EU-parlamentets formand er genvalgt: "Vi skal stå fast og tale for Ukraine"

Parlamentet skyder gang i en ny femårig mandatperiode ved at genvælge malteseren Roberta Metsola som formand. Dansk Folkeparti vil ikke stemme for danske Christel Schaldemose som en af forsamlingens 14 næstformænd.

Roberta Metsola bliver lykønsket med genvalget af formanden for den konservative gruppe (EPP), Manfred Weber (t.v.)
Roberta Metsola bliver lykønsket med genvalget af formanden for den konservative gruppe (EPP), Manfred Weber (t.v.)Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

STRASBOURG: ”Jeg ønsker at bygge bro mellem folks forventninger og det, der foregår her i huset,” sagde Roberta Metsola i sin tale, før hun tirsdag blev genvalgt som formand for et nyvalgt Europa-Parlament.

Netop brobygning bliver der god brug for i de næste fem års nye mandatperiode, både internt i et stadig mere fragmenteret parlament, og udadtil i forhold til mange skeptiske vælgere og en stadig mere usikker verden omkring Europa.

”Den seneste tid har lært os, at fremtiden er uforudsigelig. Udfordringerne forude kræver stærk ledelse. Vi skal stå fast og udfylde vores rolle,” sagde den konservative malteser Roberta Metsola, der blev genvalgt med et stort flertal på 562 ud af parlamentets i alt 720 stemmer (623 gyldige stemmer blev afgivet).

I en situation, hvor USA’s støtte til Ukraine vakler ved udsigten til genvalg af Donald Trump som præsident, understreger Metsola behovet for europæiske støtte til ukrainerne.

”Vi må blive ved med at være den fortaler, som Ukraine har brug for,” sagde hun.

Næsten alle danskere stemte for Metsola

Der var kun en modkandidat, hvis opstilling mest blev opfattet som en symbolsk protesthandling fra den yderste venstrefløj: Irene Montero Gil fra det spanske parti Podemos, som stillede op for gruppen The Left, hvor Enhedslistens Per Clausen sidder. 

Metsola har været den første formand for Europa-Parlamentet, der ikke har misbrugt formandens administration til at angribe højrefløjen.

Anders Vistisen (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

”Jeg stemte for Lefts kandidat, men det er ikke noget fravalg af Metsola, som jeg mener er en god formand for parlamentet - og hvis vi kun skulle stemme for eller imod hende, ville jeg stemme for,” siger Per Clausen til Altinget.

Montero Gil fik 61 stemmer.

Alle de 14 andre danske medlemmer af Europa-Parlamentet på tværs af salen stemte for Roberta Metsola. Det gælder også EU-skeptikere som Danmarksdemokraternes Kristoffer Storm og Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti.

”Metsola har været den første formand for Europa-Parlamentet, der ikke har misbrugt formandens administration til at angribe højrefløjen. Hun har været en fair og upartisk formand, og derfor har vi støttet hende over modkandidaten fra den ekstreme venstrefløj,” siger Anders Vistisen.

Dansker stiller op som næstformand

Det har i en årrække været en tradition, at parlamentets to største grupper, konservative EPP og socialdemokratiske S&D, deler det femårige mandat for formandsposten mellem sig.

Den 45-årige maltesiske jurist Roberta Metsola overtog for EPP posten efter den socialdemokratiske italiener David Sassoli i januar 2022. Forventningen er nu, at Metsola vil sidde indtil januar 2027, hvor det så igen bliver S&D’s tur indtil næste valg i 2029.

Senere tirsdag går Europa-Parlamentet i gang med at vælge forsamlingens 14 næstformænd, der også udgør en vigtig del af parlamentets ledelse. En af S&D’s fem kandidater er den danske socialdemokrat Christel Schaldemose.

Læs også

Ifølge Altingets oplysninger vil langt de fleste danske parlamentarikere stemme for Schaldemose som næstformand.

”Vi er her jo for at varetage Danmarks interesser i Europa, så selvfølgelig stemmer jeg på Christel Schaldemose. Hun er en smadderdygtig politiker, som vil være god for Danmark på den post,” siger den konservative EU-parlamentariker Niels Flemming Hansen, som sidder i den store gruppe EPP.

DF og DD vil ikke stemme for Schaldemose

Samme holdning kan man finde ude på venstrefløjen hos Enhedslistens Per Clausen:

“For mig ville det være underligt at stemme imod en kvalificeret dansker til den post,” siger han.

Men det er ikke alle danskerne i parlamentet, der finder sagen så enkel.

Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti mener, at S&D ved at sigte efter mere end tre næstformandsposter reelt forhindrer hans nye højrenationalistiske gruppe, Patrioter for Europa, i at gå efter en post.

Læs også

”Vi stemmer ikke for kandidater, der tager vores pladser, så hvis S&D stiller med mere end tre, så er det et nej,” siger Vistisen.

Heller ikke Kristoffer Storm fra Danmarksdemokraterne føler, at han kan stemme for Schaldemose som næstformand i eftermiddag. 

"Selv om jeg godt kan lide hende og synes, det ville være godt med en dansker på en af pladserne, så er vores politik for langt fra hinanden," siger Storm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roberta Metsola

Formand, Europa-Parlamentet, MEP (EPP)
cand.jur. (University of Malta 2003), MA law (College of Europe, Brügge 2004)

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024