svarer 
Sophie Løhde

Er det ministerens holdning, at danske myndigheder bør anvende betegnelsen "fødselstildelt køn"?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 934

Er det ministerens holdning, at danske myndigheder ligesom Sundhedsstyrelsen bør anvende betegnelsen »fødselstildelt køn« for at understrege, at køn ikke er medfødt og biologisk bestemt?
Skriftlig begrundelse:
Ingen.

Svar fra onsdag den 15. maj 2024

Sundhedsstyrelsen anvender den faglige term ”fødselstildelt køn”.

Det fødselstildelte køn beskriver den observation, vurdering og tildeling af køn, som foretages kort efter fødslen af et nyfødt barn. Tildelingen baserer sig på de ydre kønskarakteristika, som det nyfødte barn har. Vurderingen foretages af det sundhedsfaglige personale.

Ved tvivl om barnets køn, på baggrund af udseendet af de ydre kønskarakteristika, udføres yderligere undersøgelser på barnet f.eks. ved vurdering af indre kønskarakteristika samt barnets kromosomsammensætning, kønshormoner og gener.

Det vil sige, at der ved konstateringen af barnets køn ved fødslen kigges på de biologiske kønskarakteristika.

På baggrund af denne vurdering ved fødslen og oprettelsen af CPR-nummeret bruger man betegnelsen, at der ved fødslen tildeles et køn.

Det er en sundhedsfaglig opgave at sikre, at de rette begreber anvendes i sundhedsvæsenet, og at der skabes en fælles forståelse for sundhedsfaglige begreber på tværs af sundhedsvæsenet. Jeg vil ikke forholde mig til, hvorvidt øvrige danske myndigheder uden for mit ressortområde anvender den faglige term fødselstildelt køn eller biologisk køn.

Jeg kan dog konstatere, at biologisk køn, på lige fod med fødselstildelt køn, henviser til de biologiske variationer i kroppen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024