Køn, alder og uddannelse: Her er den typiske DF-vælger

I weekenden samler Dansk Folkeparti sine medlemmer til årsmøde. Altinget har kigget på, hvordan partiets typiske vælgere ser ud.

Morten Messerschmidt og andre DFere snakker med vælgere under folketingsvalgkampen i 2022.
Morten Messerschmidt og andre DFere snakker med vælgere under folketingsvalgkampen i 2022.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

DF deler vandene i vælgerhavet.

Alt efter hvem man spørger, er Dansk Folkeparti, der i Altingets seneste snit af målinger står til 4,7 procent af stemmerne, enten inde eller ude.

I hvert fald er der stor forskel på partiets opbakning, når man ser på aldersgrupper, indkomst og uddannelsesniveau.

Især er det ældre, arbejdere og folk med kortere uddannelser, der stemmer på Dansk Folkeparti.

Blandt de unge, rige og akademikere vælgere er partiets opbakning derimod svær at spore.

I weekenden holder Dansk Folkeparti årsmøde i Arena Næstved, og i den anledning giver Altinget dig et overblik over, hvem partiets typiske vælgere er.

Køn

47 procent af Dansk Folkepartis vælgere er kvinder. Det er mindre end befolkningen, hvor der er lidt flere kvinder end mænd.

Alder

Næsten 70 procent af Dansk Folkepartis vælgere er over 50, en gruppe der udgør 53 procent af alle vælgere.

Var det op til de unge vælgere alene, ville Dansk Folkeparti næppe nå over spærregrænsen. Under to procent af de 18 til 30 årige vælgere ville stemme på partiet. 

Uddannelse

Dansk Folkeparti er det parti med den mindste andel vælgere med videregående uddannelser.

Blandt DFerne har 18,6 procent enten en kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse. I befolkningen er tallet næsten det dobbelte – 36,8 procent for at være præcis.

Derimod er 39 procent af partiets vælgere ufaglærte og yderligere 37 procent har en erhvervsuddannelse.

Indkomst

72 procent af Dansk Folkepartis vælgere tjener under 400.000 kroner om året, under eller omkring befolkningens årlige middelindkomst før skat, der lå på 371.900 kroner i 2022. 

Stilling

Mere end hver fjerde DF-vælger er arbejder. Helt præcist er 28,7 procent af partiets vælgerkorps arbejdere – 12,7 procentpoint mere end blandt befolkningen. 

Grupperne af overførselsmodtagere ligger både i top og bund. Over hver tredje DF-vælger er pensionist mens kun 1,6 procent er studerende og 0,6 procent arbejdsløse.

Offentlig eller privatansat

Blandt Dansk Folkepartis vælgere er der flere offentligt ansatte end i befolkningen. 

Offentligt ansatte udgør et mindretal af alle partiernes vælgere, men tallet svinger fra 36,2 procent af Alternativets vælgere til 12,5 procent af LAs.

Om vælgerprofilerne

Vælgerprofilerne er lavet på baggrund af interviews foretaget af Epinion/DR & Altinget og Verian/Berlingske i andet kvartal af 2024. I alt er det 12.265 interviews med i analysen.

Profilerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2022 og det seneste snit af målingerne (juni 2024). Der er også vægtet for alder, geografi, uddannelse og køn.

Vælgerprofilerne kan citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af interviews gennemført af Verian og Epinion”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024