L&F: Ny økologiaftale med USA er nærmest ubrugelig

ØKOLOGI: En ny samhandelsaftale mellem EU og USA får reelt ingen betydning for de økologiske landmænd i Danmark. Det er meldingen fra Landbrug & Fødevarer, der efterlyser en reel regelligestilling.
Per Bang Thomsen

Målet er en fuldstændig gensidig anerkendelse, der også omfatter de animalske produkter.

Kirsten Lund Jensen
Økologichef hos Landbrug & Fødevarer
Fakta
Oversigt over danske firmaer, der har eksporteret økologiske produkter til USA:

I 2011:
DLF-Trifolkum
Danish Agro AmbA.
Jensen Seeds A/S
Vikima Seed A/S

I 2010:
DLF-Trifolium
Danish Agro AmbA
Aarhusegnens Andel AmbA
Jensen Seeds A/S


Kilde: NaturErhvervstyrelsen

Danmarks økologiske landmænd får højst sandsynligt ikke noget ud af den samhandelsaftale, som EU og USA netop har indgået. Det er meldingen fra Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.

I sidste uge underskrev USA og EU en aftale, der skal forenkle eksporten af økologiske produkter mellem de to kontinenter. Aftalen indebærer, at USA og EU anerkender hinandens regler på området, og ifølge Fødevarestyrelsen vil aftalen styrke den danske økologi-eksport. Men det kommer ikke til at ske, pointerer Kirsten Lund Jensen. 

"Som udgangpunkt er det rigtig godt, at man får aftaler, der kan lette samhandlen med økologiske varer på tværs af landegrænserne. Men i den her situation er der ikke tale om en reel ligestilling, da der er et antibiotika-forbehold, når det kommer til at eksportere animalske produkter til USA. Derfor får de amerikanske producenter en konkurrencefordel, når de skal ind på det europæiske marked. Det er ikke tilfældet, når vi skal ind i USA," siger Landbrug & Fødevarers økologichef til Altinget | Fødevarer.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024