Med mig som minister: Jonas Dahl

ØNSKETÆNKNING: Altinget.dk har spurgt alle forskningsordførerne, hvordan de ville regere som videnskabsminister. Læs her om Jonas Dahl (SF), der ville værne sig imod brugerbetaling.
Foto: ft.dk
Tyson W. Lyall

I dag har vi allerede fået indført så meget brugerbetaling fra den borgerlige regering, at det er en illusion at sige, at der er fuldstændig lige adgang til uddannelse. Jeg ser gerne, at der er så lidt brugerbetaling som overhovedet muligt.

Jonas Dahl
Forskningsordfører, SF
Altinget | Forskning & Innovation har givet alle forskningsordførerne i Folketinget mulighed for at svare på spørgsmålet "Hvad ville der ske, hvis jeg var videnskabsminister". I de kommende uger bringer vi ordførernes svar herpå gennem en række centrale spørgsmål på området. I denne omgang er det SF's Jonas Dahl, der indtager den fiktive ministerstol. Læs her, hvordan han blandt andet ville gøre alt for, at de studerende ikke skal betale for deres studier.

Hvordan ville du sikre, at danskere og andre EU-borgere ikke udvandrer og bliver ude efter at have taget en gratis uddannelse i Danmark?
Vi har jo tidligere foreslået en løsning med kandidatpant, hvor man kommer til at betale en vis del af sin SU tilbage, hvis man udvandrer efter endt uddannelse. Derudover tror jeg det er meget vigtigt at forklare folk, hvilke goder man rent faktisk får i den danske velfærdsstat.

Man får en gratis uddannelse og SU under hele forløbet, og det må man gøre folk klart, så de også vil være med til at bidrage til velfærdsstaten. Det tror jeg, vi har været for dårlige til at forklare. Det er klart, at vi ikke kan konkurrere med lav skat, og derfor skal vi være bedre til at forklare folk, hvilken sikkerhed man kan tilbyde i Danmark i forhold til ansættelser. Man skal gøre det klart, hvad man egentlig får for sit høje skattebidrag. Men løsningen med kandidatpant holder vi også fast i.

Hvad ville du gøre for at få de unge hurtigere gennem systemet og ud på arbejdsmarkedet?
Jeg ville tage en dialog med universiteterne, de studerende og de faglige organisationerne, for at se på, hvordan vi kan udnytte den mulighed, der er i, at man i dag har studiefri fra starten af juli til starten af september.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024