Debat

MEP og DI: EU skal gøre mere for aktivt at fremme kvindelige iværksættere

EU skal på banen for at fremme mulighederne for kvindelige iværksættere. Kommissionen og medlemsstaterne skal monitorere kønsfordelingen for den finansiering, som går til europæiske iværksættere, skriver Pernille Weiss og Sine Linderstrøm.

Fraværet af kvindelige iværksættere er et stort uudnyttet potentiale, der vil kunne skabe vækst, arbejdspladser og styrke EU's konkurrenceevne, skriver Pernille Weiss og Sine Linderstrøm.
Fraværet af kvindelige iværksættere er et stort uudnyttet potentiale, der vil kunne skabe vækst, arbejdspladser og styrke EU's konkurrenceevne, skriver Pernille Weiss og Sine Linderstrøm.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix, DI/Pressefoto
Pernille Weiss
Sine Linderstrøm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En ny rapport fra Europa-Parlamentet sætter fokus på barriererne for kvindeligt iværksætteri. Jeg, Pernille Weiss, har som pennefører på rapporten samlet input fra hele EU, om hvad der bremser kvindelige iværksættere.

Det er desværre et faktum, at kvinder, der drømmer om at starte egen virksomhed, har det markant sværere end deres mandlige kolleger både i Danmark og i Europa. Mens kvinder udgør 52 procent af Europas befolkning, er kun 30 procent af Europas startups drevet af kvinder.

Kun 34,4 procent af Europas selvstændige er kvinder. Fraværet af kvindelige iværksættere er et stort uudnyttet potentiale, der vil kunne skabe vækst, arbejdspladser og styrke EU's konkurrenceevne.

Ulige fordeling af investeringskapital

Kvinder er mindre tilbøjelige til at påtage sig disse risici, lyder argumentet. Men noget tyder dog på, at det ikke kun er kvinderne selv, der har et øget fokus på risici. Problemet er systematisk.

Iværksættere bør afspejle det omliggende samfund i diversitet og mangfoldighed. Lighed mellem kønnene kan bane vejen for, at vi får mere lighed inden for andre områder.

Pernille Weiss og Sine Linderstrøm
Hhv. MEP (K) og fagleder for startup og iværksætteri, Dansk Industri

Når en kvindelig iværksætter søger investorer, bliver hun spurgt til, hvilke udfordringer hun ser for sin forretning. Når en mandlig iværksætter står foran investorerne, bliver han spurgt til muligheder.

Forskellen har konsekvenser. Sølle 1,5 procent af den samlede investeringskapital gives til startups ledet af kvinder i Danmark. Indgår kvinderne i kønsblandede teams stiller det dem kun marginalt bedre.

Iværksætterteams udelukkende bestående af mænd modtager langt størstedelen af al kapitalinvestering. Det gør det svært for kvinderne at starte eller udvide deres spirende forretning.

En kæmpe gevinst for EU

Vi mener derfor, at EU skal på banen for at fremme mulighederne for kvindelige iværksættere og skubbe til de barrierer, der lige nu står som bremsende mure for spirende udvikling og vækst i samfundet. Flere kvinder skal kunne gøre drømmen om virksomhed til virkelighed.

Iværksættere bør afspejle det omliggende samfund i diversitet og mangfoldighed. Lighed mellem kønnene kan bane vejen for, at vi får mere lighed inden for andre områder.

Derfor er det glædeligt, når offentlige og private fonde implementerer diversitetspolitikker. Et godt eksempel er det danske initiativ Diversity Commitment, som Found Diverse står bag.

Det er det første initiativ i verden, hvor offentlige og private fonde har forpligtet sig til årligt at rapportere og offentliggøre deres investeringer fordelt på køn, ligesom de opstiller mål for diversitet i deres organisationer.

EU skal understøtte kvindeligt iværksætteri

Helt konkret foreslår vi, at EU-Kommissionen og medlemsstaterne monitorerer kønsfordelingen, når det gælder den finansiering, som kanaliseres til europæiske iværksættere og vækstvirksomheder, for eksempel gennem Den Europæiske Investeringsbank og Den Europæiske Investeringsfond.

Dynamisk iværksætteri er lig med øget vækst og velstand i Europa, og derfor har vi brug for handling i EU for at understøtte kvindeligt iværksætterpotentiale. EU må ikke undlade at udnytte de mange muligheder for flere kvindelige iværksættere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024