Debat

Skoleleder om Tesfaye-udmelding: Hvert år ser jeg, hvordan 10. klasse forvandler usikre unge

Ud fra et både fagligt og erfaringsmæssigt perspektiv vil det være en stor fejl at nedlægge 10. klasse, som vi kender den i dag. Det vil være et kæmpe svigt af de unge, der har brug for et års modning før ungdomsuddannelsen, skriver Lars Peter Nitschke.

Ungdomsuddannelse kræver modenhed og overblik. Netop derfor er 10. klasse en rigtig god investering for samfundet, men især for den enkelte elev i grundskolen, skriver Lars Peter Nitschke.
Ungdomsuddannelse kræver modenhed og overblik. Netop derfor er 10. klasse en rigtig god investering for samfundet, men især for den enkelte elev i grundskolen, skriver Lars Peter Nitschke.Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Lars Peter Nitschke
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På en høring i denne uge i Aalborg for politikere, skoleforskere, ledere og repræsentanter for skoleorganisationerne, var der bred enighed om, at undervisningen og kulturen i rækken af cirka 400 eksisterende 10. klassestilbud er af stor værdi for den enkelte elev og en vigtig del af den samlede grundskole i Danmark.

Mange elever oplever for første gang at se på sig selv og egne ønsker og interesser i et komplekst uddannelsessystem. 

Lars Peter Nitschke
Skoleleder, Klostermarksskolen, Aalborg

Deltagerne i høringen bakker generelt op om en nødvendig reform af ungdomsuddannelse, men tager afstand fra, at reformen skal finansieres ved nedlæggelse af et populært tilbud om 10. klasse i folkeskolen, på private og frie skoler samt i efterskolen.  

I denne uge siger vi velkommen til 120 elever i Klostermarksskolens 10. klasse i Aalborg. Det er en forøgelse på mere end 40 procent i forhold til sidste år.

Vores kolleger i nordjyske kommuner og de øvrige private skoler med 10. klasse oplever samme øgede interesse for at afslutte grundskolen med et ekstra skoleår.

Det er interessant og nærmest ironisk, at denne øgede interesse finder sted parallelt med, at regeringen ønsker at nedlægge 10.klasse.

Et vigtigt tilbud

På undervisningsministerens årlige ”Sorømøde” i sidste uge orienterede Mattias Tesfaye de flere end 100 uddannelsespolitikere og -eksperter om regeringens planer for en reform af ungdomsuddannelserne.

En reform som delvis skal finansieres ved nedlæggelse af grundskolens tilbud om 10. klasse. Det finder jeg både bekymrende og stærkt problematisk.

Læs også

De seneste år har mere end halvdelen af afgangseleverne fra 9. klasse valgt at fortsætte i 10. klasse. Vi spørger løbende eleverne og deres forældre hvorfor, og følgende begrundelser går igen:

  • Ønsket om at blive et år ældre og mere afklaret inden valg af ungdomsuddannelse.
  • Ønsket om et ekstra år i grundskolen, inden indgangen til et langt mere ”voksent” skolemiljø.
  • Muligheden for at reflektere over valg af retning i en mere og mere kompliceret ungdomsuddannelse.
  • Behov for et fagligt løft indenfor almindelige skolefag.

Plads til den enkelte

Efter grundskolens ret stramt fastlagte og fagligt målrettede undervisning frem mod afgangsprøverne i 9. klasse, er 10.klasse langt mere alsidig og åben.

Mange elever oplever for første gang at se på sig selv og egne ønsker og interesser i et komplekst uddannelsessystem. 10. klasse giver eleverne et 360 graders syn på sig selv i valget af uddannelse og karriere. At den bundne fagpakke i 10. klasse er mindre, giver mere plads til individuelle valg og prioriteringer fra skole til skole og fra elev til elev.

Vi skal passe godt på vores unges trivsel og deres sikre valg af uddannelse. 

Lars Peter Nitschke
Skoleleder, Klostermarksskolen, Aalborg

Det giver både adgang til at fordybe sig i et fagligt område, at dyrke en interesse eller at afprøve særlige evner i en bestemt retning.

Det kan også være at arbejde med almindelige livs-kompetencer, som privatbudget, ungdomsboligkøb, kostplaner og andre forhold, som nogle har lært hjemmefra eller i grundskolen; men som rigtig mange elever står usikre overfor i deres eget konkrete liv.

Men mest handler det om overskud og trivsel i den daglige skolegang for vores unge 15-16-årige, som står på tærsklen til voksenlivet og dermed valg af uddannelse og levevej.

Dem der ikke er klar

Der er masser af elever, som er klar til at forlade grundskolen efter 9. klasse, både fagligt parate og afklarede med den videre skolegang i ungdomsuddannelsen. Det er godt og helt rigtigt for dem.

Men når mere end halvdelen af afgangseleverne efter 9. klasse vælger 10. klasse, så kan det ikke betragtes som et overflødigt eller et uvæsentligt skoleår. Det er derimod en særdeles vigtig mulighed.

Læs også

Som skoleleder i mere end 17 år for en skole med 10. klasse har jeg år efter år set 10. klasses elever afslutte 10. klasse med lys i øjnene, overskud og en faglig selvtillid, som står i stor kontrast til de usikre, famlende elever, som efter 9. klasse har valgt at søge optagelse på vores 10. klasses tilbud.

Netop 10. klasse - i offentlige tilbud, på fri- og privatskoler eller på efterskoler - er en af de største succeser i vores skolesystem. Det er der bred enighed om både blandt skoleforskere og aktive skolefolk.

Dertil er det et skoleår med forholdsvis lave omkostninger målt i forhold til ungdomsuddannelserne. Når skoleåret samtidig dokumenteret forebygger frafald eller omvalg af ungdomsuddannelse, er der ganske enkelt tale om en samfundsmæssig endog særdeles god investering.

Et kæmpe svigt

Ud fra et både fagligt og erfaringsmæssigt perspektiv vil det efter min bedste vurdering være en stor fejl at nedlægge 10. klasse, som vi kender den i dag, med det erklærede formål at skaffe penge til reform af ungdomsuddannelserne.

Bevar 10. klasse som en vigtig mulighed for at afslutte grundskolen og som grundlag for en sikker start videre i ungdomsuddannelsen.

Lars Peter Nitschke
Skoleleder, Klostermarksskolen, Aalborg

Ligesom det vil være et kæmpe svigt af de unge, som har let ved at miste overblikket i en stadig mere kompleks ungdomsuddannelse fuld af spændende muligheder, men også med skræmmende risiko for at vælge forkert.

Ungdomsuddannelse kræver modenhed og overblik. Netop derfor er 10. klasse en rigtig god investering for samfundet, men især for den enkelte elev i grundskolen.

Vi skal passe godt på vores unges trivsel og deres sikre valg af uddannelse.

Lav de nødvendige reformer og udvikling af ungdomsuddannelserne, men bevar 10. klasse som en vigtig mulighed for at afslutte grundskolen og som grundlag for en sikker start videre i ungdomsuddannelsen.

Det var også den generelle konklusion fra paneldeltagerne på ugens høring i Aalborg: Bevar 10.klasse!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024