SF valgte Altinget.dk til nyheden om Villys afgang

SOLO: Der lå et klart strategisk valg bag, at Villy Søvndal og inderkredsen i SF valgte Altinget.dk som medium til at meddele partiformandens farvel. Journalisten holdt tæt i 16 dage.
- En historie af den her størrelse brager igennem, og så behøver vi ikke gøre os umage for, at den kommer i et stort dagblad, siger SFs pressechef som grund til, at partiet ikke gik til en trykt avis med nyheden om Villy Søvndals afgang som partiformand.
- En historie af den her størrelse brager igennem, og så behøver vi ikke gøre os umage for, at den kommer i et stort dagblad, siger SFs pressechef som grund til, at partiet ikke gik til en trykt avis med nyheden om Villy Søvndals afgang som partiformand.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Redaktionen

Dels vil man jo altid vælge en journalist, man har fuldstændig tillid til, og som man kan være helt sikker på ikke lækker historien før tid. Derudover er fordelen ved Altinget, at det er journalisten selv, der trykker på knappen.

Tasja Parize, SFs pressechef
Til journalisten.dk
SFs formand, udenrigsminister Villy Søvndal, valgte at meddele sin afgang som partiformand gennem Altinget.dk, og det vækker opmærksomhed i andre medier.

"Nyheden kommer nok i alle dagbladene i morgen uanset hvad," siger SFs pressechef, Tasja Parize, fredag til fagbladet Journalisten.dk.

Det var meget bevidst, at det lige var nichemediet Altinget.dk, der fik solointerviewet. Det fortæller pressechef Tasja Parize til Journalisten:

Hvorfor har I valgt Altinget.dk og ikke fx et stort dagblad?

"Der er mange hensyn i det. Dels vil man jo altid vælge en journalist (Erik Holstein, red.), man har fuldstændig tillid til, og som man kan være helt sikker på ikke lækker historien før tid. Derudover er fordelen ved Altinget, at det er journalisten selv, der trykker på knappen. Der er ikke en redaktionssekretær og en masse andre inde over, hvor der er risiko for, at det bliver lækket," siger Tasja Parize.

Er der ikke også ulemper ved ikke at vælge et stort dagblad?

"Nej, det tror jeg ikke. En historie af den her størrelse brager igennem, og så behøver vi ikke gøre os umage for, at den kommer i et stort dagblad. Den kommer nok i alle dagbladene i morgen uanset hvad. Hvis vi havde haft en anden slags historie, som ikke breakede på samme måde, så havde vi haft nogle andre overvejelser."

"Det her er jo også ekstremt følsomt, og det er kun meget få, der kan kende til det på forhånd. Hvis man gerne vil styre processen, så gælder det om at holde det rimelig stramt," siger Tasja Parize.

Holdt på nyheden i 16 dage
Kun en meget lille gruppe mennesker vidste, at Danmarks politiske landskab ville se markant anderledes ud fra fredag den 7. september, hvor SF's formand trak sig.

Den første journalist, der konkret vidste, at Villy Søvndal fra i fredags ville koncentrere sig om at være udenrigsminister, er politisk analytiker på Altinget.dk Erik Holstein, der har arbejdet på Christiansborg siden 1993.

En stor del af hans metode er at tale baggrund med politikere og deres rådgivere, så han får materiale og viden til sine politiske analyser. Det var også det, han troede, han skulle den 22. august - 16 dage før SF's formand trak sig.

"Jeg havde en aftale med Villy Søvndals særlige rådgiver Claus Perregaard. Vi skulle egentlig have drukket en øl, men han spurgte, om vi ikke i stedet kunne slentre en tur langs havnen i fred og ro. Vi mødtes ved Holmens Kirke og gik en tur på en halv times tid," siger Erik Holstein til journalisten.dk.

Undervejs leverer Claus Perregaard den nyhed, som alle mediers politiske redaktioner brænder for at have solo.

"Han siger, at Villy har tænkt sig at gå af som formand, og spørger, om jeg er interesseret i at lave afskedsinterviewet. Det behøvede jeg ikke svare på."  
 
Langt mindre - men først 
Normalt er det de store danske dagblade eller DR og TV 2, der sidder tungt på solohistorierne fra Christiansborg.

Men fredag morgen, klokken lidt i 9 (helt præcis klokken 8.56), var netmediet Altinget.dk først med historien om, at SF's partiformand, Villy Søvndal, går af, noterer politiken.dk

Hér havde man selv nyheden klokken 8.59. Ekstrabladet.dk lagde deres artikel på klokken 9.00. Berlingske.dk bragte nyheden klokken 9.01. Og var altså alle bagefter den langt mindre, politiske netavis.

Torsdag havde Altinget.dks politiske analytiker Erik Holstein nemlig sat Villy Søvndal stævne. Her gav Søvndal et interview i dybeste hemmelighed om nyheden, som først kom frem her til morgen.

Redaktionschef på Altinget.dk Anders Jerking og Erik Holstein har altså med andre ord haft godt med is i maven natten over.

"Vi blev inviteret af SF til at komme i går og lave et interview med Villy Søvndal. Vi troede, at det skulle dreje sig om noget helt andet, end at Villy Søvndal ville gå af. Derefter fik vi at vide, at SF ville gå ud med historien fredag klokken 9.30. Men pludselig gik tingene lidt hurtigere her til morgen. Derfor valgte vi at køre historien klokken fire minutter i ni," siger Altinget.dks redaktionschef, Anders Jerking, til politken.dk.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

MEP (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Tasja Norre Parize

Afdelingschef for Politik, Udvikling og Kommunikation, Mødrehjælpen
cand.comm. (Roskilde Uni. 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024