Studerende: Massiv pladsmangel på universiteterne

PLADSMANGEL: En rundringning foretaget af Altinget.dk viser, at pladsmangel på universiteterne tvinger studerende ind i temmelig alternative undervisningslokaler. Videnskabsministeren forsikrer, at hjælpen er på vej, mens S tvivler på, at økonomien er på plads.
Foto: Heine Pedersen
Tyson W. LyallMorten Øyen
Fakta
Altinget.dk's rundspørge viste blandt andet:

- Studerende på Københavns Universitet, blandt andet på Center for Sundhed og Samfund, bliver sendt hjem på grund af pladsmangel.

- Syddansk Universitet har i enkelte tilfælde auditorier, der er overbefolket med 30 procent i forhold til brandmyndighedernes anbefalinger.

- Aalborg Universitet har på grund af pladsmangel tilbudt undervisning i et "party-telt" og i en bingohal.

- RUC har overbelægning i forhold til brandmyndighederens anbefalinger, på stort set alle basishuse, som de nye studerende starter i.

- DTU har ikke nogle særlige problemer med pladsmangel.

(Det var ikke muligt at få en kommentar fra Aarhus Universitet i rundspørgen).

Kilde: Altinget | Research
Pladsen kniber på flere af landets universiteter, og mange studerende må derfor stå model til noget alternative undervisningsformer. Det viser en ny rundringning foretaget af Altinget.dk. Her fortæller studerende på Aalborg Universitet blandt andet, hvordan de har modtaget undervisning i et såkaldt partytelt såvel som i en bingohal.

Sahl-Madsen: Plan på vej
Både regeringen og oppositionen erkender nu, at der skal gøres noget på området. Hvad der skal gøres, er der dog ikke stor enighed om.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) opfordrede allerede i sommerferien universiteterne til at optage endnu flere studerende til den nye skolestart. Altinget.dk har derfor bedt ministeren sætte tal på, hvor mange ekstra studerende hun ønsker, at universiteterne skal få plads til næste år.

"Vi sidder og drøfter det med universiteterne lige nu, så det vil jeg ikke sætte noget tal på. Vi kommer dog til at lave en plan, der går længere frem end til sommeroptaget 2011. Jeg kan ikke sætte tal på, hvor mange ekstra der skal ind, men du kan godt konkludere, at jeg ønsker, det skal være flere end i år," siger hun.

S: Flere penge er nødvendigt
Socialdemokraternes forskningsordfører Rasmus Prehn er enig med ministeren i, at universiteterne skal kunne optage endnu flere studerende. Han mener dog, at der er store økonomiske problemer forbundet med det.

"Det, vi har brug for, er, at flere får en videregående uddannelse. Derfor er det tudetosset, at man siger nej til motiverede unge mennesker. Problemet er blot, at universiteterne ikke har økonomien til at gøre det," siger han.

Uenighed om bygninger
Rasmus Prehn foreslår derfor, at universiteternes bygninger gives tilbage til universiteterne selv.

"Det vil betyde, at de kan tage lån i bygningerne, og når de kan det, så kan de også bedre finansiere renoveringer og nybygninger. Det er regeringen modvillig over for. DTU har fået muligheden, men de andre har ikke," siger Rasmus Prehn, og han gætter samtidig på, at regeringen næppe vil give afkald på de penge, man får ind fra universiteternes husleje.

Den forklaring køber Charlotte Sahl-Madsen dog langtfra. Hun påpeger tværtimod, at muligheden for at overtage sine egne bygninger allerede eksisterer i dag.

"De universiteter, der er interesserede, skal bare henvende sig til Universitets- og Byggestyrelsen. Den mulighed eksisterer, så det er der ikke noget nyt i. Men der er kun ét af de otte universiteter, der har valgt at udnytte muligheden," siger hun.

Byggeboom på vej
Ministeren forsikrer samtidig, at hjælpen er på vej, og at der er afsat seks milliarder kroner til forbedring af universiteternes bygningsforhold.

"Der bliver allerede bygget meget. Eksempelvis bliver laboratorier og lignende fornyet hen over de kommende år på alle landets universiteter. Hvis ikke du allerede nu kan se byggekraner ude på universiteterne, så kommer du snart til det," siger hun.

Universiteterne skal være mere kreative
Sahl-Madsen pointerer samtidig, at en stor del af kapacitetsproblemerne kan løses af universiteterne selv ved at "kigge på, om nogle af de lokaler, de har i dag, kan bruges mere fleksibelt". Her møder hun til gengæld opbakning fra Socialdemokraterne, der opfordrer til kreativ tankegang på universiteternes ledelseskontorer.

"Universiteterne kan også være bedre til at udnytte lokalerne, sådan at de bliver brugt hele dagen og ikke kun om formiddagen. Der er meget at hente i det logistiske. Skal forelæsningen eksempelvis altid ligge om formiddagen? Man kan gøre meget, hvis man tænker lidt kreativt," siger Rasmus Prehn.

Universiteter: Vi er kreative
Hos universiteterne er man ikke enige med politikerne i, at de ikke tænker kreativt eller logistisk i forhold til lokaler.

"Vi skal lige huske på, at universiterne har aftaget næsten 15 procent flere studerende fra 2009 til 2010. Og man kan jo ikke lige hekse 15 procent flere lokaler op af posen. Så det er klart, der er blevet mere pres på lokalerne. Men det er ikke fordi, vi ikke er opfindsomme, at vi står med lokalemangel, det er simpelthen, fordi der er et meget stort pres," siger formand for Rektorkollegiet Jens Oddershede.

Dokumentation
Eksempler fra de studerende på pladsmanglen:

"Det værste eksempel, jeg har hørt for nyligt, er, at der er lokaler, hvor der sidder så mange studerende, at de bliver nødt til at sidde op ad den samme væg, som PowerPoint-præsentationen er på. Der er også eksempler på, at studerende bliver smidt ud af undervisningslokalerne, fordi underviseren ikke vil tage ansvar for situationen på grund af brandsikkerhedsforhold," siger formand for Studenterrådet på Københavns Universitet, Ea Busch-Petersen.

"Vi har fået at vide, at det er fordi, man ikke havde set, hvor mange tilmeldte der var til kurset, men det er simpelthen løgn og latin. Det har man kunnet se i computersystemet løbende. Så nytter det ikke. Man får det indtryk, at der tænkes i cool cash, før der tænkes i de studerendes forhold," siger Nikolaj Ellekær, næstformand i Syddanske Studerende på Syddansk Universitet, der har været tæt på at anmelde universitets ledelse til brandmyndighederne på grund af uforsvarlige forhold i flere auditorier.

"Når der var blæst, eller når det regnede, så var man nødt til at aflyse undervisningen. Det er dybt utilfredsstillede, og det lignede mere Hjallerup Marked, end det lignede et universitet," siger ordfører fra Studentersamfundet på Aalborg Universitetet, Lasse Olsen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024