Regeringen rammer nyt lavpunkt i meningsmålingerne: "Vi må ikke gå i panik"

Vælgerne bliver ved med at flygte fra SVM-regeringen, viser et gennemsnit af meningsmålinger fra juni. De tre partier forventer, at vinden vender, når de mange politiske aftaler kan mærkes i hverdagen. Resultaterne skal "bundfælde sig," siger Socialdemokratiets Benny Engelbrecht.

Ved EU-valget i juni kunne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne tilsammen mønstre 36,3 procent af stemmerne.
Ved EU-valget i juni kunne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne tilsammen mønstre 36,3 procent af stemmerne.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Selvom regeringen har lavet den ene politiske aftale efter den anden og snart har gennemført de fleste af løfterne i regeringsgrundlaget, har vælgerne endnu ikke lært at elske Christiansborgs nye koalition på midten, der til december fylder to år.

Faktisk går SVM-regeringen på sommerferie med de dårligste meningsmålinger i dens levetid.

Ifølge et snit af meningsmålinger fra juni, som Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget, har regeringsflertallet alene opbakning fra 33,9 procent af vælgerne.

Der går noget tid, før man kan se de konkrete politiske resultater

Benny Engelbrecht (S)
Midlertidig politisk ordfører

Det er særligt Socialdemokratiet, der har blødt vælgere frem mod sæsonens afslutning. I snittet af målinger står Mette Frederiksens parti til 16,6 procent af stemmerne. Ved EU-valget i starten af juni endte Socialdemokratiet på 15,5.

Socialdemokratiets vikarierende politiske ordfører Benny Engelbrecht bekymrer sig dog ikke udviklingen.

Han henviser til, at Socialdemokratiet kommer fra "et stærkt udgangspunkt".

Ved folketingsvalget i 2022 fik partiet 27,5 procent af stemmerne.

"Vi har indgået i et regeringssamarbejde, hvor vi er storebror. Og derfor har vi måtte give noget plads til de andre, og det er nok det, vi mærker konsekvensen af nu," siger Benny Engelbrecht.

Han forestiller sig, at folkestemningen vil vende, når vælgerne får øjnene op for "hvor store og væsentlige forandringer, der er besluttet gennem den grønne trepart".

I slutningen af juni indgik regeringen en grøn trepartsaftale med en række organisationer. Aftalen indeholder blandt andet en CO2-afgift på landbruget og en fond på 40 milliarder kroner, der skal sikre mere skov og bedre vandmiljø.

"Der er mange, der har tvivlet på, om det kunne lade sig gøre at lave en CO2-afgift på landbruget og samtidig komme i mål med vores klimamål. Men det er vi lykkedes med nu, og det skal have lov til at bundfælde sig," siger den vikarierende politiske ordfører.

Læs også

Brug for tålmodighed

Benny Engelbrecht spår, at regeringen i det hele taget kommer til at høste frugterne af de mange reformer i den sidste del af valgperioden, hvor de mange politiske beslutninger skal gøres til virkelighed.

Foruden den grønne trepart henviser han til aftalerne, der løfter Forsvaret, kommunerne og regionernes økonomi.

"Når man laver en regering hen over midten med formålet om at tage livtag med de store problemer, så bliver man også nødt til at have tålmodighed. Vi må ikke gå i panik, for der går noget tid, før man kan se de konkrete politiske resultater," lyder det.

Den anden udlægning er, at de socialdemokratiske vælgere ikke kommer til at tilgive jer for at afskaffe store bededag og give skattelettelser til de rigeste?

"Vi ved, at danskerne går mest op i sundhed, den nære velfærd og klima. I vores 2030-plan er der afsat fem milliarder til somatikken og 3,2 til psykiatrien. Det skal udmøntes i den sundhedsaftale, vi laver til efteråret. På samme måde bliver vores aftale om kommunernes økonomi, der er den mest generøse i 15 år, også først en del af budgetterne for næste år. Så der går jo lige lidt tid, før danskerne kan se det," siger han.

Derfor vi er i politik

Venstres Christoffer Aagaard Melson, der ligeledes vikarier som politisk ordfører, er også optimist på vegne af SVM-regeringen, selvom målingerne bliver med at pege nedad.

