Kommentar af 
Marie Louise Gammelgård-Larsen

November bliver en skæbnesvanger måned for det globale klimasamarbejde

Amerikanernes valg af præsident og resultatet af verdensledernes forhandlinger under COP29 vil få vidtrækkende konsekvenser for, om vi kan holde den grønne omstilling på rette kurs og begrænse de alvorligste konsekvenser af klimaforandringerne, skriver Marie Louise Gammelgård-Larsen.

Fra 11-22. november mødes verdens ledere til COP29 i Baku for at forhandle om klimafinansiering og øget fælles klimahandling. Udfaldet af det amerikanske valg vil kaste skygger over topmødet, skriver Marie Louise Gammelgård-Larsen. 
Fra 11-22. november mødes verdens ledere til COP29 i Baku for at forhandle om klimafinansiering og øget fælles klimahandling. Udfaldet af det amerikanske valg vil kaste skygger over topmødet, skriver Marie Louise Gammelgård-Larsen. Foto: Aziz Karimov/Reuters/Ritzau Scanpix
Marie Louise Gammelgård-Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er næppe gået nogens næse forbi, at amerikanerne den 5. november står over for at skulle vælge, om deres næste præsident skal hedde Donald Trump eller Kamala Harris.

Men valget i USA er som altid mere end bare et internt anliggende. På klimafronten vil udfaldet afgøre, om vi fortsat kan regne med verdens største økonomi som en stærk aktør i den globale kamp mod klimaforandringerne, eller om vi vil se en tilbagevenden til amerikansk isolation og klimaskepsis.

Allerede seks dage senere, den 11. november, mødes verdens ledere til COP29 i Baku for at forhandle om klimafinansiering og øget fælles klimahandling. Udfaldet af det amerikanske valg vil kaste skygger over topmødet, og sammen kan de to begivenheder få stor betydning for det globale klimasamarbejde i mange år frem.

Klima og klimapolitik spiller traditionelt en mindre rolle i amerikanske valgkampe, men i denne valgkamps slutfase har emnet fået større fokus, særligt efter orkanerne Helene og Milton har forårsaget omfattende ødelæggelser og kostet over 300 mennesker livet den seneste måned.

Selv i et scenarie, hvor USA med udsigt til en kommende Harris-administration kan stå bag et ambitiøst klimafinansieringsmål, vil COP29 ikke kunne levere det, der er nødvendigt.

Marie Louise Gammelgård-Larsen

Selvom Trump har modereret sin retorik en smule siden sin første periode, fastholder han, at USA ikke skal bære et særligt ansvar for at løse klimakrisen.

Amerikanske egeninteresser kommer først, og Trump-lejren har allerede indikeret, at de vil trække USA ud af Parisaftalen igen og potentielt udfordre USA’s deltagelse i FN’s klimakonvention (UNFCCC), hvilket kan svække tilliden til USA som en troværdig partner i de internationale klimaforhandlinger allerede ifm. dette års COP29.

En ny Trump-administration vil sandsynligvis også prioritere olieindustriens interesser over grønne teknologier, hvilket vil sætte yderligere skub i fossilbaseret energiproduktion.

Samtidig er der også inden for det republikanske parti en voksende erkendelse af, at investeringer i grøn omstilling er god forretning. Klimapolitik i USA er i endnu højere grad end herhjemme nu drevet af økonomiske, sikkerhedsmæssige og geopolitiske hensyn.

Det er derfor usandsynligt, at Biden-administrationens initiativer under IRA (Inflation Reduction Act) vil blive rullet væsentligt tilbage, uanset valgresultatet. USA’s rolle som verdens næststørste udleder betyder imidlertid, at enhver ændring i landets klimapolitik vil få væsentlige konsekvenser for den globale kamp mod klimaforandringer. 

Når verdens ledere samles i Baku den 11-22. november, vil fastsættelsen af et nyt mål for klimafinansiering - det såkaldte New Collective Quantified Goal (NCQG) – stå centralt på dagsordenen.

Udviklingslandene, som bærer de største byrder ved klimaforandringerne, vil kræve, at de rige lande tager ansvar og leverer på deres løfter om øget økonomisk støtte. Det nuværende støttemål fra 2015 på 100 milliarder dollar om året i klimabistand fra det globale nord til det globale syd er både uopfyldt og utilstrækkeligt, og forhandlingerne i Baku skal sikre et nyt mål, der matcher de reelle behov.


Figur 1: Klimafinansiering mobiliseret af det globale nord til det globale syd, kilde: OECD (2024)
Figur 1: Klimafinansiering mobiliseret af det globale nord til det globale syd, kilde: OECD (2024)
Foto:
 

USA spiller en nøglerolle i forhold til det nye finansieringsmål. Hvis Harris vinder, vil USA kunne være en drivkraft bag et ambitiøst NCQG. Hvis Trump vinder, er der derimod en reel risiko for, at finansieringsmålet vil blive en fiasko.

