Debat

Stol ikke blindt på digitale målinger

DEBAT: Studerende på landets sygeplejeskoler er helt trygge ved at bruge velfærdsteknologi i deres hverdag. Udfordringen er, at de skal rustes til at koble egne sanser og observationer på digitale målinger, mener formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.
Foto: Dansk Sygeplejeråd
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Grete Christensen 
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Jeg bliver sommetider mødt med spørgsmålet, om jeg synes, at de studerende på landets sygeplejeskoler lærer nok i forhold til at håndtere velfærdsteknologiske redskaber.

For mig er der ingen tvivl om, at vi kun har set toppen af isbjerget, når vi taler om velfærdsteknologi. Allerede i dag er velfærdsteknologi en naturlig og integreret del af hverdagen i det danske sundhedsvæsen. Det er et faktum. Og det er positivt. Ingen tvivl om det.

Velfærdsteknologiens bagside
Når jeg alligevel svarer 'ja' til spørgsmålet, hænger det sammen med, at langt de fleste af nutidens sygeplejestuderende er vokset op i et samfund, hvor IT er en integreret del af dagligdagen. Derfor er de studerende helt trygge ved at bruge (velfærds-) teknologi i deres arbejdsdag. De er såkaldte 'digitale indfødte'.

At fremtidens sygeplejersker ikke er teknologiforskrækkede, men tværtimod færdes hjemmevant i en hverdag fyldt med teknologi, er bestemt positivt. Men udbredelsen af velfærdsteknologien, eksempelvis i form af digitale måleapparater, har en potentiel bagside, som vi skal være meget opmærksomme på.

Udfordringen er nemlig, at der ikke må ske et skred fra den faglige vurdering, hvor vi sanser og observerer patienten til blot at aflæse på et resultat på et apparat.

Anvend sanser og sund fornuft
Sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle skal være varsomme med blindt at stole på digitale målinger. Fristelsen ligger lige for, da målingerne giver objektive data og systematiseret viden. Men hvis sygeplejersken ikke anvender sine sanser, sin teoretiske viden og sin sunde fornuft, men udelukkende stoler blindt på teknologien, kan det give nogle uheldige konsekvenser.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

I virkeligheden bør spørgsmålet derfor ikke handle om de studerendes evner til at håndtere, betjene og udnytte teknologien, men nærmere om, hvordan vi undgår, at nutidens teknologi bliver en trussel mod sygeplejens grundfaglighed.

Heri ligger den virkelige udfordring i uddannelsesmæssig henseende, nemlig hvordan ruster vi de sygeplejestuderende til at koble egne observationer på digitale målinger?

Svaret på begge spørgsmål er naturligvis, at det er essentielt for fremtidens sygepleje, at de studerende på sygeplejestudiet fortsat tilegner sig de gammelkendte metoder. De gamle metoder bygger på sanser, observationer og simple måleinstrumenter. Metoderne giver god forståelse for, hvad der egentlig sker inden i kroppen. Det er metoder den sundhedsprofessionelle skal kunne mestre, hvis vedkommende skal kunne være kritisk i forhold til måleinstrumenter.

For sundhedsvæsenet er der store perspektiver i velfærdsteknologi. Men teknologien stiller store krav til sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle om at kunne forholde sig kritisk til resultaterne og sammenholde disse med egne subjektive vurderinger.

Sygeplejersker skal stole på sine egne observationer og lade sig understøtte af teknologien. Ikke omvendt.

Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Sygeplejersker skal stole på sine egne observationer og lade sig understøtte af teknologien. Ikke omvendt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024