Om  
Nils Vest
Anders Refn
Ebbe Preisler

Mindeord om filminstruktør Nils Vest (81)

Filminstruktør Nils Vest, København, er død, 81 år, og kollegerne og vennerne, filminstruktør Anders Refn og filmproducent Ebbe Preisler skriver mindeord.

En dag for en del år siden skulle figuren på toppen af Vor Frelsers Kirkes tårn hejses ned for at blive renset og forgyldt. Nogen fandt på at spørge den ’"lokale" filminstruktør Nils Vest (han boede på Christiania), om han ville filme og forevige begivenheden. 

Sådan noget spurgte man ikke Nils Vest om, uden at det kunne have omfattende konsekvenser. Halvandet år senere nedkom Nils med filmen "Himmelstigen", der var en komplet beretning om kirken, dens forbilleder og arkitekten Lauritz de Thura.

Nils Magnus Cleve Vest blev født i 1943 og voksede op dels i Malmø, dels i København. Han sugede overalt viden til sig – derfor var hans forudsætninger for at skildre Vor Frelsers Kirke allerede til stede. Nils lærte derudover manerer på f.eks. Herlufsholm og blev uddannet civilingeniør.

Men i 1960’erne blev han opslugt af de nye tider. Han skiftede til en uddannelse på den to år gamle Filmskole og blev allerede der forelsket i dokumentargenren, mens de fleste skolekammerater bejlede til fiktion og spillefilm. Hans første film skildrede tatoveringskunsten, de næste om det nye livlige pornomiljø i København. "Sex en gros" er mesterlig i sin sarkasme. 

Han blev snart politisk aktiv, og hans to første politisk farvede film handlede om Palæstina-problemet. "Palæstina-Danmark, samme kamp" efterfulgt af "Et undertrykt folk har altid ret" gav genlyd.

Sidstnævnte blev kritiseret af det hjemlige jødiske miljø. Statens Filmcentral bad om at få kritikken konkretiseret. Nils Vest ændrede et par ting i speakerkommentaren, og filmen udkom som planlagt.

De store næste kapitler kom til at handle om teatergruppen Solvognen – han blev gift og fik børn med en af stifterne, Britta Lillesøe – og Christiania, hvortil han og Britta flyttede i 80’erne. Begge dele kom til at opsluge dem begge i årevis. Både Julemandshæren og indianerangrebet i Rebild Bakker vakte international genlyd.

Men med "Himmelstigen" startede Nils en serie historiske film om bl.a. Vor Frue Kirke, Rosenborg, arkitekten Eigtved og Københavns Rådhus.

Han blev tilmed producent for andre instruktører, senest Mette Knudsen, der hos Nils skabte den store film om den danske kvindebevægelse, "Vejen er lang". 

Endelig var Nils en munter og engageret kollega, idet han trak et læs i bestyrelsen for Danske Filminstruktører. Undertegnede har kendt Nils som nærmeste ven i mange år, Anders fra Filmskolen og Danske Filminstruktører, Ebbe som Nils’ producent igennem en årrække og siden som sekretariatschef for Danske Filminstruktører.

I 2010 fik Nils Europa Nostra Prisen for sit arbejde med at bevare gamle bydele. Nils var i øvrigt en passioneret rosengartner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nils Vest

Filminstruktør, producent
Civilingeniør, dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole i 1970

Anders Refn

Filminstruktør og filmklipper
Instruktør (Den Danske Filmskole 1969)

Ebbe Preisler

Filmformidler, forfatter, underviser, selvstændig filmproducent 1970-2017
Lærer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024