Forhandlingerne kan let blive undermineret af manglende tillid til, at alle parter - især USA - vil kunne levere på et ambitiøst finansieringsløfte. Ikke mindst fordi, at verdens rigeste før har svigtet sine forpligtelser.

Selv i et scenarie, hvor USA med udsigt til en kommende Harris-administration kan stå bag et ambitiøst mål, vil COP29 dog ikke kunne levere det, der er nødvendigt. Analyser viser, at det samlede behov for klimafinansiering til det globale syd alene er op mod 2400 milliarder dollar årligt for at sikre en retfærdig og bæredygtig grøn omstilling.

Læs også

På globalt plan skal den samlet klimafinansiering, fra både offentlige og private kilder, stige fra de nuværende cirka 1300 milliarder dollar til hele 8500 milliarder dollar frem mod 2030.

Uanset hvor godt forhandlingsresultatet bliver, vil COP29 derfor ende med først og fremmest at udstille behovet for helt nye finansieringsstrukturer, hvis vi reelt skal kunne håndtere klimaforandringerne og sikre en bæredygtig omstilling i særligt de hårdest ramte lande.

Mens mange øjne vil rette sig mod USA og Kina som de to største udledere, vil EU befinde sig i en svær balancegang ved COP29. EU skal vise lederskab i klimaforhandlingerne, men samtidig navigere mellem de voksende geopolitiske spændinger mellem stormagterne.

EU vil presse på for en ny klimafinansieringsaftale, som rækker ud over det gamle løfte om 100 milliarder dollar årligt i klimabistand til udviklingslandene.

Som den største bidragsyder vil EU også insistere på at udvide donorbasen – med slet skjult henvisning til at Kina, som verdens største udleder og næststørste økonomi, skal bidrage mere direkte til klimafinansieringen.

EU’s position ved årets COP-forhandlinger vil være sårbar under overfladen.

Marie Louise Gammelgård-Larsen

EU vil desuden fremhæve behovet for at mobilisere flere private investeringer for at kunne levere på den globale klimadagsorden.

Men EU’s ambitioner ved COP29 handler ikke kun om finansiering. Det handler også om at udfase fossile brændstoffer og øge modstandsdygtigheden over for klimaforandringer. En vigtig prioritet er desuden at få færdigforhandlet rammerne for den globale handel med kulstofreduktioner (den såkaldte artikel 6 i Paris-aftalen, som aldrig er kommet endeligt på plads).

Selvom der er gjort et stort stykke forarbejde for at muliggøre en aftale denne gang, er intet dog aftalt, før alt er aftalt, og der er stadig store udfordringer på vejen, hvis det skal lykkedes.

EU’s position ved årets COP-forhandlinger vil være sårbar under overfladen. Europa er afhængig af Kina for mange af de teknologier, der driver den grønne omstilling og har brug for at bibeholde et tæt samarbejde ikke mindst på klimaområdet. Samtidig er der et voksende pres for at reducere afhængigheden af Kina af hensyn til både fremtidig industriel konkurrenceevne og sikkerhed.

USA - særligt under en ny Trump-administration - vil lægge yderligere pres på EU for at tage en mere konfrontatorisk linje over for Kina til gengæld for fortsatte amerikanske sikkerhedsgarantier.

Alt det vil være på spil under COP29, hvor EU’s evne til at balancere sine klimamål og geopolitiske interesser for alvor vil blive testet.

Når COP29, det amerikanske valg, og EU’s ageren i det hele er så vigtigt ud fra et klimaperspektiv netop nu, skyldes det, at verdens lande står over for at skulle fremlægge deres nye nationale klimaplaner (NDC’er) i februar 2025.

Planerne er helt centrale for at sikre de nødvendige udledningsreduktioner, der skal holde os på sporet mod 1,5°C-målet.

Uden troværdig politisk vilje og lederskab fra de største økonomier op til lanceringen af de nye klimaplaner risikerer vi dog, at andre lande tøver med at handle, og at det politiske momentum for at øge ambitionerne i 2025 forsvinder.

Hvordan verden reagerer i november - både ved valgurnerne i USA og i forhandlingslokalerne i Baku - vil derfor være afgørende for, om vi kan holde den grønne omstilling på rette kurs og begrænse de alvorligste konsekvenser af klimaforandringerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Louise Gammelgård-Larsen

Deputy director, Kaya Partners
cand.soc. i europæiske studier (Aalborg Uni. 2015)

Donald J. Trump

Præsidentkandidat (Republikanerne), fhv. præsident, USA
bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Kamala Harris

Vicepræsident, USA, præsidentkandidat (Demokraterne)
Howard University (1986), University of California, Hastings College of The Law (1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024