Debat

Væk med natur-bureaukratiet

DEBAT: Vi skal have den miljøvenlige landbrugsproduktion op at stå. Derfor skal området tilføres flere ressourcer, og der skal fjernes nogle barrierer. Det mener dagens debattør, Tage Leegaard (K).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tage Leegaard
Fødevareordfører (K)


Da Konservative først på sommeren lancerede en plan om storstilet omlægning af konventionelt, dansk landbrug til ekstensiv drift og økologi, var det ud fra et ønske om at sikre dyr og planter og biodiversiteten i det hele taget langt bedre vilkår, så vi kan få stoppet den tilbagegang, som næsten alle lande kæmper med. Og det var for at sikre danskerne bedre muligheder for at komme ud og nyde naturen uden de begrænsninger, som det intensive landbrug ind imellem medfører.

Allerede nu burde vi være godt i gang med at understøtte naturplejen igennem de miljøtilsagn og medfølgende økonomiske støtte, som kan fås hos Fødevareministeriet. Det har da også været glædeligt, at der stadig er stor interesse for ordningerne, at de tilføres flere penge i det kommende år, og at FVM udvider projektmulighederne, så eksempelvis økologisk frugt og bær nu også indgår.

Regeldominans
Men oftere og oftere hører jeg fra de gode folk, der forsøger at få den miljøvenlige landbrugsproduktion op at stå, at forhindringerne for at komme i gang er for store, og at de økonomiske risici forbundet hermed er næsten umulige at bære. Oplevelsen er dybest set, at kontrollen udføres langt mere restriktivt end tidligere, og at risikoen for at begå fejl er alt for store, alle gode intentioner til trods. Derudover er reglerne skruet sammen på en måde, så der alt for ofte ikke tages den fornødne hensyn til reel dyrevelfærd og biodiversitet. Det skyldes, at mulighederne for lidt naturlig variation og en smule højde i plantedækket er for små, så biodiversiteten har ringe kår, og dyrene risikerer at få for lidt foder.

Foto:

Mit indtryk er, at EU's regler på området rummer muligheden for nationalt at gribe tingene lidt lempeligere an, end vi gør i Danmark. Og helt umiddelbart kan jeg ikke forestille mig, at større fleksibilitet i ordningerne til gavn for natur og dyrevelfærd vil falde nogen for brystet - heller ikke i Bruxelles.

EU's landbrugsstøtte skal omlægges
Miljøministeren vier for tiden biodiversiteten megen opmærksomhed, ligesom fødevareministeren opgraderer indsatsen for miljøvenlig landbrugsproduktion - og det er rigtig glædeligt. Men skal vi for alvor rykke på området, så skal området tilføres flere ressourcer, så vi kan nå nogle flere af vores målsætninger af frivillighedens vej. Derfor har vi i Konservative åbnet for en omlægning af en større del af EU's landbrugsstøtte, så naturplejen kan udvides, mod til gengæld så at gøre livet lidt nemmere andre steder i landbruget, hvor naturen måske kan bære et lidt større tryk.

Men allerede nu bør vi begynde at se nøjere på de barrierer, der opleves i branchen, så landmændene ikke skræmmes væk, og så vi kan skære lidt på det omkostningstunge bureaukrati.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024