Zenia Stampe
 svarer 
Kaare Dybvad Bek

Hvilken dokumentation lægger ministeren til grund for at udtale, at Hizb ut-Tahrir er store på Panum?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Udlændinge- og Integrationsudvalget, Spørgsmål 382

Ministeren har i P1-programmet Slotsholmen udtalt, at: ”Det, som Frederik (red: Vad) eger på, er der jo forskellige statistikker, som underbygger…. Du kan sagtens have folk, der er enormt ressourcestærke … altså Hizb ut-Tahrir er jo ikke store i Arrivas kantine, hvor der sidder masser af folk med udenlandsk baggrund. De er jo store på Panum. Det er jo en gammel, venstreorientereret forestilling, at det er de sociale vilkår, der gør, at du mener nogle gakkede ting.” Vil ministeren redegøre for, hvilken dokumentation han lægger til grund for at udtale, at Hizb ut-Tahrir er store på Panum, herunder om der er tale om oplysninger fra enkeltpersoner, myndigheder og institutioner eller om det er mere generelle oplysninger og data fra forskning eller redegørelse udarbejdet af organisationer eller vidensinstitutioner? Vil ministeren endvidere redegøre for, hvad det er for statistikker, han henviser til i citatet?

Svar fra tirsdag den 21. maj 2024

Det siger sig selv, at der kun er begrænset dokumentation på området, og at der ikke findes udtømmende viden om, hvor medlemmer af Hizb ut-Tahrir eller andre med en tilsvarende overbevisning bliver uddannet, eller hvor de i øvrigt søger at hverve tilhængere.

I […]”.

På samme vis var det på Panum Instituttet, at rektor for Københavns Universitet så sig nødsaget til at gribe ind over for kønsopdeling af et bederum, jf. artiklen ”Rektor vil skride ind efter klage over bederum på Københavns Universitet” fra 16. april 2024.

Jeg har derudover fra individer med personlig erfaring fra Panum Instituttet hørt om udbredte udfordringer på grund af studerende, der bekender sig til islamisme, ligesom jeg er bekendt med Tina Magaards rapport ”Negativ social kontrol på ungdomsuddannelserne – hvorfor findes den stadig?” fra 2020, hvori en respondent har angivet, at Hizb ut-Tahrir i hvert fald tidligere har nydt en vis popularitet på Panum Instituttet.

Som spørgeren selv udtalte i P1 Debat d. 19. april 2024, så er det ”i øvrigt en gammel, gammel, gammel sandhed, at Hizb ut-Tahrir, det er for de intellektuelle ekstremister […].” Derfor har jeg også svært ved at forstå, hvorfor spørgeren tilsyneladende ikke tror på, at Hizb ut-Tahrir kan være til stede på Panum Instituttet.

Når det er sagt, så udgør Panum Instituttet blot et eksempel på, at man sagtens kan have en lang uddannelse uden at man derfor nødvendigvis har taget de danske værdier til sig. Det er i mine øjne en central forudsætning for at blive integreret i det danske samfund.

Selvom langt de fleste danskere med minoritetsbaggrund bidrager til samfundet og respekterer danske værdier, så mener jeg, at vi skal turde at tage en åben og ærlig debat om et potentielt meget alvorligt samfundsproblem om små, mørke lommer, – Muslim immigrants and Christian natives in Western Europe” publiceret i WZB Mitteilungen i 2013, der har samlet data blandt muslimer i seks europæiske lande om holdninger til religiøs fundamentalisme. Selvom artiklens resultater ikke nødvendigvis kan overføres til danske forhold, indikerer resultaterne, at problematiske holdninger desværre er noget mere udbredt i muslimske grupper end i befolkningen generelt.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024