Debat

Udnyt potentialet for innovation

DEBAT: Den traditionelle opdeling mellem den offentlige og private sektor hæmmer innovationen. Hvis potentialet for innovation skal realiseres, må skellet nedbrydes, mener Erik Knudsen, formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium.
Foto: ucl.dk
Susie Lund

Bachelorstuderende i Medievidenskab ved Aarhus Universitet. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for nyhedsportalerne Forskning & Innovation og Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erik Knudsen
Formand, Professionshøjskolernes Rektorkollegium

Alle kræver innovation - lige fra skolelederen, som vil gøre eleverne mere innovative, over den administrerende direktør, som vil udvikle nye produkter ved hjælp af innovation, og til uddannelsesministeren, som siger, at vi skal blive bedre til at gå fra viden til innovation.

Alle vil det - om det gælder på arbejdspladsen, i sportsklubben eller derhjemme, så leder vi alle efter nye og bedre måder at gøre tingene på. Spørgsmålet er, hvordan vi gør det, og hvad vi forstår ved innovation.

Privat og offentlig innovation
Innovation handler overordnet om udviklingen af nye eller væsentligt forbedrede produkter, ydelser, metoder og processer. Der er først tale om innovation, når aktiviteten skaber øget værdi.

Fakta
Bland dig
Vil du også deltage i debatten på Altinget | Forskning & Innovation? Så send dit indspark til [email protected]

Der er mange måder at være innovative på. Innovation i erhvervslivet og i det offentlige er derfor ikke modsætninger, men derimod tæt koblet. Forskning viser, at de lande, som formår at skabe en kultur for samarbejde mellem den offentlige sektor og private virksomheder om at udvikle nye løsninger på de globale udfordringer, vil stå bedre rustet til at bevare velfærden i fremtiden.

Den offentlige efterspørgsel udgør en tredjedel af den samlede efterspørgsel i samfundet og kan derfor være en central innovationsdriver for eksempel inden for området velfærdsteknologi. Offentlig innovation er derfor både kilde til og forudsætning for vækst.

Det er netop i det grænseoverskridende, at innovationen ligger gemt. Det må ikke begrænses af traditionel tænkning hos os selv - det være sig politikere, organisationer og videninstitutioner.

Erik Knudsen
Formand, Professionshøjskolernes Rektorkollegium

Innovation sker i mødet
Innovation sker ikke i et tomrum, men der hvor for eksempel viden og forskning møder virksomheder og offentlige aktører, hvor medarbejdere og brugere bliver inddraget, eller hvor forskellige fagligheder møder hinanden.

Regeringen har i innovationsstrategiens vision peget på fem indsatsområder. En af disse er, at samarbejdet mellem videninstitutioner, virksomheder og andre aktører i højere grad skal bidrage til vækst og beskæftigelse. Hermed sættes der fokus på, at uddannelses-, forsknings- og innovationspolitik skal tænkes tæt sammen, og at videninstitutionerne dermed har en central rolle som med-innovationsskabere og samtidig sikrer, at innovative kompetencer og entreprenørskab indgår som centrale elementer i uddannelserne.

Innovation skal stå på to ben
Vi bør også have fokus på, at innovation ofte sker i mødet mellem fagområder. Et godt eksempel er samspillet mellem sundhed og teknologi i forhold til velfærdsteknologi. Overfører vi det til professionshøjskolerne, så har de en unik position for at skabe innovation i både den offentlige og private sektor, da alle uddannelserne står på to ben: ét i forskning og viden og ét i praksis. Samtidig kan mange fagligheder samtænkes på nye måder - for eksempel pædagoger og antropologer - og derigennem være med til at skabe nybrud.

Uddannelse er vigtig, men ikke kun som kurser om innovation, men i innovation. Der er behov for større pædagogisk og didaktisk viden om, hvad der skaber viden og handling i innovation samt ændret mindset hos vores dimittender.

De studerende er vigtige aktører. Både mens de studerer og i det, de bliver uddannet inden for. De skal kunne skabe innovative løsninger og produkter - ikke kun snakke om det. Samtidig spiller praktikken en central rolle for at understøtte de ønskede kompetencer og skabe en ændret adfærd hos dimittenderne.

Potentiale i professionshøjskolerne
Det er således afgørende, at vi ikke blokerer for innovationspotentialet ved at tænke i traditionelle opdelinger mellem offentlig og privat, i hvem og hvordan der kan udvikles nye uddannelser. Det er netop i det grænseoverskridende, at innovationen ligger gemt. Det må ikke begrænses af traditionel tænkning hos os selv - det være sig politikere, organisationer og videninstitutioner.

En nylig undersøgelse af DEA: Professionshøjskoler - et potentiale for innovation viste, at der hos professionshøjskolerne er et uudnyttet potentiale. Vi er parate og ser derfor frem til offentliggørelsen af regeringens innovationsstrategi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024