Forsker: Ukritisk brug af dårlige målinger

BAGGRUND: Meningsmålinger stritter oftere i hver sin retning. Det skyldes alt for lave svarprocenter, mener valgforsker.
Kristine Bertelsen

Folk er trætte af at blive ringet op af analyseinstitutterne - derfor er det først og fremmest den procesorienterede, kommunikerende borger, der svarer. Det giver en stor usikkerhed i målingerne.

Johannes Andersen
Valgforsker

I sidste uge kunne metroXpress fortælle, at Venstre nu kun havde en vælgertilslutning på 21,3 pct. Dermed var Socialdemokraterne det største parti. Samme dag viste andre målingerne en vælgertilslutning på helt op til 28 pct. til Venstre. Dermed var Venstre landets største parti.

Denne store forskel i målingerne er ikke noget enkeltstående tilfælde, men en tendens, der har været tydelig fra maj måned i år (se nærmere forklaring i artikel af professor Søren Risbjerg Thomsen via link).

Internetmålinger giver usikkerhed
Det var analyseinstituttet Zapera, der stod bag målingen i metroXpress. Zapera foretager sine spørgeundersøgelser over nettet. Netop denne metode kan være forklaringen på det afvigende resultat.

Valgforsker Johannes Andersen fra Aallborg Universitet mener, at målinger fortaget over nettet ofte er mere usikre end målinger foretaget ved f.eks. telefon- eller personinterviews.  

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024