Regeringen skal gå offensivt til værks, så landbruget bliver en vindersag
Forud for landbrugsudspillet har regeringen lagt an til en historisk defensiv strategi. Men den bør i stedet gå offensivt til værks, reformere landbruget sammen med landmændene og give danskerne et grønt landbrug, de kan være stolte af, skriver Svend Elberg Thomsen.
Svend Elberg Thomsen
Klimachef, NorlysRegeringen er bange for at miste vælgere, når dens landbrugsudspil utvivlsomt bliver angrebet fra både højre og venstre side. Automatreaktionen, når man bliver slået på, er at krybe i skjul. Men det er en taberstrategi.
Netop nu har regeringen lagt an til en historisk defensiv strategi: Statsministeren vil ikke blande sig i danskernes madvaner. Klimaministeren vil kun lave politik, som 80 procent er enige i. Jakob Ellemann-Jensen svarer vævende på spørgsmål om CO2-afgiften på landbruget.
Regeringen tør ikke krumme et hår på én eneste person i Landbrugsdanmark af frygt for at miste vælgere. Mon ikke regeringen nervøst har set mod Holland og landbrugsprotesterne dernede. Derfor skal den grønne omstilling af landbruget helst slet ikke bemærkes.
Men hermed har regeringen skudt sig selv i foden. Den bedste strategi er offensiv: Giv os et landbrug, vi kan være stolte af. De fleste familier har et ophav i landbruget kun få generationer tilbage.
Danskerne sukker efter en positiv grøn fortælling, som gør os stolte af de mennesker, som forvalter 60 procent af Danmarks areal
Svend Elberg Thomsen
Danskerne sukker efter en positiv grøn fortælling, som gør os stolte af de mennesker, som forvalter 60 procent af Danmarks areal. Sådan var det engang. Og sådan kan det blive igen.
Men det kræver indrømmelser. Først en politik, som inkluderer en seriøs CO2-afgift på alle landbrugets udledninger. Det må landbruget acceptere. Samtidig skal regeringen komme med mange flere penge til landbruget. Det må ”de grønne” acceptere. Hvis begge sider er indstillet på et kompromis, så har regeringen en vindersag.
Landbruget producerer i dag langt mere mad på det samme areal end for bare hundrede år siden. Det kan vi være stolte af.
Nu vil vi også have lov til at være stolte af landbrugets klimaindsats. Giv os klimavenlige fødevarer, mere plantemad og endnu flere arbejdspladser, tak.
Landbruget er typisk blevet kaldt ”den svære sektor” at gøre grøn. Men sådan behøver det ikke at være.
- Landmænd er innovative og omstillingsparate. De optimerer hele tiden deres bedrifter og tilpasser sig efter noget så uforudsigeligt som vejret og de internationale markedskræfter. Den tankegang kan og skal landmændene holde fast i, når det kommer til at fjerne drivhusgasser.
- Lavbundsjordene står for næsten halvdelen af landbrugets klimapåvirkning – men kun syv procent af landbrugsarealet. En CO2-afgift vil gøre mange lavbundsjorde uøkonomiske at dyrke. Godt for klimaet. Men hårdt for de landmænd, som har mange lavbundsjorde.
Der er ingen anden udvej, end at staten kompenserer – til en fair pris. Det kræver et astronomisk beløb. Men til gengæld er statens råderum netop nu historisk stort. Timingen er altså perfekt og jordene kan bruges til natur, vindmøller eller solceller. - Bioteknologi, pløjefri dyrkning og præcisionssprøjtning er allerede godt i gang med at revolutionere dansk landbrug. Hvorfor sprøjte et helt areal, hvis kun en lille del af marken er angrebet? Og hvorfor køre i en tonstung traktor, hvis en drone kan klare arbejdet billigere og bedre? En offensiv politik på de nye spændende teknologier er nok den nemmeste måde at skabe stolthed.
Der er altså masser af muligheder. Men det kræver, at regeringen satser på landbruget. Og det kræver, at begge sider – både landbruget og de grønne og deres organisationer – accepterer den virkelige virkelighed: det kommer til at kræve forandringer. Og det kommer til at kræve penge.
Regeringen bør lancere udspillet ”Verdens grønneste landbrug” med fest, farver, selvtillid – og en konfettikanon monteret på en mejetærsker
Svend Elberg Thomsen
Regeringen bør lancere udspillet "Verdens grønneste landbrug” med fest, farver, selvtillid – og en konfettikanon monteret på en mejetærsker. Udskift turneen i regeringsbussen med en eltraktor og besøg alle landets forsamlingshuse med ny, offensiv, landbrugsvenlig politik.
Hvis regeringen i stedet vælger skildpaddestrategien og gemmer sig i sit skjold, vil de grønne og partierne til højre slå på skjoldet fra hver deres side. Klimaaktivisterne vil blokere Københavns broer, og landmændene vil blokere indfaldsvejene til de jyske byer.
Regeringen bør gå offensivt til værks. Komme ud af skjoldet, reformere landbruget sammen med landmændene – ikke imod dem. Være stolte af den gigantiske transformation. Skabe flere arbejdspladser, i stedet for at lukke dem.
Vi er allerede en stolt fødevarenation. Nu skal vi tilføje klima-stoltheden.