Debat

Dansk Agro Energi: Optimal udnyttelse af biomasse kræver mere indsigt på tværs af sektorer

I Dansk Agro Energi vokser bekymringen for, at farten på den grønne omstilling går ud over det samspil, der skal sikre fleksible, solide og robuste systemer for handel og udviklingen af biomassens værdier. Uden samspillet når vi ikke i mål ned den grønne omstilling, men ender med at bruge alt for mange af samfundets ressourcer forkert, skriver Nis Hjort.

Til trods for store usikkerheder, ny viden og investeringsrisici, skylder vi hinanden i det danske samfund at finde platforme og rum for gode samarbejder og fair share-løsninger, der kan håndtere de usikkerheder, der er på et nyt, dynamisk forretningsområde, skriver Nis Hjort.
Til trods for store usikkerheder, ny viden og investeringsrisici, skylder vi hinanden i det danske samfund at finde platforme og rum for gode samarbejder og fair share-løsninger, der kan håndtere de usikkerheder, der er på et nyt, dynamisk forretningsområde, skriver Nis Hjort.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Nis Hjort
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En hastig stigende udvikling inden for cirkulær udnyttelse af kulstof kræver indsigt i landbrugs- og fødevareproduktionen fra energisektoren og omvendt. Det er nødvendigt for at sikre et optimalt sammenspil, så løsninger styrker frem for at splitte.

Det vigtigste skridt i den grønne omstilling er, at man erstatter sort energi med grønne alternativer.

Og her sidder landbruget med en af nøglerne, fordi fotosyntesen uden sammenligning er den mest effektive teknologi til at optage kulstof, som efterfølgende kan omsættes til grøn energi.

Læs også

Kulstofkredsløbet har længe været nøglen i fødevareproduktionen, og nu bliver det også nøglen i fremtidens energiforsyning, fordi det handler om at lagre og anvende energi i industrien og den tunge transport – herunder fly- og skibstransport.

Men i Dansk Agro Energi vokser bekymringen for, at farten på den grønne omstilling går ud over det samspil, der skal sikre fleksible, solide og robuste systemer for handel og udviklingen af biomassens værdier.

Til trods for store usikkerheder, ny viden og investeringsrisici, skylder vi hinanden i det danske samfund at finde platforme og rum for gode samarbejder og fair share-løsninger, der kan håndtere de usikkerheder, der er på et nyt, dynamisk forretningsområde.

Mere viden giver flere investeringer

Store investeringer skal rumme nye veje og give plads til fleksibilitet og dynamik.

Efterspørgslen på biomasse fra landbrugets fødevareproduktion stiger, det samme gør arealet, hvorpå det produceres. Fødevarer og energi er både sikkerheds- og forsyningspolitik.

Den grønne omstilling går på tværs af sektorer. Hvis vi sektoropdeler, når vi ikke i mål, men ender med at bruge alt for mange af samfundets ressourcer forkert.

Nis Hjort
Formand, Dansk Agro Energi

Det er også markeder i forandring, hvor investorer i begge sektorer ønsker sikkerhed. En sikkerhed for, at virksomhederne kan producere og levere - både på konkurrencedygtige produkter, men også på verdensmål og klimahensyn.

Hvis dette skal lykkes, skal der mere viden over bordet og ind i begge sektorer. Landbruget udvikler sig også med hastige skridt – både i struktur og produktion.

I Dansk Agro Energi arbejder vi for at styrke samspillet og den viden, der skal til. Det gælder både så vores medlemmer kan træffe gode valg, men også for at sektorkoblingen mellem fødevareproduktion og energiproduktion gøres robust.

Den stigende efterspørgsel stiller nye krav til landbrugets know-how. For hvordan får vi mest værdi ud af afgrøderne? Og hvilke biomasseprodukter efterspørges af energisektoren, og hvornår?

Landbrugets kerneopgave er at producere fødevarer, men den grønne omstilling betyder, at vi skal være meget mere – særligt for energisektoren. Derfor vil vi med Dansk Agro Energi søge partnerskaber med andre aktører, der har den nødvendige viden.

Vi når ikke i mål uden samarbejde

Der er anerkendelse af landbrugets biomasse som helt central i den grønne energiproduktion. Også andre brancher begynder at se biomateriale som erstatning for for eksempel plastik og kunststoffer.

Biomasser er derfor ikke længere et restprodukt fra fødevareproduktionen, men en råvare, der kan anvendes og i fremtiden vil blive anvendt i mange industrier. I landbruget vil vi være med til at sætte standarden højt og sikre god kvalitet og volumen.

Men det kommer ikke af sig selv, og derfor er vi nødt til at geare op. Landbruget må ikke komme bagud, så andre alene definerer de spor, vi skal kører efter.

Den grønne omstilling går på tværs af sektorer. Hvis vi sektoropdeler, når vi ikke i mål, men ender med at bruge alt for mange af samfundets ressourcer forkert.

Det betyder også, at produktionen hos landbruget og fødevareproducerne skal omstille sig til den efterspørgsel, der kommer. Vi skal hele tiden udvikle vores produktion, så vi udnytter kulstoffets fulde potentiale i den grønne omstilling.

Her bliver biomasserne en naturlig del af det – hvad enten det er direkte til energi eller til nye produkter i for eksempel byggesektoren eller beklædningsindustrien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nis Hjort

Formand, Dansk Agro Energi

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024