Debat

Prosa: Ny tech-ambassadør bør fremme demokrati og fair konkurrence hos Big Tech

DEBAT: Tech-giganter har igennem mange år raget kapital, magt og data ressourcer til sig med en hastighed, der sætter demokrati, medier og samfund under pres. Diskussioner heraf skal en ny tech-ambassadør turde tage i Silicon Valley, mener Prosa.

Tech-giganterne har delt markederne op imellem sig. Vi har med nogle sprængfarlige monopoltendenser at gøre – både teknologisk og
økonomisk, skriver Niels
Bertelsen.
Tech-giganterne har delt markederne op imellem sig. Vi har med nogle sprængfarlige monopoltendenser at gøre – både teknologisk og økonomisk, skriver Niels Bertelsen.Foto: Regis Duvignau/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Bertelsen
Formand, PROSA – Forbundet af It-professionelle

Regeringen har udpeget en ny tech-ambassadør, som skal fremme danske interesser i Silicon Valley.

Det er der i høj grad behov for.

Vi lever nemlig i en verden, som i stigende omfang bliver forandret af de største og rigeste tech-giganter i verden. Flere af udviklingstendenserne giver bedre og lettere service til forbrugere i hele verden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men udviklingen er ikke kun fornuftig.

Tech-giganterne har raget kapital, magt og dataressourcer til sig i de sidste mange år i et omfang og en hastighed, som sætter vores demokrati og medier og velfærdssamfund under pres.

Det bekymrende er også, at selskaberne løber med værdier, som vi har brug for i vores fælles økonomier for at finansiere stærke velfærdssamfund.

Niels Bertelsen
Formand, PROSA – Forbundet af It-professionelle

Det er disse farlige udviklingstendenser, en tech-ambassadør skal kunne lægge arm med.

Her er to fokusområder, som den nye tech-ambassadør med fordel kunne tage fat i.

1. Demokratiet og tech-giganterne
Tech-giganterne er også overvågningsgiganter. Igennem en årrække har de opbygget omfattende overvågningssystemer, som konstant registrerer og kortlægger deres brugeres persontyper og kalkulerer mulige politiske præferencer og forbrugsmønstre.

Det giver dem en kolossal magt, og det giver anledning til bekymring over deres evne til at påvirke demokratiet.

De bekymringer eksisterer ikke i et vakuum. Det har en lang forhistorie, hvor tech-giganter har været involveret i at skabe propaganda og fordreje folkestemninger med baggrund i de uhyggeligt mange datapunkter, som de ligger inde med på hver af os brugere.

Skandaler viser væsentligheden af data
Cambridge Analytica skandalen blotlagde, hvordan Facebook arbejdede sammen med selskaber, som havde det eksplicitte formål at kaste astronomiske beløb efter manipulerende indhold til målgrupper i blandt andet England og USA.

Facebook udleverede detaljeret data og kampagnerne spillede en væsentlig rolle i både Brexit-kampagnen og Donald Trumps valgkamp.

Læs også

Overvågningen kaster mørke skygger over vores demokratiske samtale, og der er behov for politisk handling, hvis vi skal beskytte frie demokratiske processer og sikre, at de ikke kan købes af højest bydende.

Ellers går vi en langt mere dystopisk fremtid i møde.

2. Velfærdssamfundet og tech-giganterne
Allerede i 2016 overtog tech-giganterne placeringen som de mest værdifulde virksomheder i verden. En position, som indtil da havde været overladt til finansvirksomheder og energiselskaber.

Flere undersøgelser – og prominent kritik fra blandt andet Naomi Klein – peger på, at denne status kun er blevet konsolideret og styrket under coronakrisen. Mens vi andre er blevet fattigere, er tech-giganterne blevet rigere.

Tech-giganterne har oligopolstatus. På de fleste områder har de delt de markeder, som de optræder på, imellem sig. Samtidig opkøber de aggressivt konkurrenter, nye teknologier og startups.

De opererer på et marked, som er datadrevent og derfor i sig selv har en monopolforstærkende effekt.

De virksomheder, som kan lokke flest kunder i butikken, får det bedste dataflow. Det udmønter sig i et bedre læringsmiljø for deres algoritmer og derfor en bedre service, der igen fører til flere kunder.

Vi har altså med nogle sprængfarlige monopoltendenser at gøre – både teknologisk og økonomisk.

Udsigt til handling i USA 
Den magt er blevet for meget for de amerikanske politikere, som over sommeren afholdt en dramatisk høring i kongressen. Høringen blev anført med hård kritik fra demokraten David Cicilline. Anledningen: en stigende bekymring for gigantselskabernes magtdominans og fordrejning af demokratiet.

Efterfølgende konkluderede eksperter, at en reel opsplitning af selskaberne nu er rykket nærmere den politiske virkelighed.

Det bekymrende er ikke kun den gigantiske magtkoncentration. Det bekymrende er også, at selskaberne løber med værdier, som vi har brug for i vores fælles økonomier for at finansiere stærke velfærdssamfund.

Jeg håber, at den danske tech-ambassadør vil have modet til at tage disse afgørende debatter op i Silicon Valley og løfte diskussionen kritisk i Danmark. Det er der brug for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Bertelsen

Formand, Prosa - forbundet af It-professionelle

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024