Kommunerne fravælger ESCO-model

RENOVERING: Et flertal af de kommunale tekniske chefer afviser at tage ESCO-modellen i brug ved energirenoveringer.

Når kommunerne renoverer ejendomme for at gøre dem mere miljøvenlige, foretrækker de at arbejde på egen hånd.

Den såkaldte ESCO-model, hvor renoveringen overlades til en privat virksomhed med ekspertise i energibesparelser, bliver kun brugt i meget begrænset omfang, det skriver Danske Kommuner.

Ifølge en ny undersøgelse fra ingeniørernes fagforening, IDA, har kun 15 procent af kommunernes tekniske chefer benyttet sig af modellen. Og hele 60 procent af cheferne har afvist at bruge ESCO efter at have undersøgt fordele og ulemper.

Eksterne partner ikke en fordel
"Der er ingen tvivl om, at der er et kæmpe potentiale for energibesparelser i kommunale bygninger. Det er så en skam, at det har vist sig, at ESCO ikke i højere grad har kunnet bidrage til at realisere potentialet," siger Per Højbjerre, formand for teknologiudvalget i IDA, til Teknologisk Indsigt.

Blandt modstanderne af ESCO siger hele 82 procent, at det ikke kan betale sig at drage en ekstern partner ind i energirenoveringen. Den opfattelse har man i Vejen Kommune, der netop har taget hul på et projekt til 52 millioner kroner.

"De virksomheder, der laver ESCO-løsninger sammen med kommunerne, vil gerne have fat i den lange ende. Og det er vi ikke interesserede i," siger Steen Lauridsen, der er leder af kommunens byggeafdeling.

Vækst på trods af modstand
Selvom flertallet af de tekniske chefer i landets kommuner ikke mener, at modellen betaler sig, så viser en opgørelse fra Center for Energibesparelser, at stadig flere kommuner gennemfører renoveringer i ECSO-partnerskaber.

På under et år er antallet af kommuner, som enten er i gang med, eller planlægger et ESCO-samarbejde, fordoblet fra otte til 16.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra By og Bolig

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024