Børsen politianmeldt oven på undersøgelse af mulig svindel med coronastøtte
Kulturminister Joy Mogensen kalder sag om Børsens mulige snyd med coronastøtte for "meget alvorlig". Fire personer er fyret fra erhvervsmediet, og chefredaktør undskylder.
Ghita Nidam Møller
RedaktionsassistentBørsens annonceafdeling har i strid med reglerne manipuleret med timingen af annonceindtægter for at opnå uberettiget højere coronastøtte fra staten.
Det konkluderer en ekstern advokatundersøgelse, som blev iværksat oven på en henvendelse fra en whistleblower til Børsen i midten af april. Det skriver Børsen.
Advokatundersøglen foretaget af advokatfirmaet Plesner konkluderer nu på baggrund af en grundig efterkontrol af annonceordrer, at Børsens annonceindtægter har været overvurderet med 94.767 kroner i støtteperioden i 2020. Det har ført til øget støtte på forkert grundlag.
Det er meget alvorligt og på ingen måde i overensstemmelse med Børsens værdier.
Bjarne Corydon
Adm. direktør og ansvarshavende chefredaktør, Børsen
“Advokatundersøgelsen bekræfter desværre de oplysninger, som jeg for nogle uger siden blev gjort bekendt med via en whistleblower. Det er meget alvorligt og på ingen måde i overensstemmelse med Børsens værdier," udtaler adm. direktør og ansvarshavende chefredaktør for Børsen Bjarne Corydon og undskylder sagen.
Politianmeldt
Børsen oplyser, at de straks vil betale den uberettigede støtte tilbage, som de har modtaget som følge af manipulationen med annoncetal. Det gælder en tilbagebetaling på 50.842 kroner.
Oven på konklusionen er Børsen blevet politianmeldt af Slots- og Kulturstyrelsen, der står for at udbetale coronastøtte til blandt andet medier.
"Ud fra de foreløbige oplysninger at dømme er det en alvorlig sag, og vi har derfor anmeldt Børsen til Søik (også kendt som Bagmandspolitiet, red)," udtaler direktør Jesper Hermansen i en pressemeddelelse.
Sideløbende vil styrelsen se på spørgsmålet om et tilbagebetalingsbeløb, ligesom den vil "vurdere iværksættelse af yderligere kontrolforanstaltninger i ordningen generelt", tilføjer han.
Afsked og intern undersøgelse
Undersøgelsen blev iværksat i kølvandet på, at en whistleblower gjorde Børsens ledelse opmærksom på en række mails om annoncepenge, der kunne tyde på en intern praksis i annonceafdelingen rettet mod at optimere coronakompensation.
Undersøgelsen fra Plesner bekræfter, at denne praksis har manipuleret salgstallene for øget støtte, men at ingen på Børsen personligt har opnået økonomisk vinding.
På baggrund af konklusionerne i undersøgelsen har Børsen valgt at tage afsked med tre medarbejdere i annonceafdelingen samt Børsens kommercielle direktør, Frederik Gundorph Olesen.
Undersøgelsen konkluderer ikke, at direktøren har været foranlediget eller været bevidst om de begåede fejl. Børsen har alligevel valgt at ende samarbejdet, da det har "været hans ansvar proaktivt at sikre, at sådanne fejl ikke kunne finde sted".
Børsen igangsætter nu et internt arbejde for at gennemgå, hvorvidt mediet eksisterende kontrol- og oplæringsprocesser er tilstrækkelige til at sikre, at en lignende sag ikke kommer til gentage sig.
Uacceptabelt, skuffende og meget alvorligt
Kulturminister Joy Mogensen kalder sagen "meget alvorlig".
"Det er fuldstændigt uacceptabelt, hvis virksomheder snyder med hjælpeordningerne," siger hun i en pressemeddelelse.
"Regeringen og et flertal af Folketingets partier har sørget for hjælpepakker, der holder hånden under virksomhederne og vores kulturliv. Partierne har sikret, at medierne kan udkomme under pandemien og komme på den anden side af coronakrisen til trods for faldet i annonceindtægter."
Derfor er det "dybt skuffende og meget alvorligt, hvis en virksomhed snyder med hjælpeordningerne", fortsætter ministeren.