Patenter og virksomheder vælter ud af dansk grundforskning

BAGGRUND: 28 patenter, 12 spin-outs, 6 grundforskningscentre. I dansk grundforskning er der ikke langt fra forskning til faktura.
Kasper Frandsen

Det er helt blåøjet at tro, at alle forskere, der arbejder med grundforskning, sidder i et elfenbenstårn uden egentlig interesse i, at ens forskning kan bidrage til samfundet.

Henrik G. Bohr
Centerleder ved Center for Kvanteprotein
Fakta
De basale definitioner - fra Frascati Manualen:

Grundforskning er originalt eksperimenterende eller teoretisk arbejde med det primære formål at opnå ny viden og forståelse uden nogen bestemt anvendelse i sigte.

Anvendt forskning er originale undersøgelser med henblik på at opnå ny viden, primært rettet mod bestemte praktiske mål.

Udviklingsarbejde er systematisk arbejde baseret på anvendelse af viden opnået gennem forskning og/eller praktisk erfaring med det formål at frembringe nye eller væsentligt forbedrede materialer, produkter, processer, systemer eller tjenesteydelser.

Kilde: Center for Forskningsanalyse

Hvis H.C. Ørsted, der opdagede elektromagnetismen i 1820, havde levet under de strategiske forskningsråd, havde han i stedet opfundet en forbedring af stearinlyset," sagde Ben R. Mottelson, dansk-amerikansk fysiker, i Information d. 4. januar 2008.

Citatet er muligvis sat på spidsen, men indfanger essensen i argumentationen fra den del af både den politiske og forskningsverdenen, der ønsker mere grundforskning og mindre strategisk forskning.

Modpoler
I den danske debat bliver begreberne anvendt forskning og grundforskning ofte sat op som hinandens modpoler, men spørgsmålet er, om den skarpe distinktion mellem begreberne overhovedet er fyldestgørende.

Altinget | Forskning og Innovation har spurgt fire forskningscentre med ti år på bagen og otte centre med over seks år på bagen, alle finansieret af Danmarks Grundforskningsfond, hvad deres grundforskning har ført målt i konkrete, målbare forhold.

Rundspørgen viser, at de seks centre, der har villet medvirke, i alt har fået registreret 28 patenter og stået fadder til 12 spin-out virkomsheder, som resultat af deres forskning (se nederst på siden).

"Selv om vi i Danmarks Grundforskningsfond alene lægger vægt på den videnskabelige kvalitet og ikke har anvendelsesdimensioner med som et udvælgelseskriterium, når vi bedømmer ansøgningerne, så må vi konstatere, at det inden for centrenes bevillingsperiode ofte viser sig muligt at udnytte resultater af forskningen kommercielt," siger Thomas Sinkjær, direktør i Danmarks Grundforskningsfond.

Han mener, at man i debatten ofte glemmer, at grundforskningen ikke er fire forskere spærret inde i et elfenbenstårn, og fremhæver, at forskning uden bindinger giver bedre mulighed for, at forskernes evner styrkes på grund af større motivation og fokusering.

Fra grundforskning til innovation
"Vi har haft held med at omsætte 'ren' grundforskning i innovation og bedre patientbehandling," siger Leif Østergaard, leder af Center for Funktionelt Integreret Hjernevidenskab (CFIN), Aarhus Universitetshospital.

CFIN-forskere udviklede for godt 10 år siden en række matematiske modeller, som kunne beskrive kontraststoffers retention i hjernens blodkar og dermed måle hjernens blodgennemstrømning. Senere viste det sig, at metoden med stor sikkerhed kan vise områder af hjernen, som er i fare for at tage skade efter en blodprop - og at man langt senere end tidligere antaget kan behandle blodprop-patienterne, så de undgår svære handicaps."

Dokumentation

Altinget har udtaget en stikprøve på 12 grundforskningscentre, der er helt eller delvist finansieret af Grundforskningsfonden, for at belyse, hvordan grundforskning kan føre til anvendt forskning. Af de 12 centre har de 6 ønsket at svare på vores spørgsmål.

Grundforskningscentrene er blevet spurgt om, hvor mange patenter og spin-out-virksomheder de har udtaget de sidste ti år. Resultaterne er som følger:

QuP/KvP Kvanteproteincenteret, Danmarks Tekniske Universitet
Patenter: 9 stk., et enkelt er blevet opgivet.

Spin-out virksomheder: 4 stk.: Aquaporin Aps (high-tech-firma for biologisk vandrensning), Innlink Aps (computerfirma for kunstig intelligens), Structural Bioinformatics (bio-tech-firma Hørsholm/San Diego) og Prokyon Aps (firma til rensning af Diesel-røg og spildevand) og Prokyon separation technology (firma for skumproblemer).

Center for Vand og Salt (V og C), Århus Universitet
Patenter: Ingen.

Spin-out virksomheder: 1 stk.: Action Pharma A/S.
- Action Pharma A/S har i alt fået tilført ca. 200 mio. kr. i venturekapital og har to lægemiddelkandidater i klinisk udvikling (et i fase II i patienter og et i fase I i raske frivillige) og 5 yderligere stoffer i præklinisk udvikling, hvoraf to går ind i klinisk udvikling i 2009.

Center for Metalstrukturer i Fire dimensioner, Risø
Patenter: 1 stk.

Spin-out virksomheder: ingen.

Center for Katalyse, Aarhus Universitet
Patenter: 3-4 stk.

Spin-out virksomheder: 1-2 stk.: De alle er blevet solgt videre og bruges i de pågældende virksomheder til produktion.

NAC-Nucleic Acid Center, Syddansk Universitet
Patenter: 15 stk.

Spin-out virksomheder: 6 stk.: Exiqon A/S (1998), Santaris Pharma A/S (2003) (udvikler medikamenter til behandling af kræft), Unest A/S (2002), RiboTask ApS (2006), TINA Holding (2007) og Lipospheres A/S (2007).

Center for Integreret Hjernevidenskab, Aarhus Universitetshospital
Patenter: 2 stk.

Spin-out-virksomheder: 1 stk. 

 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024