Tale af 
Peter Birch

Prædiken til Folketingets åbning: "I dyrkelsen af forstanden har vi fejlagtigt troet, at vi var sat over naturen"

"Vores forstand har bragt os vidt. Vores forstand har sikret os teknologiske fremskridt, en velstand uden sidestykke i menneskehedens historie. Men forstanden har samtidig bemægtiget sig en monopollignende plads i vores bevidsthed og kultur, som har gjort os blinde for underet," sagde biskop Peter Birch i sin prædiken ved Folketingets åbning.

"I er jordens salt, I er verdens lys. Det er ord, der betror os evnen til at imødegå råddenskab og fordrer af os, at vi bruger vores liv på at være til gavn for andre," sagde biskop Peter Birch i sin prædiken ved Folketingets åbning.
"I er jordens salt, I er verdens lys. Det er ord, der betror os evnen til at imødegå råddenskab og fordrer af os, at vi bruger vores liv på at være til gavn for andre," sagde biskop Peter Birch i sin prædiken ved Folketingets åbning.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Peter Birch

Det talte ord gælder.

Dag Hammarskjöld, den svenske generalsekretær for FN fra 1953 til 1961, førte livet igennem dagbog. Efter hans dramatiske død ved et flystyrt i Zambia blev dagbogen fundet og udgivet med titlen Vejmærker.

Det var en bog, der – til samtidens store forbløffelse – afslørede en mindre kendt side hos den kendte diplomat og politiker, nemlig en dyb religiøsitet og en stadig, personlig refleksion over menneskets plads og ansvar i verden.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Etik og Tro

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024