Forskningsråd ændres efter kritik

NEPOTISME: For store udbetalinger til medlemmer af forskningsråd får nu videnskabsministeren til at lave ændringer i organiseringen af Det Frie Forskningsråd. Formand bryder sig ikke om Sanders tone.
Videnskabsministeren vil nu sikre, at medlemmer af Det Frie Forskningsråd ikke får forskningsmidler som følge af kammerateri og nepotisme.
Videnskabsministeren vil nu sikre, at medlemmer af Det Frie Forskningsråd ikke får forskningsmidler som følge af kammerateri og nepotisme.Foto: Karin Birgitte Lund/Nationalbanken
Uffe Laursen

Jeg vil ikke bruge ordet mistillid, men tallene har så bekymrende en karakter, at jeg følte, at jeg var nødt til at handle.

Helge Sander (V)
Videnskabsminister
Flere udenlandske komitemedlemmer, øget brug af peer review ved bedømmelse af forskningsansøgninger og endelig løbende kontrol af forskningsrådsmedlemmernes tildelinger af forskningsmidler.

Det er de tre første ændringer i organiseringen af Det Frie Forskningsråd (DFF), som videnskabsminister Helge Sander (V) mandag meddelte, at han nu foretager oven på den sønderlemmende rapport om for meget kammerateri i DFF, der blev offentliggjort før sommerferien.

Medlemmer får flere penge
Her synliggjorde en embedsmandsredegørelse, at chancen for at få tildelt forskningsmidler fra DFF generelt var dobbelt så stor, hvis man selv sad i det forskningsråd, hvor man søgte pengene.

Værst så det ud i Forskningsrådene for Sundhed og Sygdom (FSS) og Natur og Univers. I FSS fik medlemmerne i undersøgelsesperioden godkendt 64 procent af deres ansøgninger, mens forskere, der ikke var medlem af FSS, blot fik godkendt 26 procent af ansøgningerne.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024