Debat

Regionsråd: Regionalt demokrati trues af regeringens nye kulturudspil

Regeringens udspil til en sundhedsreform har et tiltrængt og rigtigt fokus på nærhed og sammenhæng. Men en skjult reform i reformen trækker i modsat retning og hæmmer både demokratiet og en nødvendig udvikling, skriver Anders Kühnau og Mads Duedahl.

Vi mister ganske enkelt muligheden for, at vi politisk i vores regionsråd kan beslutte, om vi vil arbejde med for eksempel kulturudvikling eller andre udviklingsområder, skriver Anders Kühnau og Mads Duedahl.
Vi mister ganske enkelt muligheden for, at vi politisk i vores regionsråd kan beslutte, om vi vil arbejde med for eksempel kulturudvikling eller andre udviklingsområder, skriver Anders Kühnau og Mads Duedahl.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Anders Kühnau Hansen
Mads Duedahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Får regeringen sin vilje, skal regionerne fratages muligheden for at arbejde med kulturområdet og påtage sig udviklingsprojekter på tværs af og i samarbejde med kommuner, virksomheder og civilsamfund.

Det står skrevet med ganske få linjer i et ellers både gennemarbejdet, godt og tiltrængt udspil til en reform af vores fælles sundhedsvæsen.

Men forslaget risikerer at få alvorlige konsekvenser for det, det hele i sidste ende også handler om: Lige muligheder i hele Danmark for at leve det gode og sunde liv.

Kultur er tæt forbundet med sundhed.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har i flere rapporter dokumenteret kulturens gavnlige effekter, og i regionerne har vi blandt andet på den baggrund gennem flere år dyrket feltet "kultur som sundhedsfremme." 

Læs også

Det har skabt gode erfaringer med for eksempel lungekor, hvor KOL-patienter oplever styrket trivsel, læsegrupper, hvor stress- og depressionsramte finder tilbage til tilværelsen, musik på intensivafdelinger, dans med parkinsons, sang med mødre, der er i risiko for at udvikle en fødselsdepression, og meget andet.

Det er alle sammen projekter, som har været mulige at udbrede, og som har skabt reel værdi for patienter og borgere, fordi regionerne med en fod i begge verdener har kunnet samle de rette partnere og haft mulighed for at investere målrettet.

Det er dokumenteret, at kulturlivet bidrager til livskvalitet, mental trivsel og et sundt liv. På samme måde understøtter et aktivt kulturliv også udviklingen af attraktive lokalområder.

Vores regionale samarbejde med kommuner og kulturaktører viser også, hvordan kultur bidrager til løsninger på nogle af de store og grænseoverskridende udfordringer, vi som samfund står overfor, og som kræver samarbejde både nationalt, regionalt og lokalt.

Det gælder sundhed, men det gælder også miljø, erhvervsuddannelser, bæredygtighed og klima.

Mange års målrettet kulturarbejde
Når vi er langt med eksempelvis kultur som sundhedsfremme i Region Midtjylland og Region Nordjylland, hænger det sammen med, at vi i årevis har arbejdet målrettet med kulturudvikling i vores landsdele.

Vi kender kulturbranchen, og vi kender sundhedsvæsnet, og derfor har det også været muligt at koble de to, så en helt ny sundhedsfremme-niche har åbnet sig i kulturbranchen.

Regionernes størrelse og placering i det politiske landskab giver en unik mulighed for fælles udviklingsprojekter.

Anders Kühnau og Mads Duedahl
Regionsrådsmand, Region Midtjylland og regionsrådsformand, Region Nordjylland.

Regionernes størrelse og placering i det politiske landskab giver en unik mulighed for fælles udviklingsprojekter, som det er sket med kulturen.

Det er projekter, der understøtter kommunernes netværksskabelse, vidensdeling på tværs og udbredelse af kulturtilbud langt ud over de større byer.

Eksemplerne på kulturområdet er mange. Ud over den stærke indsats for kultur som sundhedsfremme kan nævnes samarbejdet mellem regioner, kommuner og kulturaktører om det årlige Kulturmødet Mors, det regionale samarbejde med kommunerne om kompetenceudvikling og erfaringsudveksling blandt kulturaktørerne.

Hertil kommer støtte til en lang række tværgående udviklingsprojekter i kulturlivet gennem målrettede regionale puljer, og vores fælles indsats for at skabe gennemslagskraft og sikre europæisk samarbejde og EU-midler til lokale kulturaktører.

Regionerne kan også, hvis vi får lov, spille en afgørende rolle i udbredelsen af landsdækkende initiativer. For eksempel regeringens varslede forsøg med kulturpas til unge, der hverken er i job eller uddannelse. Målet er at få de unge til at engagere sig i kulturelle fællesskaber.

Netop det er regionerne allerede i fuld gang med at indsamle erfaringer om. De erfaringer vil være nyttige i forhold til at klæde kulturinstitutionerne på til opgaven, og det er en vidensdeling, der er oplagt for regionerne at løse.

Vi er i forvejen i dialog med talrige kulturinstitutioner på tværs af kommunegrænser.

Demokrati i benlås
Gennemføres regeringens forslag, tvinges regionale politikere til at føre politik i benlås.

Vi skal finde løsninger på fremtidens sundhed, men uden mulighed for effektivt at inddrage for eksempel kulturaktørers perspektiver og uden at kunne prioritere partnerskaber på området med eksempelvis kommunerne.

Udover at være en markant svækkelse af det regionale demokrati, er det samtidig et forslag, der savner gode argumenter.  

Anders Kühnau og Mads Duedahl
Regionsrådsmand, Region Midtjylland og regionsrådsformand, Region Nordjylland.

Vi mister ganske enkelt muligheden for, at vi politisk i vores regionsråd kan beslutte, om vi vil arbejde med for eksempel kulturudvikling eller andre udviklingsområder, og vi må ikke længere i fællesskab med kommunerne sætte kurs og retning på udviklingen af vores landsdele. 

Udover at være en markant svækkelse af det regionale demokrati, er det samtidig et forslag, der savner gode argumenter.

For på bundlinjen er både kulturindsatsen og arbejdet med helhedsorienteret regional udvikling netop med til at øge værdien af vores arbejde med udvikling af fremtidens sundhed.

Derfor vil vi kraftigt opfordre til, at det også i fremtiden skal være op til de enkelte regionsråd, om man vil prioritere kulturområdet.

Og det samme gør sig for øvrigt gældende på andre områder, som for eksempel klima, landdistrikter og grøn omstilling, hvor vi også samler aktører om målrettede indsatser til gavn for samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Mads Duedahl

Formand (V), for Region Nordjylland, 1. næstformand i Danske Regioner, medlem af Venstres Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024