Kommentar af 
Mogens Lykketoft

Lykketoft: Den grusomme konflikt har varet i 77 år. Men Israels terror er uden tvivl den mest morderiske 

Hamas' massakre for et år siden var afskyelig. Men på historiens uhyggelige liste over gensidige grusomme terrorangreb, er Netanyahu uden konkurrence den mest morderiske, og hans krig kan ikke retfærdiggøres med retten til selvforsvar, skriver Mogens Lykketoft.  

Det er palæstinenserne, der er i overvældende risiko for at blive fordrevet fra Palæstina, skriver Mogens Lykketoft.
Det er palæstinenserne, der er i overvældende risiko for at blive fordrevet fra Palæstina, skriver Mogens Lykketoft.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Mogens Lykketoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det seneste år har været et rædselsfuldt højdepunkt for krigsforbrydelser og menneskelig lidelse i den konflikt, der for alvor tog fart med oprettelsen af staten Israel i 1948.

Op til etårsdagen truer ragnarok med at brede sig til store dele af den mellemøstlige region.

Danske medier og politikere taler og skriver ofte, som om krigen om Palæstina startede med Hamas' bestialske overfald 7. oktober 2023. Men den tragiske forhistorie handler om det arabiske folk, der gennem hundreder af år var det store befolkningsflertal i Palæstina.

De er de seneste 76 år blevet fordrevet, besat, ydmyget, undertrykt og nægtet national selvbestemmelse af en ny nation af indvandrere, der er udrustet med overvældende militær magt og opbakning fra supermagten USA.

80 procent af Gazas 2,3 millioner indbyggere er efterkommere af folk, der blev fordrevet fra det, der nu er Israel.  

Det er svært at forstå, at et jødisk folk, der historisk har lidt så meget, vil udsætte et andet folk for alt dette.

Mogens Lykketoft

I Gaza har folk i 17 år været spærret inde uden muligheder for at forsørge sig selv – hersket over af Hamas og forsørget af FN, og med mellemrum heftigt bombet i korte krige med Israel.

Det er hjertegribende at se og høre familiemedlemmer til de 1200 civile israelere, der blev myrdet eller taget som gidsler af Hamas.

Vi har den største medfølelse med de pårørendes sorg, smerte og vrede.

Vores medier sætter netop ansigter på disse menneskers tragedie, og vi forstår godt det jødiske folks frygt i lyset af fortidens forfærdende pogromer og folkedrab.

Modpartens ufatteligt meget større tab registreres derimod kun lejlighedsvis som andet end tal: 42.000 er dræbt i Gaza det seneste år – herunder 16.500 børn. Flere end 95.000 mennesker er såret eller varigt invalideret.

Dødstallet kan blive mangedoblet, fordi sult og dødelige epidemier hærger blandt civilbefolkningen, der ustandseligt kostes rundt i ruinbunkerne af israelsk militær, lever under ekstremt uhygiejniske forhold, afskåret fra nødvendige forsyninger af mad, vand og medicin.

De allerfleste boliger, skoler og sygehuse samt vand- og elforsyningen er sønderbombet. Tusindvis af børn er blevet forældreløse og hundredtusindvis af børn er uden skolegang.

Læs også

Tusindvis af palæstinensere er uden konkret anklage interneret i israelske lejre med mishandling og tortur, mens voldelige bosættere rykker frem på Vestbredden mod mord og brand for at kapre palæstinensisk jord. Velsignet af Netanyahus regering.

Det er svært at forstå, at et jødisk folk, der historisk har lidt så meget, vil udsætte et andet folk for alt dette.

Det er ikke kun ligegyldighed og grim racisme, der gør, at vi ikke ser ansigter på ofrene for Israels krig mod Gaza.

Israels regering har gjort alt for at lægge røgslør hen over de blodige realiteter – både ud til verden og hjem til deres eget folk.

Intet sted i verden har på så kort tid dræbt så mange FN-medarbejdere og journalister, der kunne vidne om katastrofen.

De ekstremister, der fører an på begge sider i konflikten, har det til fælles, at de kun fortæller om modpartens grusomheder og skjuler og benægter deres egne.

På historiens uhyggelige liste over gensidige grusomme terrorangreb er Netanyahus uden konkurrence det mest morderiske.

Mogens Lykketoft

FN var i 1947 fødselshjælper til staten Israel med forslag om en ligedeling af Palæstina mellem arabere og jøder (selv om der dengang var arabisk befolkningsflertal).

Intet FN-land kan derfor tillade sig at anfægte Israels ret til at eksistere – og kun meget få gør det i dag.

Israels regering afviser imidlertid fuldstændig den to-statsløsning, som det helt overvældende flertal af FN’s medlemslande stadig insisterer på.

FN's organisation for palæstinensiske flygtninge – UNRWA – har ydet det afgørende bidrag til at holde palæstinenserne og deres identitet i live. Det er én årsag til, at FN har haft mere strid med Israel end med noget andet medlemsland.

