Ekspert: Vestagers skattekorstog skal prøves i retten

INTERVIEW: Skattesmæk til Fiat og Starbucks fra EU’s danske konkurrencekommissær kan få både skattemyndigheder og store virksomheder til at tænke sig bedre om i fremtiden, mener ekspert.

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager sender skatteregninger til Fiat og Starbucks med tilbagevirkende kraft. Og der kan komme flere endnu.
EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager sender skatteregninger til Fiat og Starbucks med tilbagevirkende kraft. Og der kan komme flere endnu.Foto: EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

For mig at se vil det nærmest være et mareridtsscenarie, hvis alle parter vælger ikke at anke, fordi de bare vil undgå hele den her skatteunddragelsesdiskussion.

Raymond Luja
Professor i skatteret ved Maastricht Universitet
Fakta
Sagen mod Fiat
Bilproducenten Fiat har en finansafdeling i Luxembourg, der hedder Fiat Finance and Trade. Den fungerer som en slags bank for de øvrige selskaber i Fiat-gruppen. Ifølge EU-Kommissionen har de luxembourgske skattemyndigheder sagt god for en skatteaftale med selskabet, der satte dets kapital på et så kunstigt lavt niveau, at de slap 20 gange billigere i skat, end hvis beregningerne havde været foretaget på markedsvilkår.


Sagen mod Starbucks

Kaffekæden Starbucks’ hollandske selskab er gruppens eneste kafferisteri i Europa. Den sælger og distribuerer kaffe og andre produkter til de enkelte Starbucks-afdelinger i Europa. Ifølge Kommissionens undersøgelse gav de hollandske myndigheder i 2008 grønt lys for en skatteaftale, hvor de accepterer, at det hollandske Starbucks-selskab betalte uforholdsmæssigt royalty-beløb til et andet Starbucks-selskab i Storbritannien for at få afgang til kafferistningsteknologi. Desuden betalte de også en alt for høj pris for uristede kaffebønner fra et Starbucks-selskab i Schweiz. Det betød, at den hollandske skatteregning blev betydeligt reduceret.

BRUXELLES: Margrethe Vestager beordrede onsdag Luxembourg og Holland til at udstede skattesmæk til Fiat og Starbucks i størrelsesordenen 150 til 225 millioner kroner. Det sker i de første af en række længe ventede og stærkt kontroversielle afgørelser af, om nogle lande giver store virksomheder lidt for positiv skattesærbehandling.

Den danske konkurrencekommissær mener, at de to landes skattemyndigheder har ladet de to multinationale firmaer slippe for billigt i skat ved gennem såkaldte skatteafgørelser at godtage, at selskaberne kunstigt formindskede deres indtægtsniveau.

Det er sket ved at prissætte varer og tjenesteydelser solgt mellem de multinationale selskabers afdelinger på en måde, som i Kommissionens øjne ”Ikke reflekterer den økonomiske virkelighed”. Den reducerede skatteregning udgør ulovlig statsstøtte og skal derfor kradses ind til statskasserne igen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024