Debat

DTU-direktør: Altingets rangliste over institutioner med vækst i administrativt ansatte er misvisende

Finansministeriets opgørelse over administrativt ansatte risikerer at gøre reel afbureaukratisering til symbolpolitik, skriver Claus Nielsen.  

Der skal tages alle mulige forbehold for Finansministeriets opgørelse over institutioner med vækst i administrative ansatte, som Altinget ureflekteret har gengivet, skriver Claus Nielsen.
Der skal tages alle mulige forbehold for Finansministeriets opgørelse over institutioner med vækst i administrative ansatte, som Altinget ureflekteret har gengivet, skriver Claus Nielsen.Foto: DTU
Claus Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

At være på en rangliste.

Det er noget, vi på DTU er vant til og i hovedreglen med stor tilfredshed. I Altinget 4. juni figurerede DTU på en top-20 over de institutioner i staten, som i perioden 2019 til 2023 har haft størst vækst i gruppen af administrative medarbejdere. 

I modsætning til andre ranglister er det umiddelbart ikke en flatterende placering - og så alligevel. Det giver anledning til at forklare, hvad en sådan liste kan være udtryk for, nu hvor Altinget har valgt en ureflekteret gengivelse af den opgørelse, som Finansministeriet har udarbejdet i forbindelse med besvarelse af et udvalgsspørgsmål.

Som det fremgår af finansministerens svar, tages der alle mulige forbehold for opgørelsen. Der er usikkerheder omkring opgørelsen af kategorien ’administrative medarbejdere’, hvilke opgaver de udfører, og om der i perioden har været overførsler af opgaver. Og ja, der er al mulig grund til at tage disse forbehold. 

Læs også

Et kig på listen

Lad os tage højdespringeren, Færdselsstyrelsen, som er vokset med hele 222 procent i perioden. Ved et kig i finansloven kan man se, at udgiftsbevillingen ikke er steget, men der er overført en række opgaver fra politiet til styrelsen.

Derudover har et bredt politisk flertal vedtaget, at styrelsen skal anskaffe 25 mobile ATK-vogne, de har tilladt stigende gebyrer og afgifter samt øget hastighedskontrollen. Medarbejderantallet stiger – what a surprise – i øvrigt i overensstemmelse med et politisk ønske.

Vi skal gå det statslige bureaukrati efter i sømmene, så der ikke sker en utilsigtet udgiftsstigning og personalevækst. 

Claus Nielsen
Universitetsdirektør, DTU

Lad os så tage nummer 20 på listen, DTU, hvis administrative medarbejderantal er steget ti procent fra 1.695 til 1.855.

Stigningen på 165 medarbejdere i perioden svarer til 2,7 procent af den samlede medarbejderstab på godt 6.000. Stigningen skal dog også ses i forhold til, at universitetets omsætning i perioden er steget fra 5,4 milliarder kroner til 6,2 milliarder kroner, som svarer til cirka 15 procent. Det vil alt andet lige også afføde en stigning i den administrative medarbejderstab.

Omsætningsstigningen er samtidig sket med en kombination af faldende statslige bevillinger og stigende eksterne bevillinger fra private fonde og virksomheder, samt EU-bevillinger og øget kommerciel aktivitet.

Er det et problem? Næppe, medmindre man ikke kan lide forskning – og det er ikke et udtryk for mere bureaukrati.

Gå det statslige bureaukrati efter i sømmene

Til sidst endnu en advarsel i forhold til Finansministeriets opgørelsesmetoder. Jeg har lige afleveret data til et internationalt benchmark studie, der ser på universiteternes anvendelse af ikke videnskabeligt personale - altså teknisk og administrativt personale.

Lidt afhængig af opgørelsesmetode vil DTU's administrative medarbejderstab ikke kunne bringes meget over cirka 1.300 – og kun hvis man medregner elektrikere, malere, matroser, ingeniører. Og så er der alligevel et godt stykke op til Finansministeriets opgjorte 1.855. 

Læs også

Der kan være alle mulige gode grunde til at gå det statslige bureaukrati efter i sømmene, så der ikke sker en utilsigtet udgiftsstigning og personalevækst - om end det med afbureaukratisering sjældent kommer længere end til skåltalerne.

Men skulle man politisk beslutte sig for at foretage reduktioner – 1.000 medarbejder har været nævnt – er det med de to her fremdragne eksempler in mente vigtigt, at man ikke henfalder til simple algoritmer, som den omtalte top-20 liste let kunne forlede til.

Derimod bør man politisk overveje, hvilke opgaver og aktiviteter man ønsker eller ikke ønsker løst fremadrettet. Så vil der være tale om reel afbureaukratisering og ikke symbolpolitik, som har for vane at efterlade den ubetalte regning til medarbejderne i yderste led. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Nielsen

Universitetsdirektør, DTU
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024