Debat

Læger: It skal forbedre behandlingen

DEBAT: Regionerne skal sammen overveje, hvordan de sikrer, at læger, sygeplejersker og andre får hurtige og relevante analyser som feedback på patientdata. Der er brug for en landsdækkende strategi, som sørger for, at alle kommer med. Det mener Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen. 

Regioner og kommuner har ikke tilstrækkeligt fokus på it-løsninger, mener Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.
Regioner og kommuner har ikke tilstrækkeligt fokus på it-løsninger, mener Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Koch Hansen 
Formand for Lægeforeningen

At hjælpe patienter er omdrejningspunktet for lægers arbejde. Derfor bliver vi så frustrerede, når vi sidder med alt for langsomme og dårlige it-løsninger og spilder kostbar tid, som kunne være brugt på patienter.

Det er ikke rimeligt over for hverken patienter eller sundhedsprofessionelle.

Det er helt afgørende, at de it-redskaber, vi bruger i hverdagen, er tilpasset lægers og andre sundhedsprofessionelles behov. Faktisk bør de være så tilpassede til de særlige betingelser i sundhedsvæsnet, at vi glemmer, at vi er i gang med at bruge it, men oplever tiden ved skærmen som en integreret del af arbejdet med at sikre patienten den bedste behandling.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det kræver moderne it-løsninger, som man hurtigt ’kommer på’, og det kræver også, at gamle og utidssvarende computere løbende skiftes ud.

Sundhedsdata skal bruges optimalt
Men en lige så vigtig forudsætning er, at de mange patientdata, som læger og andre sundhedsprofessionelle bruger lang tid på at indberette, vurdere og systematisere, bliver brugt til at forbedre behandlingen for den konkrete patient, mens han faktisk opholder sig på sygehuset. Det forudsætter, at vi får it-programmer, som viser og analyserer nøgledata og sender dem tilbage til de læger, der behandler patienterne, hurtigt og i en form, som er nem at aflæse.

Det generelle billede er desværre, at sygehuse og regioner ikke har tilstrækkeligt fokus på it-løsninger, som kan omsætte de mange data til aktuelle og relevante informationer, som fremstår enkelt og overskueligt. 

Mads Koch Hansen
Formand for Lægeforeningen

Analyser af patientdata kan f.eks. bruges til at afdække afvigelser. Der kan opstå uventet mange komplikationer hos nogle patienter som følge af en bestemt behandling. Hvis it-systemet giver lægen den tilbagemelding, giver det nye muligheder for at reagere hurtigt til gavn for de konkrete patienter.

I det skotske sundhedsvæsen er det muligt med et klik på musen at fremkalde en graf, som på computerskærmen viser, hvordan det er gået med at opfylde målene for behandling af patienter med apopleksi på sygehuset i den aktuelle uge. Den kan også vise, om der er sket en udvikling i forhold til ugen før. Eller om ventetiden – lige nu – skrider i skadestuen.

Der er heldigvis også danske sygehuse, som er langt fremme på dette område og kan levere ’her- og nu-data’.  Jeg har haft fornøjelse af at opleve det på eksempelvis Aarhus Universitetshospital, som bruger sundhedsdata til at holde øje med, at afdelingen ikke overskrider de ventetider til undersøgelse og behandling, som skal overholdes. Hvis der er tegn på, at det er ved at skride, advarer systemet dem om det, og så er der mulighed for at gribe ind, inden fristerne er overskredet. Dette sikrer fokus på tilstrækkelig kapacitet og allokering af ressourcer til de områder med størst behov.

Det halter med it-løsninger i Danmark
Men det generelle billede er desværre, at sygehuse og regioner ikke har tilstrækkeligt fokus på it-løsninger, som kan omsætte de mange data til aktuelle og relevante informationer, som fremstår enkelt og overskueligt.  

Lægeforeningen efterlyser, at regionerne sammen overvejer, hvordan de kan sikre, at læger, sygeplejersker og andre får hurtige og relevante analyser som feedback på mange patientdata. Vi har brug for en landsdækkende strategi, som sikrer, at alle kommer med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Koch Hansen

Bestyrelsesformand Det Nationale Sorgcenter, seniorrådgiver, Rud Pedersen,
speciallæge i anæstesiologi

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024