svarer 
Sophie Løhde

Runa Friis Hansen (EL) spørger indenrigs- og sundhedsministeren, Sophie Løhde, om uddybende kommentere høringssvaret fra Danske Patienter fsva. lovforslagets konsekvenser for øgede medicinpriser

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 172, Spørgsmål 20
Vil ministeren uddybende kommentere høringssvaret fra Danske Patienter fsva. lovforslagets konsekvenser for øgede medicinpriser, herunder bemærkninger om, at ”Vi ved, at patienter allerede i dag undlader at hente deres receptpligtige medicin på apoteket af økonomiske årsager. For eksempel viste en undersøgelse fra 2023, at mere end hver tiende adspurgte havde undladt at hente medicin til dem selv eller en pårørende, og at økonomi var den overvejende årsag i fire ud af 10 tilfælde. Det er en alvorlig situation, som – udover at indebære uhensigtsmæssige helbredsmæssige effekter – puster til den sociale ulighed i sundhed. Der er med andre ord ikke plads i patienternes økonomi til yderligere prisstigninger på de receptpligtige lægemidler.”?

Svar fra onsdag den 22. maj 2024
”Det fremgår af høringsnotatet, at regeringen vil ”gennemlyse ordningerne for medicintilskud til forskellige grupper med henblik på, at socialt udsatte og børn og unge i udsatte familier mv. får den nødvendige medicin”, og aktuelt er i gang med at undersøge, om der er yderligere tiltag, der kan sikre, at borgere har råd til deres medicin. Vil ministeren uddybende redegøre for status for dette arbejde, herunder hvordan dette lovforslags konsekvenser for priserne på lægemidler vil indgå i arbejdet?” Svar:

Jeg er opmærksom på, at lovforslaget vil medføre omkostninger for virksomhederne, hvilket kan få konsekvenser for medicinpriserne. Derfor er det naturligvis væsentligt, at lagerpligten ikke bliver mere omfattende end nødvendigt. Jeg har lyttet til de input, der er kommet fra både offentlige og private aktører på området. Regeringen har på den baggrund tilpasset lovforslaget for at ramme den rette balance og mindske konsekvenserne for virksomhederne.

For borgere vil mulige øgede medicinudgifter som følge af forslaget blive begrænset af gældende regler om medicintilskud til tilskudsberettiget medicin. Tilskudssystemet er indrettet sådan, at jo større udgifter du har til tilskudsberettiget medicin, jo mere får du i tilskud inden for en periode på ét år. Derudover er der et loft over, hvor meget den enkelte borger skal betale i løbet af den et-årige periode.

Egenbetalingsloftet er i dag på 4.575 kr. per tilskudsår.

Jeg anerkender udfordringen i, at nogle borgere fravælger at indløse deres recepter på medicin, fordi medicinen er for dyr. Det har blandt andet en analyse fra Statens Institut for Folkesundhedsvidenskab fra januar 2024 belyst, og sådan en situation skal vi selvfølgelig sørge for begrænses mest muligt.

Derfor fremgår det også af regeringsgrundlaget, at regeringen vil ”gennemlyse ordninger for medicintilskud til forskellige grupper med henblik på, at socialt udsatte og børn og unge i udsatte familier mv. får den nødvendige medicin”. Som indenrigsog sundhedsminister er jeg glad for, at regeringen allerede har indgået aftale om at fritage kontanthjælpsmodtagere og deres børn for egenbetalingen på tilskudsberettiget medicin med Aftale om nyt kontanthjælpssystem.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet overvejer desuden øvrige initiativer.
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024