Det har de gjort, siden den nu tidligere Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen gik i regeringen med Mette Frederiksen trods valgløfter om det modsatte.

Venstre-ordføreren finder selv glæde i, at EU-valget gik bedre end frygtet. På samme måde ser han den grønne trepart som helt afgørende for Venstre, der står til 9,1 procent af stemmerne i Kasper Møller Hansens gennemsnit. Ved valget i 2022 faldt Venstre fra 23,4 til 13,3 procent.

"Vi har taget nogle svære og upopulære beslutninger og forsøgt at sætte gang i nogle forandringer. Der går noget tid, før man kan se frugten at vores arbejde," lyder det.

I sidste ende er det de politiske resultater, der tæller

Christoffer Aagard Melson (V)
Midlertidig politisk ordfører

Christoffer Aagaard Melson påpeger, at Venstre har sikret "gode, liberale og borgerlige resultater, som målingen ikke har nået at tage højde for".

"Vi har lavet en grøn trepart, sænket skatten på arv og gjort livet lettere for iværksættere. Jeg tror og håber, det vil sætte sig, og at folk også kan se noget fornuft i det, vi laver."

Mange af jeres vælgere er stadig sure over, at I brød jeres løfte og gjorde Mette Frederiksen til statsminister. Kan politik overhovedet ændre på det?

"I sidste ende er det de politiske resultater, der tæller. Der er ikke andet for end at blive ved med at gøre det, man tror, der er bedst for landet. Det er jo derfor, vi er i politik. Og så må man håbe, at vælgerne belønner os i sidste ende".

Christoffer Aagaard Melson sætter også sin lid til, at en ny sundhedsaftale, der skal forhandles på plads i efteråret, kan give Venstre endnu et rygstød:

"Det er centralt for Venstre, at vi har et sundhedsvæsen i verdensklasse. Det er Venstre-dna, og det skal vi levere på," siger han. 

Stadig fælles fodslag

Moderaternes gruppeformand Henrik Frandsen er selvsagt "ikke tilfreds med målingen," hvor Moderaterne står til 6,4 procent af stemmerne. Ved folketingsvalget fik Lars Løkke Rasmussens nye parti 9,3 procent.

"Det er ikke godt nok," siger han og fortsætter:

"Men ellers synes vi, det går fint med at få en masse aftaler igennem i Folketinget. Senest har vi haft succes med den grønne trepart, der er en meget stor vision for vores natur og landbrug".

I Henrik Frandsens øjne skyldes vælgerflugten ikke, at politikken er forkert. Det er kommunikationen til vælgerne, den er gal med, lyder det.

Jeg følger meget med i regeringens indre liv, og jeg kan konstatere, at der stadig er fælles fodslag

Henrik Frandsen (M)
Gruppeformand

"Det er meget få mennesker, der kan mærke det nede i maven, når vi eksempelvis taler om, at det er vigtigt, at vi får et større arbejdsudbud. Vi skal skabe en stærkere fortælling," siger Henrik Frandsen.

Måske er det bare umuligt at have en regering over midten i Danmark, der er populær?

"Det tror jeg ikke på. Jeg tror på, vi har mere opbakning om to år, når vi skal til valg igen. Men det er ikke sikkert, vi klarer os ligeså godt som sidst. Det vil jeg ikke love".

Frygter du, at SVM-regering bliver så stor en fiasko for Socialdemokratiet og Venstre, at de vender tilbage til de gamle blokke?

"Ikke på nuværende tidspunkt. Jeg følger meget med i regeringens indre liv, og jeg kan konstatere, at der stadig er fælles fodslag. Hvordan verden ser ud, når vi skal til valg igen, det er ikke nemt at sige noget om. Men jeg tror på, at regeringen holder perioden ud".

Og hvad så efter valget?

"Jeg så helst, at den nuværende regering kunne fortsætte. Men en velfunderet, bred regering hen over midten, det så jeg gerne, at vi også havde efter næste valg. Men vi må se, hvad mandaternes logik siger," afslutter Henrik Frandsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Christoffer Aagaard Melson

Medlem af Folketinget (V)

Henrik Frandsen

MF og gruppeformand (M), kommunalbestyrelsesmedlem (Tønderlisten), Tønder Kommune
landbruger (1985)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024