Styrelse melder affaldsgigant i København til politiet

Amager Ressourcecenter har ikke levet op til bæredygtighedskravene for brug af biomasseaffald. Nu har Energistyrelsen meldt dem til politiet.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Københavnske hjem og virksomheder er blevet varmet op med affald fra biomasse, som ikke har levet op til de danske regler for bæredygtighed.

Derfor er det fælleskommunale affaldsselskab Amager Ressourcecenter (ARC) blevet meldt til politiet.

Det bekræfter ARC over for Altinget. 

Det er Energistyrelsen, der som tilsynsmyndighed har ansvar for at føre kontrol med, at danske virksomheder, der bruger biomasse til enten opvarmning, nedkøling eller strømproduktion, lever op til de gældende bæredygtighedskrav.

Sagen viser, at der er mange gråzoner, hvor praksis oprindeligt har været uklar.

Nils Thor Rosted
Kommunikationschef, Amager Ressourcecenter

I en mail bekræfter Energistyrelsen, at de har politianmeldt en dansk virksomhed for brud på netop disse krav.

"Kravene skal sikre, at der tages hensyn til klima og biodiversitet, når biomasse anvendes til produktion af energi, og de virksomheder, som benytter biomasse, skal kunne dokumentere, at de lever op til kravene," skriver styrelsen i mailen.

Energistyrelsen oplyser også, at den pågældende virksomhed både er blevet advaret og har fået udstedt påbud om at leve op til kravene.

Derfor er en politianmeldelse "et sidste skridt, som styrelsen tager," lyder det i mailen.

Selskaber, der bryder med bæredygtighedskravene for brug af biomasse kan straffes med bøde, oplyser Energistyrelsen.

Læs også

Straks rettet ind

I en udtalelse, som ARC har sendt til Altinget, beskriver selskabets kommunikationschef, Nils Thor Rosted, sagen som "kompliceret," og at den "drejer sig om en tilpasning til, at reglerne for bæredygtighedskravene til biomasseaffald blev skærpet i 2022".

"Sagen handler om dokumentationskravene for en mindre del – 15 procent – af det modtagne biomasseaffald i 2022. ARC kender vores leverandører, og har tillid til, at biomasseaffaldet stammer fra bæredygtige kilder," skriver Nils Thor Rosted og uddyber videre:

Hvad er ARC?

Amager Ressourcecenter, tidligere kendt som Amagerforbrændingen, er et fælleskommunalt affaldsselskab, som er ejet af fem hovedstadskommuner: Hvidovre, Dragør, Tårnby, København og Frederiksberg. 

ARC omdanner affald fra cirka 670.000 borgere og 68.000 virksomheder, som de omdanner til strøm og fjernvarme til københavnske borgere, institutioner og virksomheder.

Ifølge selskabets årsrapport for 2023 dækker ARC i dag cirka 27 procent af varmebehovet i Københavnsområdet.

"Fra det tidspunkt, ARC blev opmærksom på den nærmere forståelse af de skærpede bæredygtighedskrav til biomasseaffald, har ARC straks rettet ind og bruger nu kun leverandører, der er certificeret efter de nye krav, og som er godkendt af den af Energistyrelsen udpegede verifikator."

Men ifølge Energistyrelsen har de først givet jer en advarsel, udstedt et påbud og dernæst "som et sidste skridt" meldt jer til politiet. Hvis I straks har rettet ind, hvordan er det så kommet så vidt, at I er blevet politianmeldt?

"Dokumentationskravene bliver først klare den 17. august 2023. Her retter vi ind. Men det, der ligger forud for 17. august 2023, kan vi ikke gøre noget ved, da vi ikke kan honorere de historiske dokumentationskrav. Og det er denne historiske afvigelse, som vi bliver politianmeldt for."

"For alt det fremadrettede har vi sikret, at alle nye kontrakter lever op til de skærpede regler."

"Jeg kan i øvrigt oplyse, at Energistyrelsen den 9. marts 2023 ifm. en fristudsættelse til 1. maj 2023 oplyser, at Energistyrelsen lægger til grund, at der er relativt begrænset erfaring med dokumentation af affald i relation til bæredygtighedskravene og kravet om dokumentation samt at der er tale om forholdsvis komplekse og ofte materialestrømme."

Mange gråzoner

Ifølge ARC viser sagen, at der "er mange gråzoner, hvor praksis har været uklar," som Nils Thor Rosted formulerer det.

"Af samme årsag har ARC bidraget til arbejdet med at gøre det klarere, hvornår biomasseaffald kan certificeres ud fra bæredygtighedskriterierne. Det er væsentligt, at der er så få tvivlstilfælde som muligt."

Ifølge Danmarks Statistik stod biomasse i 2022 for 68 procent af Danmarks vedvarende energiforbrug. Selv om afbrænding af biomasse tæller som CO2-neutraltet i de officielle klimaregnskaber, har det danske forbrug dog været under kritik flere gange.

Senest har Klimarådet efterspurgt en national strategi på området, da biomasse "er en knap ressource, og afbrænding af biomasse er ikke altid klimavenligt."

Det forslag afviste regeringen dog i sit seneste klimaprogram, der udkom i september.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024