Sander vil inddrage kvinderne i globaliseringsforhandlingerne

NYHED: Videnskabsminister Helge Sander (V) åbner for, at manglen på kvindelige forskere kan blive et tema i efterårets globaliseringsforhandlinger.
Jonas Dahl, SF, er enig med videnskabsminister Helge Sander i, at kønskvotering næppe er vejen til flere kvinder i dansk forskning.
Jonas Dahl, SF, er enig med videnskabsminister Helge Sander i, at kønskvotering næppe er vejen til flere kvinder i dansk forskning.Foto: ft.dk
Uffe Laursen

Med sit svar anerkender han jo, at der er et problem, og at regeringen ikke har gjort det godt nok på området, så det er positivt, at han nu vil rejse punktet ved globaliseringsforhandlingerne.

Jonas Dahl
Forskningsordfører, SF
Fakta

Kvinder ved danske universiteter:

25 pct. af lektorerne er kvinder

12 pct. af professorerne er kvinder


Kilde: Videnskabsministeriet
Der skal ikke være kønskvotering på danske universiteter, hvis det står til videnskabsminister Helge Sander. Det slår han fast i et svar til SF's forskningsordfører, Jonas Dahl, der har spurgt ministeren om mulige initiativer for at sikre, at der kommer flere kvinder ind i dansk forskning.

"... Det er jeg modstander af. Dels for at undgå unødig detailstyring, dels fordi det er en nedvurdering af kvinders evner som forskere," skiver Sander i sit svar.

"Til gengæld mener jeg, at det kan være en god idé i en periode at udvikle særlige programmer eller initiativer, der kan understøtte kvindelige forskeres eller forskningslederes udvikling. Sådanne programmer har der også tidligere været gode erfaringer med i forskningsrådssystemet," fortsætter han i svaret.

Ved at lave status 
I Videnskabsministeriet er man ved at gøre status over, hvordan det er gået med tidligere forslag og initiativer på området og se på hvilke nye veje, der kan betrædes for at fremme kvinder i forskning og understøtte universiteternes arbejde med at tiltrække og fastholde de bedste talenter, uanset køn eller social baggrund.

Dokumentation

Ministeren Helge Sander svarer på S 1003 :

Problemstillingen med at motivere flere kvindelige forskertalenter til at vælge og fastholde en forskerkarriere er velkendt og veldokumenteret. Således er kun 25 % af lektorerne kvinder og andelen af kvindelige professorer er 12 %. Der er ingen tvivl om, at det er for ringe udnyttelse af forskertalentet i Danmark, og at kvindelige forskere repræsenterer en stor uudnyttet ressource.

Der er allerede en udvikling i gang for at få gode kvindelige forskertalenter til at søge en forskerkarriere såvel som at hindre, at de forlader den forskerkarriere, de er gået i gang med - bl.a. som opfølgning på anbefalingerne fra Tænketanken for flere kvinder i forskning fra 2005. Her henviser jeg til mit svar på spørgsmål S 1004.

På trods heraf er det klart, at den manglende udnyttelse af det fulde talentpotentiale stadig er en af de væsentligste udfordringer for dansk forskning og danske universiteter. Der knytter sig imidlertid en række dilemmaer til ønsket om at rette op på skævvridningen og sikre bedre udnyttelse af de kvindelige talenter.

Der foreslås ofte indført kvoter for andelen af kvindelige forskere på forskellige niveauer, og at stille krav til universiteterne om at opfylde disse. Det er jeg modstander af. Dels for at undgå unødig detailstyring, dels fordi det er en nedvurdering af kvinders evner som forskere.

Til gengæld mener jeg, at det kan være en god idé i en periode at udvikle særlige programmer eller initiativer, der kan understøtte kvindelige forskeres eller forskningslederes udvikling. Sådanne programmer har der også tidligere været gode erfaringer med i forskningsrådssystemet.

I Videnskabsministeriet er vi dels ved at gøre status over, hvordan det er gået med tidligere forslag og initiativer på området, dels hvilke nye veje vi kan gå og hvilke nye initiativer, der kan fremme kvinder i forskning og understøtte universiteternes arbejde med at tiltrække og fastholde de bedste talenter, uanset køn eller social baggrund - og uden at det medfører unødig detailstyring.

Jeg ser gerne at vi på et tidspunkt får en politisk drøftelse af denne problemstilling. Det er vigtigt at få alle gode idéer og forslag på bordet. Det kunne fx være et tema i forbindelse med efterårets politiske forhandlinger om udmøntning af globaliseringspuljen til forskning.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024