Politisk redaktør: En kaskade af politik skal skjule en dyb uenighed i regeringen

Et relanceret regeringsprojekt med fokus på den nære velfærd i danskernes hverdag skal skjule den dybe uenighed om pension, vurderer Altingets politiske redaktør.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Det var en "kaskade af politik", som regeringstoppen onsdag præsenterede på et pressemøde i Statsministeriet.

Sådan lyder det fra Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring.

"Det her er en relancering af SVM-regeringen. Nu skal det handle om virkeligheden og danskernes hverdag," siger han og fortsætter:

"Det vigtigste i det oprindelige regeringsgrundlag var arbejdsudbud og reformer, men det blev der ikke talt om. I stedet handlede meldingerne på pressemødet om det nære. Nær velfærd som familie- og børnepolitik og nær sikkerhed som snestorme og oversvømmelser," siger han.

Diskussionen og uenigheden mellem regeringspartierne er kun blevet mere intens

Esben Schjørring
Politisk redaktør, Altinget

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede sammen med vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) regeringens planer om at oprette en række nye ministerier, herunder et ministerium for den grønne trepart og et ministerium for samfundssikkerhed og beredskab. 

Bag relanceringen ligger en erkendelse af, at SVM-regeringen har fremmedgjort vælgerne, mener Esben Schjørring.

"Det er både direkte med arbejdsudbudsreformer – bedst symboliseret med fjernelsen af store bededag – og med en masse beslutninger, der endnu ikke er blevet omsat til virkelighed, om grøn trepart samt uddannelses- og sundhedsområdet," siger han.

Læs også

Intet nyt om pension

En af de ting, der til gengæld ikke blev nævnt i regeringens præsentation, var spørgsmålet om danskernes pensionsalder.

"Det er overraskende, at det ikke blev nævnt med ét eneste ord, for diskussionen og uenigheden mellem regeringspartierne er kun blevet mere intens og mere åbenlys. Det overlod man til journalisterne at spørge om," bemærker Esben Schjørring.

Netop pensionsdebatten har ellers fyldt, lige siden Mette Frederiksen meldte ud, at hun vil genforhandle aftalen bag den stigende pensionsalder.

"Pressemødet viste tydeligt, at regeringspartierne ikke er blevet enige med hinanden om pensionsspørgsmålet – heller ikke på et meget overordnet niveau. Det eneste, man er blevet enige om, er, at man er uenige, og at "talmaterialet" skal opdateres," siger Esben Schjørring.

Spillet her handler om, at hvorvidt Socialdemokratiet skal have lov til at få pension som et muligt valgkampstema for sig selv

Esben Schjørring
Politisk redaktør, Altinget

Ifølge den politiske redaktør betyder det, at Venstre og Moderaterne ikke har haft held med at trække Socialdemokratiet til forhandlingsbordet nu og her.

"Spillet her handler om, hvorvidt Socialdemokratiet skal have lov til at få pension som et muligt valgkampstema for sig selv. Det har Venstre og Moderaterne prøvet at gribe ind overfor, men det er ikke lykkedes."

Gør klar til valg

Noget andet, der skinnede igennem, var bevidstheden om, at danskerne skal en tur i stemmeboksen allerede næste år, når kommunalvalget afvikles. 

Især Socialdemokratiet og Venstre varmer op til det kommunale sværdslag, vurderer Esben Schjørring:

"Signalet til kommunerne var, at de nye penge fra økonomiaftalen, der blev indgået før sommerferien, rent faktisk også skal ud til dem. Det bliver nærmere uddybet, når regeringen præsenterer sit finanslovsudspil fredag."

"Det var dog tydeligt, at de to store borgmesterpartier, Venstre og Socialdemokratiet, har blik for, at der er brug for flere penge frem mod kommunalvalget."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024