Kommentar af 
Caroline Bessermann

Landbrugets glansbillede splintres ikke af traktordemonstrationer, men af sultstrejkende unge

Den Grønne Ungdomsbevægelses sultestrejke har - på trods af ignorering fra regeringen - svækket landbrugslobbyens og regeringens fortælling om dansk landbrug, skriver Caroline Bessermann. 

Demonstranter fra Den Grønne Ungdomsbevægelse foran Ministeriet for Grøn Trepart.
Demonstranter fra Den Grønne Ungdomsbevægelse foran Ministeriet for Grøn Trepart.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Caroline Bessermann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Min krop var begyndt at svigte, kvalme, svimmelhed, åndenød og muskelsmerter var grundtilstanden.

Jeg sad i oktoberkulden foran det nye trepartsministerium, hvor jeg med ti andre unge sultestrejkede på ottende dag.

Det er nu to uger siden. Vi sad der for retten til at kunne sætte mad på bordet i fremtiden. Fordi regeringens grønne trepartsaftale ikke vil røre den absolut største kilde til forurening og beslaglæggelse af plads i Danmark: dyreproduktionen.

Og vi kan ikke bare se til mens regeringen hylder, at vi er et af verdens mest kødproducerende og svinetætte lande på bekostning af deres egen unge befolkning.

Alligevel forbliver regeringen mere bange for store maskiner og slagtesvin end for unge og de 61 procent af befolkningen, der synes, klimakrisen er det 21. århundredes største udfordring.

Caroline Bessermann
Aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse

Vores opråb bliver fortsat forsøgt ignoreret. Men nu ved alle det. At aftalen ikke er en generationskontrakt, som Mette Frederiksen (S) påstår.

Det har svækket landbrugslobbyens og regeringens fortælling om dansk landbrug, og kritikken vokser stadig. Og når først den bold ruller, vil hverken regeringens lave CO2-afgift, udskudte kvælstofsregulering og naive håb og tech-fix kunne stoppe den igen.

Der er efterhånden skrevet mange indlæg, om hvordan de sidste mange årtiers strukturudvikling i landbruget har bidraget til, at dansk landbrug har afviklet sig selv. Færre arbejdspladser, færre bedrifter, mindre økonomi samtidig med fortsatte enorme CO2e- og kvælstofsudledninger.

Regeringen forsøger at dække over den udvikling ved at male et misvisende glansbillede af dansk landbrug. Senest med den grøn trepartsaftalen, hvor flere parter kom en presset regering og Landbrug og Fødevarer til undsætning, i en lykkelig sammeslutning, der med glæde tager til hinandens elitære høstfester.

Men kigger man efter i krogene, står det klart, at også den idyl er en illusion.

Læs også

Da slagteriet i Ringsted lukkede tidligere i år, gik næstformand i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen, ud og stillede spørgsmålstegn ved selve landbruget eksistensberettigelse når, "arbejdspladserne forsvinder, mens vi sidder tilbage med stanken af gylle".

Maria Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, er nu ude med højlydt kritik af trepartens kvælstofreguleringen og er gået i offentlig clinch med Landbrug og Fødevarer om aftalens effekt på dyreproduktionen.

Og DI-direktør, Morten Høyer, mener nu også, at aftalen er lige lovlig dyr og tørrer klimaregningen af på os andre. Ingen kan rigtig stå ved at dække over et landbrug, der så tydeligt trækker på vores fælles ressourcer, plads og penge.

Samtidig glider danskernes forståelse af landbruget langsomt ud af regeringens og landbrugslobbyisternes kontrol. Den offentlige kritik tager til og en nylig undersøgelse viser, at danskernes opbakning til en CO2-afgift er overvældende.

Vi har noget imod, når regeringen og landbruget prioriterer produktionen af 206 millioner dyr over vores fælles klima, vandmiljø og fødevaresikkerhed. For der har ikke været traktordemonstrationer imod Grøn Trepart, men der har været desperate unge mennesker, der med tusindvis af støtter i ryggen, sulter sig selv foran forhandlingerne.

I stedet for at fylde kalenderen med møder og høstfester med Søren Søndergaard, kunne regeringen sætte sig ned og formulere håndfast regulering for en reel omstilling til et levedygtigt landbrug.

Caroline Bessermann
Aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse

Alligevel forbliver regeringen mere bange for store maskiner og slagtesvin end for unge og de 61 procent af befolkningen, der synes, klimakrisen er det 21. århundredes største udfordring.

Havforsker Stiig Markager har udtalt, at de fleste danske grise har større købekraft end de fleste af verdens fattigste mennesker. Lige nu vil regeringen give de selvsamme danske grise mere demokratisk indflydelse end de fleste danskere.

Her opstår ironien i, at det er regeringen selv, der vælger at rive landbrugets glansbillede over i stedet for at skabe det i virkeligheden.

Med en høj CO2-afgift vil de største forurenere betale til den omstilling, som både små og store landbrug skal realisere. Ved at sende landbrugets 12-16 milliarder årlige støttekroner mod et nyt landbrug båret af en palet plantebaseret fødevarer vil vi kunne brødføde og beskæftige flere mennesker på mindre plads.

Og med en konsekvent kvælstofsregulering, vil vi reelt stadig kunne redde livet i vores indre farvande.

I stedet for at fylde kalenderen med møder og høstfester med Søren Søndergaard, kunne regeringen sætte sig ned og formulere håndfast regulering for en reel omstilling til et levedygtigt landbrug - vælge at virkelighed frem for fiktion.

Landbrugets legitimitetskrise løses kun med reelle forandringer.

Med Grøn Treparts svage regulering og blinde pengegaver vil regeringens glansbilledet ikke til at bestå. Og når landbruget bag glansbilledet gemmer på en grim virkelighed af døde fjorde, udpinte jorder, lidende og syge dyr og et land, der bruger mere plads og kræfter på at brødføde grise end mennesker, så vil aftalen ikke være et punktum for landbrugsdiskussionen i Danmark, det vil være et startskud.

Sultestrejken har brudt gennem en lydmur om dansk landbrug, og nu er spørgsmålet, hvor længe de kan holde stand uden at forandre sig.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Morten Høyer

Politisk direktør, Dansk Industri
kandidat i forvaltning (Roskilde Uni. 2005)

Stiig Markager

Professor, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1987), ph.d. i akvatisk økologi (Aarhus Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024