Debat

Telemedicin giver nye udfordringer

DEBAT: Telemedicin er en helt ny måde at yde sygepleje og behandling på. En måde, vi først skal til at udvikle. Derfor er det vigtigt, at vi uddannelsesmæssigt er på forkant, skriver formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.
Foto: Dansk Sygeplejeråd
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Der er ingen tvivl om, at velfærdsteknologi er et område, der er i voldsom udvikling og som vinder større og større indpas i vores behandlende og forebyggende sundhedsvæsen. Det er bestemt positivt.

Når det handler om telemedicin, som er den del af velfærdsteknologien, hvor sygeplejersker spiller den helt store rolle, vil det med stor sandsynlighed ikke kunne stå alene.

Telemedicin vil være et konstruktivt supplement til den fysiske kontakt mellem patient og sygeplejerske. Og det giver nye udfordringer i sygeplejerskernes virkelighed.

Afskåret fra at bruge sanser
Der er nemlig flere udfordringer forbundet med den teknologiske udvikling. Udfordringer skal i den forbindelse ikke forstås negativt, men nærmere som nogle aspekter, vi skal reflektere over og handle på.

Grundlæggende handler det om, at finde frem til, hvordan de sundhedsprofessionelle bedst muligt rustes til at tackle de problemstillinger og udnytte de muligheder, der er ved telesundhed og -medicin.

Et eksempel på en udfordring, som vi skal reflektere over og handle på, er, hvordan telesundhed påvirker relationen mellem sygeplejersken og patienten.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

I dag er sygeplejersken i fysisk kontakt med borgeren under eksempelvis en konsultation. Den fysiske tilstedeværelse betyder, at sygeplejersken kan gøre brug af flere sine sanser. Lugter her af urin? Er anklerne hævede? Virker patienten i balance, eller? Også i borgerens eget hjem kan sygeplejersken bruge sine sanser til at aflæse situationen. Er blomsterne vandede? Er der rent? osv.

Den slags observationer er selvsagt uhyre vanskelige, ja, næsten umulige, at foretage via telesundhed, fordi sygeplejersken i højere grad end ved fysisk kontakt er afskåret fra at bruge alle sine sanser i helhedsvurderingen. På den måde stiller telesundhed særlige krav til sygeplejerskernes evne til at kommunikere omsorg og opfange eventuelle symptomer via en skærm.

Uddannelserne skal være på forkant
Telemedicin er en helt ny måde at yde sygepleje og behandling på. En måde, vi først skal til at udvikle. Derfor er det vigtigt, at vi uddannelsesmæssigt er på forkant.

Det er vigtigt, at de sygeplejerskestuderende kan tilegne sig kompetencer inden for telesundhed via studiet. Mindst ligeså vigtigt er det, at der udbydes en bred palette af efter- og videreuddannelser.

Grete Christensen
Formand, Dansk Sygeplejeråd

Konkret skal der både være mulighed for teoretisk undervisning med fokus på teknologiforståelse, eksempelvis ud fra problemstillingen om, hvordan telesundhed og -medicin påvirker relationen mellem patient og sygeplejerske. Ligesom det naturligvis også er nødvendigt med mere praktisk undervisning, hvor formålet er at stifte bekendtskab med apparaterne, hvad de kan, og hvordan de virker. Sygeplejersker har altid været vant til at blive præsenteret for ny teknologi, så det er ikke den helt store udfordring.

Det er vigtigt, at de sygeplejerskestuderende kan tilegne sig kompetencer inden for telesundhed via studiet. Mindst ligeså vigtigt er det, at der udbydes en bred palette af efter- og videreuddannelser inden for det sundhedsteknologiske område. Også på meget højt niveau. Der er brug for forskning i de nye teknologiers betydning for sygeplejen med henblik på at udvikle metoder inden for dette helt nye felt af vores fag.

Vi skal gribe den teknologiske udvikling og gøre dens udfordringer til muligheder til gavn for alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024