Debat

SF: Deepfakes er undergravende for demokratiet, men vi skal ikke ulovliggøre magtkritik

Vi skal sige nej tak til de demokratiundergravende deepfakes og ja tak til magtkritisk satire. Begge ting kan faktisk godt lade sig gøre, skriver Lisbeth Bech-Nielsen. 

Vi er nødt til at sikre at en statsminister eller en kulturminister kan udsættes for satire gennem for eksempel et meme eller en satiretegning, skriver Lisbeth Bech-Nielsen. 
Vi er nødt til at sikre at en statsminister eller en kulturminister kan udsættes for satire gennem for eksempel et meme eller en satiretegning, skriver Lisbeth Bech-Nielsen. Foto: AP/Ritzau Scanpix
Lisbeth Bech-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Demokratiske samfund har ikke bare plads til satire af magthavere – det bør aktivt sikres, at det sker, for det er sundt.

Samtidig kommer demokratiske samfund også til at blive revet fra hinanden med deepfakes, der opløser den lim, som holder vores samfund sammen.

Tillid til hinanden, troen på hvad vores sanser fortæller os. At det vi ser og hører, som udgangspunkt er rigtigt.

Øvelsen i dét, vi skal nu – nemlig at regulere deepfakes og sætte hegnspæle op – handler altså om at mindske deepfakes og fremme satiren, og det er ikke svært.

Deepfakes kan ingen gennemskue lige om lidt.

Lisbeth Bech-Nielsen (SF)
MF

Vores ytringsfrihed bliver ikke begrænset af, at man ikke kan bruge en AI-teknologi som 'deep learing' til at fremstille en video, hvor Mette Frederiksen ’gør’ noget, hun aldrig har gjort, eller får Morten Messerschmidt til at ’sige’ noget, han aldrig har sagt.

Vores ytringsfrihed er begrænset i grundloven og straffeloven på forskellige måder.

Man må for eksempel ikke fremsætte injurier eller bagvaskelse. Det betyder ikke, at man ikke må gøre (grov) grin med magthavere.

Til gengæld er satiren netop beskyttet i for eksempel ophavsretten, stadfæstet i en højesteretsdom fra 2023, der frifandt Berlingske Tidende og dens ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen.

Frit tilgængeligt 

Politiske partier bør undlade at bruge video og lyd, der slår tvivl om, hvad deres politiske med- og modstandere har sagt og gjort. Derfor har jeg nu taget kontakt både til Folketingets Præsidium og til gruppeformændene i Folketingets partier, for at høre om vi ikke kan lave en gentleman aftale, indtil vi ved mere om, hvad den nye AI-forordning fra EU rent faktisk forbyder.

Vi ved, at Digital Services Act blandt andet handler om, at de sociale medier er forpligtet til at tage skadeligt indhold ned.

Det gør de så ikke (i stor stil), men lovgivningen er klar – det er tilsynet, det halter med.

Skadeligt indhold er selvfølgelig indhold, der for eksempel viser kendte danskere reklamere for noget, de aldrig har sagt ja til, eventuelt gennem AI-manipuleret indhold; men det bør også være superrealistiske deepfakes af kendte så vel som ukendte, der aldrig har givet samtykke.

Læs også

Dét burde regeringen komme på banen med, og jeg har indkaldt justitsministeren i samråd om netop det.

Deepfakes er ikke ’bare’ en ny teknologi, det er en metode til at fjerne enhver tiltro til det, vores øjne og ører fortæller os.

Når dit barn ringer til dig og har brug for din hjælp, så kan du ikke være sikker på, at det rent faktisk er dit barn.

Det er ikke et fremtidsscenarie – ’grandparents scam’ er en ting, og amerikanske FTC vurderede allerede for to år siden, at der fandt svindel sted for 2,6 milliarder dollars, der blev lokket ud af 36.000 ofre.

Måske er det din egen skyld, at du engang troede på, at en ukendt onkel i Nigeria havde efterladt dig millioner i arv – du skulle bare lige sende nogle oplysninger.

Men deepfakes kan ingen gennemskue lige om lidt. Teknologien ligger frit tilgængeligt, koster ingen penge og kræver ingen snilde. Vi må simpelthen ikke som politikere og partier i Danmark legitimere brugen af deepfakes.

Forbud mod deepfakes

Derfor er det også positivt, at kulturministeren er kommet på banen. Så er der da ét medlem af regeringen, der er vågen. At det ikke er digitaliseringsministeren er efterhånden ikke en overraskelse.

Vi må simpelthen ikke som politikere og partier i Danmark legitimere brugen af deepfakes.

Lisbeth Bech-Nielsen (SF)
MF

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) vil forbyde deepfakes med ophavsretten i hånden.

Han udtaler til DR, at vi i Danmark er nødt til at lovgive for at sikre, at man som menneske har ret til sin egen stemme, sit eget billede og sin egen identitet.

Jeg er med et stykke af vejen, men vi er nødt til at sikre, at en statsminister eller en kulturminister kan udsættes for satire gennem for eksempel et meme eller en satiretegning.

Og det er jeg sikker på, at Engel-Schmidt også mener. Og som sagt – det er ikke svært at sige nej til demokratiundergravende deepfakes og ja til magtkritisk satire.

De partier, der blander de to ting, vil i så fald hellere se et samfund i brand end have én teknologi mindre at lave sjov med. Og så lavt tænker jeg faktisk ikke om nogen partier i Folketinget. Endnu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024