Debat

E-hjemmepleje giver flere hænder

DEBAT: Politikerne i Västerås by i Sverige har besluttet at indføre e-hjemmepleje fra 2013. Det skønnes, at 300 ældre vil takke ja til tilbuddet. Det vil gøre det muligt at støtte 170 yderligere personer i hjemmeplejen, mener Bengt Andersson og Erland Winterberg, projektledere i Nordens Välfärdscenter.
E-hjemmepleje gælder tjenester som videotelefoni, informationshåndtering og nattilsyn via kamera.
E-hjemmepleje gælder tjenester som videotelefoni, informationshåndtering og nattilsyn via kamera.Foto: Nordens Välfärdscenter
Susie Lund

Bachelorstuderende i Medievidenskab ved Aarhus Universitet. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for nyhedsportalerne Forskning & Innovation og Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Bengt Andersson og Erland Winterberg
Projektledere, Nordens Välfärdscenter

Interesse for at forbedre den kommunale omsorg gennem informations- og kommunikationsteknologi (IKT) er stigende. Mange erfaringer er tilgængelige fra byen, Västerås i Sverige, der har prøvet at bruge IKT i ældreplejen til gavn for brugernes sikkerhed, medvirken, uafhængighed og tilgængelighed.

Politikere i Västerås by har besluttet at indføre e-hjemmepleje fra 2013 til at støtte folk i  boliger tildelt hjemmepleje. Tilbud om e-hjemmepleje vil blive givet til omkring 3.000 mennesker, og det skønnes, at cirka 10 procent af disse vil bruge e-hjemmeplejen i de kommende år.

Positive erfaringer
Erfaringen viser, at interventioner, som er egnede til e-hjemmepleje, er dag- og nattilsyn, socialt samvær, påmindelser, tilskyndelse til selvstændig aktivitet og reaktion på alarmer. Desuden viser erfaringen, at ældre i Västerås er positive med hensyn til at modtage støtte via e-hjemmeplejen, når den gennemføres på grundlag af individuelle forhold, behov og ønsker.

En støttefunktion for velfærdsteknologi, der er centralt beliggende i e-hjemmeplejen, er etableret i organisationen. Den er ansvarlig for uddannelse af plejepersonalet og andet relevant personale. De tjenester, der er relevante for byen Västerås, er videotelefoni, informations - og meddelelseshåndtering og nattilsyn via kamera.

Store besparelser
Omkostningerne ved gennemførelsen af e-hjemmepleje anslås i 2013 til 4,4 millioner kroner, når hele personalet er uddannet. I 2014 reduceres omkostningerne til implementering af e-hjemmepleje til 3,2 millioner kroner, mens besparelsen beregnes til mellem 5,4 millioner kroner og 12,9 millioner kroner. Med 300 brugere af e-hjemmepleje vil nettobesparelserne være mellem 4,7 millioner og 17,1 millioner kroner hvert år.

Indførelsen af e-hjemmeplejen gør det muligt for personalet at yde støtte til dem, der behøver det mest. Hvis 300 mennesker bruger e-hjemmepleje, er det muligt at støtte 170 yderligere personer i den sædvanlige hjemmepleje med den nuværende omkostningsramme.

Hver krone investeret i e-hjemmeplejen forventes at give fem kroner tilbage, og det er dermed en meget effektiv indsats, som samtidig sikrer kunderne en højere livskvalitet.

Bengt Andersson og Erland Winterberg
Projektledere, Nordens Välfärdscenter

Hver krone investeret i e-hjemmeplejen forventes at give fem kroner tilbage, og det er dermed en meget effektiv indsats, som samtidig sikrer kunderne en højere livskvalitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024