Med påstande, om at nogle enkelte medarbejdere er terrorister, søger Israel nu at få nedlagt UNRWA og standse de 15.000 medarbejderes uerstattelige indsats for Gazas civile ofre.

Danmark bør som medlem af FN aktivt understøtte verdensorganisationens kurs i forhold til Israel. Hertil hører, at vi på linje med de andre nordiske lande diplomatisk anerkender Palæstina som stat.

Det er selvfølgelig ikke en belønning til Hamas, men tværtimod en hånd til de palæstinensere, der for længst har anerkendt Israels ret til at eksistere.

Læs også

Mange i Danmark mener stadig, at krigene i Mellemøsten handler om, at israelerne står med ryggen mod muren og risikerer at blive udryddet eller fordrevet fra deres land.

Men nutidens virkelighed er omvendt.

Det er palæstinenserne, der er i overvældende risiko for at blive fordrevet fra Palæstina.

Dét, der skulle være deres ministat, er reduceret til en ubeboelig ruinbunke i Gaza og en schweizerost af små og omringede byer på en Vestbred perforeret af israelske bosættelser.

FN-domstolen i Haag har dømt Israels behandling af Gaza og besættelse og kolonisering Vestbredden og i Østjerusalem med 700.000 bosættere i strid med folkeretten.

Israels krig mod Gazas civile strider mod al international ret og konventioner om krigsførelse og kan ikke retfærdiggøres med retten til selvforsvar.

Mogens Lykketoft

Domstolen har for længst krævet våbenstilstand i Israels krig mod Gaza og behandler nu Sydafrikas anklage om folkemord.

Chefanklageren i Den internationale straffedomstol har søgt en arrestordre mod Israels stats- og forsvarsministre og mod Hamas-ledelsen for veldokumenterede krigsforbrydelser.

Det er en skandale, som udstiller Vestens dobbeltmoral, når Israels statsminister på denne baggrund modtages med klapsalver i USA's kongres.

Her er også forklaringen på, at ingen amerikansk præsident har styrke til at sætte Netanyahu-stolen for døren.

Tragedien i de 76 års Palæstina-konflikt er, at terrorister på begge sider igen og igen har saboteret fred og forsoning.

Hamas' massakre for et år siden var afskyelig. Men på historiens uhyggelige liste over gensidige grusomme terrorangreb er Netanyahus uden konkurrence det mest morderiske.

Israels krig mod Gazas civile strider mod al international ret og konventioner om krigsførelse og kan ikke retfærdiggøres med retten til selvforsvar.

Det er kollektiv hævn og afstraffelse af de mange for forbrydelser, der blev begået af en dødskult af ekstreme fanatikere.

Læs også

Dokumentationen fra FN og menneskerettighedsorganisationer om krigsforbrydelser er overvældende.

Gennem årtier som topfigur i israelsk politik har Netanyahu udviklet en apartheidstat med fremadskridende folkeretsstridig kolonisering af Vestbredden.

Hans nuværende regering med ekstreme fascistiske og racistiske kræfter er gået helt amok i sin bestræbelse på at udnytte militærteknisk overlegenhed.

Uden hensyn til civile tab og ødelæggelser vil man totalt udslette både Hamas i Gaza og Hizbollah i Libanon – og slå til houthierne i Yemen.

De voldsomme angreb i Libanon destabiliserer totalt et land, der i forvejen er gået fallit og er tynget af dyb fattigdom; nu er en ny million mennesker er på flugt.

Ødelæggelsen af Yemens havn ved Rødehavet standser næppe raketterne mod skibsfarten, men kan udløse en ny hungerkatastrofe blandt yemenitiske civile.

Netanyahu er en trussel mod verdensfreden, fordi mere krig og flere krige er vejen til hans politiske overlevelse.

Mogens Lykketoft

Det har været patetisk at se præsident Bidens magtesløshed, når han mange gange siden januar forgæves har varslet hurtig våbenstilstand i Gaza.

Hvorfor har Netanyahu, trods alle amerikanske appeller, fortsat og udvidet sin krig vel vidende, at hans fjender – Irans venner i Libanon og Yemen – tilbød at standse kamphandlingerne, hvis Israel accepterede våbenstilstand i Gaza?

Netanyahu er en trussel mod verdensfreden, fordi mere krig og flere krige er vejen til hans politiske overlevelse. Han undgår en fred, hvor han stilles for retten for korruption.

Han kan rette op på sin stærkt ramponerede hjemlige popularitet ved at dræbe ledere i fjendelejren og vise militær superoverlegenhed.

Men tag ikke fejl: Netanyahus aktuelle mål er også at provokere Iran til det direkte angreb, der kan trække USA ind i krigen.

Så kan han desuden høste den vigtige sidegevinst, at han skader Demokraterne fatalt i valgkampens slutspurt, og at hans bedste ven Trump kommer tilbage som USA’s præsident.

Ingen statsledere i verden ønsker Trump mere end Putin og Netanyahu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024