Kollerup om 30-minutters-reglen: Hvad skulle man ellers have gjort?

"Jeg forstår godt kritikken," sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S), der tirsdag indkaldt til samråd om den såkaldte 30-minutters-regel. Et SSI-notat har siden udfasningen sået væsentlig tvivl om effekten af kravet, som regeringen i slutningen af april pålagde barer, værtshuse og restauranter. Se klip fra samrådet her.

Selvom kravet om bordreservation 30 minutter inden ankomst egentlig allerede er udfaset, har kritikken ikke helt lagt sig endnu.

For hvad var det faglige belæg bag den omstridte "30-minutters-regel"?

Det spørgsmål skulle erhvervsminister Simon Kollerup (S) tirsdag svare på, da han af Folketingets Erhvervsudvalg med Mona Juul (KF) i spidsen var indkaldt til samråd om sagen. Baggrunden var et notat fra Statens Serum Institut, som havde sået væsentlig tvivl om reservationskravets effekt.  

Kollerup pegede på, at det var et næsten samlet Folketing, som blev enige om, at serveringssteder skulle arbejde med forudgående bordreservationer, da de sammen fremrykkede genåbningen.

"Jeg forstår godt, I rejser kritikken. Omvendt tænker jeg også bare: Hvad skulle man ellers have gjort?"

"Myndighederne har jo haft den vurdering, at hvis det her skulle have en reel effekt (...), så skulle der også være en reel tidsadskillelse (mellem reservation og ankomst, red)", sagde erhvervsministeren.

Et juridisk spørgsmål
Af notatet fra SSI fremgår det, at bookingkravet kun har haft betydning på antallet af gæster på barer og værtshuset - mens man vurderede, at en lempelse ikke ville få en effekt på caféer og restauranter.

Men det havde været for komplekst at lægge et juridisk snit mellem de to kategorier, mener Kollerup:

"Selvom det intuitivt er nemt at adskille en McDonald's fra en bar, så er det juridisk en noget mere kompliceret øvelse."

Se klip fra samrådet ovenover. 

Fakta

Sagen kort:

  • D. 16. april indgik alle partier på nær Nye Borgerlige en aftale om yderligere genåbning - herunder ”30-minutters-reglen”, der stod i kraft fra d. 21. april - 6. maj.
  • Reglen pålagde blandt andet barer, værtshuse og fastfoodrestauranter ved indendørsservering kun at tage imod gæster med bordreservation senest 30 minutter inden ankomst.
  • Kravet fik kritik fra både politikere og brancheorganisationer, som mente, at reglen gjorde genåbningen næsten umulig for mange beværtninger, der ikke normalt arbejder med reservationer.
  • Et notat fra SSI har sidenhen vurderet, at en nedlæggelse af reglen ville betyde omkring 45.000 flere gæster på barer og værtshuset, men ikke have en effekt på antallet af restaurant- og cafégæster. Vurdering er dog "behæftet med stor usikkerhed".
  • Danske Bank har gransket tallene fra over en million kunders kortaktivitet de første fem dage af genåbningen og konkluderet, at de nye restriktioner ikke har haft en effekt  på forbruget sammenlignet med tal fra genåbningen i maj 2020.

Kilder: SSI, Danske Bank

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024