Debat

Fiskeriforening: Dansk kystfiskeri risikerer at forsvinde, hvis ikke kursen lægges om

Vi skal have en plan for, hvordan vi bruger havet klogest. Her kan skånsomt kystfiskeri spille en afgørende rolle for både bæredygtighed og økonomi, skriver Søren Jacobsen og Reinhardt Schmidt.

Med et skånsomt kystfiskeri kan vi få en fremtid med flere mindre havne og flere lokale arbejdspladser, skriver Søren Jacobsen og Reinhardt Schmidt.
Med et skånsomt kystfiskeri kan vi få en fremtid med flere mindre havne og flere lokale arbejdspladser, skriver Søren Jacobsen og Reinhardt Schmidt.Foto: Pascal Rossignol/Reuters/Ritzau Scanpix
Søren Jacobsen
Reinhardt Schmidt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er tid til at se med friske øjne på fiskeriet og på de muligheder, vi har for at få både fiskeriet og fiskene på ret køl. For vi kan med en klog fiskeri- og miljøpolitik gå en god – ja næsten gylden – fremtid i møde. Men det kræver, at vi lægger kursen om. Ikke kun til gavn for fiskeriet i dag, men for de fisk vi skal fange i fremtiden og den næste generation, der skal fange dem.

Godt nok står problemerne i kø, men det gør mulighederne også. I hvert fald når man som os arbejder i det skånsomme kystfiskeri. Men det gælder om at skabe de rigtige rammer for fiskeriet – og for fiskene.

Den kommende havplan er en oplagt mulighed for at få en klog plan for den måde, vi bruger havet på. Med et bredt samarbejde på tværs af interesser skal vi arbejde for at øremærke flere områder til skånsomt fiskeri, som vi jo har gode erfaringer med fra Øresund. Ikke blot af hensyn til fiskeriet her og nu, men for at genoprette biodiversiteten på længere sigt.

De rigtige rammer skal på plads

Målet må være, at vi kommer nærmere de af EU bestemte 30 procent beskyttede naturområder. Til lands og vands. Og ikke som nu bliver på de 2,3 procent, som en ny rapport lige har vist, er den rystende virkelighed. Det kræver så også, at vi holder op med at bruge havet som skraldespand, hvor vi dumper giftigt slam, graver sand og udleder giftigt spildevand med mere.

Med et skånsomt kystfiskeri kan vi få en fremtid med flere mindre havne og flere lokale arbejdspladser i det, andre kalder for ”produktionsdanmark”, men som vi andre bare kender som et godt sted at bo, arbejde og holde en god ferie. Uanset hvor det ligger. Vi kan bevare det havnemiljø, der hvert år tiltrækker både turister og fastboere og giver flere lyst til at blive, bo og arbejde i området.

Desuden vil et lokalt miljø med et image, hvor både havet og arbejdslivet er i balance, tiltrække den nye generation af fiskere, som vi har så hårdt brug for. Men det kræver, at de rigtige rammer er på plads. Også når det gælder økonomi.

Vi vil som forening det brede samarbejde for at få lagt kursen om. Før det er for sent

Søren Jacobsen og Reinhardt Schmidt
Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri

Derfor er det vigtigt at styrke den tidsubegrænsede kystfiskerordning, der giver ekstra kvoter til de fiskere, der ønsker at forpligte sig til et skånsomt kystfiskeri. Så fremtidssikrer vi det kystnære fiskeri og får de danske kvoter brugt med mest muligt udbytte. Til fiskeri med skånsomme redskaber og dermed til fisk i den rigtige størrelse. Til fisk i en høj kvalitet og til en højere pris.

NaturSkånsom, verdens første statslige mærke for vildfangede fisk, kan være det redskab, der gør det attraktivt at fiske skånsomt. Det skyldes, at mærket gør det let at gennemskue, om det nu er naturskånsomt fanget fisk, der er på bordet i kantinen og på restauranter. Og i sidste ende som sund og klimavenlig mad.

Mærket nyder desuden stor politisk opbakning på begge sider af Folketinget og er dermed et godt eksempel på det brede politiske samarbejde, vi efterlyser i praksis.

Klimaneutralt kystfiskeri

I fremtiden sikrer skånsomt kystfiskeri, at kvoterne også bliver brugt til fordel for klimaet. Til at fiske med redskaber, der har et lavt energiforbrug, og hvor fiskeriet foregår tæt på land. Det kan være, at der skal en omstilling til elektricitet til, for at kystfiskeriet bliver helt klimaneutralt.

Vi vil som forening det brede samarbejde for at få lagt kursen om. Før det er for sent, og det danske kystfiskeri er borte for altid. Derfor vil vi i 2023 se frem til dialogen med en lang række af de samarbejdspartnere, vi allerede kender, og forhåbentlig også mange nye. Til fordel for miljø og klima, for fiskene og for fremtidens fiskeri.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Jacobsen

Fiskeskipper, formand, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri
Tømrer

Reinhardt Schmidt

Næstformand, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024