Theresa Berg Andersen
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Theresa Berg Andersen (SF) spørger social- og boligministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om ministeren ikke ser en fare i at give lederen på børne- og ungehjem så stort ansvar for at træffe beslutninger om magtanvendelser eller fratagelse af fx alkohol og elektroniske kommunikationsmidler uden at skulle konsultere andre udenfor børne – og ungehjemmet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 188, Spørgsmål 4
Vil ministeren redegøre for, om ministeren ikke ser en fare i at give lederen på børneog ungehjem så stort ansvar for at træffe beslutninger om magtanvendelser eller fratagelse af fx alkohol og elektroniske kommunikationsmidler uden at skulle konsultere andre udenfor børne – og ungehjemmet? Der henvises til, at kontrol med brevveksling, telefonsamtaler og anden kommunikation i dag kun kan ske efter godkendelse af børne- og ungeudvalget i kommunen eller foreløbig afgørelse fra børne- og ungeudvalgets formand, ligesom det skal foretages med hjemmel i, at den unge er til fare for sig selv eller andre.

Svar fra torsdag den 16. maj 2024
”Vil ministeren redegøre for, om ministeren ikke ser en fare i at give lederen på børne- og ungehjem så stort ansvar for at træffe beslutninger om magtanvendelser eller fratagelse af fx alkohol og elektroniske kommunikationsmidler uden at skulle konsultere andre udenfor børne – og ungehjemmet? Der henvises til, at kontrol med brevveksling, telefonsamtaler og anden kommunikation i dag kun kan ske efter godkendelse af børne- og ungeudvalget i kommunen eller foreløbig afgørelse fra børne- og ungeudvalgets formand, ligesom det skal foretages med hjemmel i, at den unge er til fare for sig selv eller andre.” Svar:

Muligheden for inddragelse af mobiltelefoner eller andet elektronisk kommunikations- og spilleudstyr, har til formål at sikre, at personalet får adgang til at handle i situationer, hvor personalet fx bliver bekendt med, at en ung er ved at gråzoneprostituere sig selv eller køber stoffer over mobiltelefonen.

Beføjelsen til at beslutte, at der skal ske midlertidig inddragelse, lægges hos lederen eller dennes stedfortræder. Her er der lagt vægt på, at inddragelsen kun vil kunne ske i en midlertidig og nærmere afgrænset periode, samt at der ikke vil kunne fastsættes regler, der helt afskærer de anbragte børns og unges adgang til elektronisk kommunikation og medier. Der vil ligeledes ikke kunne indføres regler om, at samtaler til eller fra et barn eller en ung skal kontrolleres, eller at en ansat skal lytte eller læse med, når barnet eller den unge har kontakt med omverdenen. Kontrol med telefonsamtaler og anden kommunikation vil, som der henvises til i spørgsmålet, kun kunne ske på baggrund af en afgørelse fra børne- og ungeudvalget, jf. voksenansvarslovens § 15 eller efter §§ 18 og 19 for anbragte børn og unge, der er anbragt i henhold til en strafferetlig dom eller kendelse. Der er desuden lagt vægt på, at mobiltelefonen alene kan inddrages, hvis det er nødvendigt for at sikre barnets eller den unges trivsel, sundhed og udvikling.

Hvad angår adgangen til at fratage alkohol, foreslås det med lovforslaget, at personalet på et opholdssted eller en døgninstitution kan fratage et barn eller en ung alkohol, hvis barnet eller den unge herved overtræder regler i 1 husordenen, eller hvis børne- og ungehjemmet vurderer, at det er nødvendigt for at sikre barnets eller den unges trivsel, sundhed og udvikling.

Jeg betragter det som helt væsentligt, at vores børne- og ungehjem kan tilbyde trygge rammer, hvilket forudsætter, at de har de nødvendige redskaber til at sikre barnets eller den unges trivsel, sundhed og udvikling. Dette er essentielt for at give dem de bedst mulige betingelser for deres udvikling og trivsel.

Lederen af børne- og ungehjemmet bærer her et stort ansvar. Dette er et ansvar, jeg mener, at de som ledere skal kunne løfte.
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024