Ukrainsk nationalsang på dansk og en hilsen fra drengen Vlad: Folketinget markerede en dag, ingen havde lyst til at mindes

En violinist, en ung dreng og en oversat nationalsang bragte følelserne frem i en gudstjeneste, der i høj grad forsøgte at forbinde dansk og ukrainsk kultur. Statsministeren understregede igen, at Danmark uforbeholdent støtter det krigshærgede land.

Folketingets formand Søren Gade indledte fredag gudstjenesten til ære for Ukraine. Til højre i billedet sidder kronprinsparret, mens blandt andre statsministeren og den ukrainske ambassadør sidder til venstre. Kirkepladserne var fyldt op med folketingsmedlemmer, europaparlamentsmedlemmer, ministre - og ikke mindst ukrainere.
Folketingets formand Søren Gade indledte fredag gudstjenesten til ære for Ukraine. Til højre i billedet sidder kronprinsparret, mens blandt andre statsministeren og den ukrainske ambassadør sidder til venstre. Kirkepladserne var fyldt op med folketingsmedlemmer, europaparlamentsmedlemmer, ministre - og ikke mindst ukrainere.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

’Endnu er Ukraines ære og frihed ikke død’, lyder den dansk oversatte titel på Ukraines nationalmelodi.

Og ganske rigtigt: ukrainerne kæmper nu på andet år for at forsvare deres land mod det russiske angreb.

Selvom meget stadig er præget af sorg, frygt og usikkerhed, valgte Folketinget også at bruge etårsdagen for krigen på at tale stoltheden, håbet og optimismen op.

For at mindes dagen havde det danske parlament fredag inviteret til gudstjeneste i Holmens Kirke, hvor der var pyntet op med blomster i Ukraines farver, og hvor Holmens Kantori ved ankomsten fremførte værker fra medlemslande af Nato – en klub, som Ukraine har et brændende ønske om at blive en del af.

Og som følge af den danske oversættelse af den ukrainske nationalsang, som præst Kathrine Lilleør har stået for, kunne ministre, folketingspolitikere og kronprinsparret synge med i en hyldest af ukrainernes frihedskamp.

I det hele taget var det et sammenflettet lydunivers, politikerne trådte ind i, da gamle kendinge som Grundtvig og B. S. Ingemann blev ledsaget af ukrainske komponister som Myroslav Skoryk og Mykhailo Verbytsky.

Med fredsgudstjenesten i dag markerer vi en dag, som ingen af os i virkeligheden har lyst til at mindes.

Mette Frederiksen
Statsminister

Ligesom man i Danmark hvert år markerer besættelsen 9. april, mindedes man i Ukraine – og resten af den vestlige verden – altså fredag årsdagen for invasionen.

Netop perspektiveringen til de danske mindedage brugte Folketingets formand Søren Gade (V) til at indlede gudstjenesten.

"Alle lande har mørke og lyse dage nedskrevet i deres historie. 24. februar er Ukraines 9. april," sagde Søren Gade og fortsatte:

"Det er vores håb, at Ukraine snart kan fejre en ny mærkedag i landets historie. En dag som vores 5. maj."

Udover folketingsmedlemmer, europaparlamentsmedlemmer og ministre var en gruppe ukrainere også inviteret med til mindegudstjenesten – heriblandt selvfølgelig Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydionyk.

Anerkendt violinist flygtet til Danmark

Også Mykhailo Vydionyk gav en tale til gudstjenesten. Den brugte han på at takke Danmark og danskerne for al den hjælp, der er blevet givet i løbet af det seneste år i form af blandt andet nødhjælp, penge og våben.

"Et lille land med et meget stort hjerte," lød det taknemmeligt fra ambassadøren.

Natalia Gordeyeva.
Natalia Gordeyeva. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mykhailo Vydionuk sluttede ovenikøbet sin tale med at snakke dansk. "Ære til Danmark. Slava Ukraini," lød det, hvorefter de fremmødte ukrainere i kirken med det samme replicerede: "Slava Ukraini!"

Herefter fulgte gudstjenestens mest rørende øjeblik, da et ensemble bestående af en pianist og en violinist slog tonerne an til melodien 'Melody' – et værk, som i høj grad er blevet en del af lydtapetet bag ukrainernes frihedskamp.

Violinisten Natalia Gordeyeva flygtede til Danmark fra Ukraine i marts 2022. En anerkendt violinist, der har spillet på nogle af de største adresser i verden og drev sit eget violinhold i den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Nu er hun altså i Danmark. Og fredag formåede hun – og den dansk-ukrainske pianist Elisabeth Holmegaard Nielsen – at overvælde de danske politikere og de fremmødte ukrainere i en sådan grad, at der enkelte steder kunne skimtes tårer i øjenkrogene. 

Læs også

Feltpræst fløjet ind

Også et andet indslag i den cirka en time lange gudstjeneste væltede følelsesmæssige kegler i forsamlingen.

Folketinget havde sørget for at få den ukrainsk-ortodokse præst Sergij Berezjnoj fløjet ind fra Kyiv, hvor han til daglig agerer feltpræst for væbnede styrker i den 42. bataljon i den ukrainske hovedstad.

Sergij Berezjnoj og Vlad.
Sergij Berezjnoj og Vlad. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Med sig foran alteret havde han drengen Vlad, som bar på et stort hjerte af pap med teksten 'Tak Danmark'. Vlad er en af mange ukrainske flygtninge, forklarede præsten, som også fortalte, at Vlads far kæmper i den ukrainske hær, mens drengens bedsteforældre befinder sig i en by besat af russerne.

"For et år siden kunne Vlad – som hundredtusindvis af andre børn – ikke have forestillet sig, at fremtiden ville være i hænderne på naboens aggressor. En aggressor, der bevidst og åbent forbryder sig mod alle Guds påbud," sagde Sergij Berezjnoj.

Herefter ridsede han op, hvordan russiske soldater både dræber og kidnapper ukrainske børn.

Statsminister Mette Frederiksens tårefyldte øjne afslørede, at historien om den lille dreng - og de ukrainske børn generelt - gjorde stort indtryk.

Den dobbelte følelse

Statsministeren havde selvfølgelig også fundet vej til talerrækken. Derfra skulle hun levere en tale fra en platform, som er noget anderledes end Folketingets talerstol eller et pressemøde i Statsministeriet.

Hun brugte sin taletid på blandt andet at sætte fokus på kontrasten i de følelser, der er på spil.

"Med fredsgudstjenesten i dag markerer vi en dag, som ingen af os i virkeligheden har lyst til at mindes," sagde statsministeren, inden hun senere understregede:

"Der er den dobbelte følelse. Sorg og stolthed. Frygt og mod. Usikkerhed og håb. Når vi i Danmark ser på jer ukrainere, ser vi ikke et knækket folk. Vi ser styrke. I kæmper ikke kun for jeres eget land; I kæmper for Europa. Ikke kun for jeres frihed, men for vores frihed."

Af den grund vil Danmark aldrig svigte Ukraine, lød løftet fra Mette Frederiksen.

Netop kampen for frihed er også det centrale tema i den ukrainske nationalsang. Det er ikke en mulighed at give op, lyder det i sangens slutning:

"Frihed vil vi ofre vores hjerte,
sind og krop,
vi vil gå gennem ild og vand,
vi børn af Ukraine gir’ aldrig op!"

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Mykhailo Vydoinyk

Fhv. ambassadør for Ukraine til Danmark
international økonomi (Lviv National Ivan Franko Uni. 2000)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024