Jens Henrik Thulesen Dahl
 svarer 
Sophie Løhde

Jens Henrik Thulesen Dahl (DD) spørger indenrigs- og sundhedsministeren, Sophie Løhde, om lovforslaget er i overensstemmelse med konkurrencelovgivningen, selv om producenter af lægemidler med forslaget pålægges nye udgifter til pligtlagre, mens parallelimportørerne undtages

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 172, Spørgsmål 3
Kan ministeren garantere for, at lovforslaget er i overensstemmelse med konkurrencelovgivningen, selv om producenter af lægemidler med forslaget pålægges nye udgifter til pligtlagre, mens parallelimportørerne undtages?

Svar fra onsdag den 22. maj 2024
”Kan ministeren garantere for, at lovforslaget er i overensstemmelse med konkurrencelovgivningen, selv om producenter af lægemidler med forslaget pålægges nye udgifter til pligtlagre, mens parallelimportørerne undtages?” Svar:

Parallelimportører og -distributører er undtaget fra lagerpligten for at undgå risikoen for, at parallelimportører trækker produkter fra det danske marked, hvilket kan forringe forsyningssituationen og kan medføre højere medicinpriser. Det skyldes, at parallelimportører og -distributører kan have vanskeligt ved at opretholde et lager, fordi de ikke kan styre deres forsyning ligesom producenter kan.

Parallelimportørerne og -distributørerne vil dog fortsat være omfattet af indberetningspligten, da det er væsentligt for Lægemiddelstyrelsen at have overblik over alle virksomheders lagerbeholdninger for at overvåge og håndtere forsyningsvanskeligheder.

I den sammenhæng har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bemærket, at det set ud fra et konkurrencemæssigt synspunkt generelt er fornuftigt, at virksomheder stilles lige i forhold til lovpligtige krav. Det er dog i forhold til det konkrete lovforslag om lagerpligt for kritiske lægemidler Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens umiddelbare vurdering, at den reviderede udformning af lovforslaget, hvor parallelimportører/distributører er undtaget fra lagerpligten, er mere hensigtsmæssig for konkurrencen og markederne, end hvis parallelimportører/-distributører er omfattet af lagerkravet.

Det skyldes, at forretningsmodellen og vilkårene for virksomheder, der bringer lægemidler på markedet, i forvejen er meget forskellige, og at virksomhederne tilsvarende ville have meget forskellige forudsætninger for at kunne opfylde lagerpligten. En lagerpligt, der indføres ens for alle (typer af) virksomheder, vil derfor netop ikke ramme alle virksomheder lige. En producent har, i modsætning til parallelimportører/-distributører, mere kontrol over produktionen og dermed bedre mulighed for at planlægge længere frem i tiden. Parallelimportører/-distributører har omvendt ingen indflydelse på produktionen og har ofte kun adgang til at købe mindre partier, som er i overskud hos grossisterne i andre EU-lande. Bl.a. pga. disse eksisterende forskelle i kontrol over produktionen ville lagerpligten kunne ramme parallelimportører hårdere end producenter og skabe unødige hindringer for parallelimportørernes virke på markedet, hvilket ville kunne føre til negative virkninger for konkurrencen. Med den reviderede udformning af lovforslaget minimeres denne risiko set i forhold til den oprindelige udformning af lovforslaget, og det vurderes ikke at være i strid med konkurrencereglerne.

Jeg henholder mig til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vurdering.
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024