Debat

DM: Udflytning risikerer at blive døden for mange faglige miljøer

Det er på tide at sige klart, at der er brug for kandidater fra både Stem, sundhedsfag, samfundsvidenskab og humaniora. Udflytning af de mindre humanistiske fag risikerer at koste mange af de humanistiske fag livet, skriver Camilla Gregersen. 

Udflytning af de mindre humanistiske fag i de facto betyde en lukning og en besparelse på uddannelsesområdet, som konkret risikerer at koste mange af de humanistiske fag livet.
Udflytning af de mindre humanistiske fag i de facto betyde en lukning og en besparelse på uddannelsesområdet, som konkret risikerer at koste mange af de humanistiske fag livet.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Camilla Gregersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der forhandles nu om en rammeaftale om udflytning af uddannelser.

Fornuftigt ser det ud til, at der ikke skal optages færre på vores Stem-uddannelser. Det ville også være mærkeligt, når der kommer til at mangle omkring 30.000 personer inden for det digitale felt og stort set lige så mange indenfor lifescience. 

Vi kan dog ikke bare frede Stem og lave ti procent nedskæring på humaniora og samfundsfag. Der er også brug for kandidater fra de felter, og de har i høj grad også indtaget det private arbejdsmarked.

Fra 2010 til 2017 er antallet af fuldtidsbeskæftigede akademikere med en humanistisk baggrund i det private steget med 39 procent med særlig stor vækst indenfor it- tele-, handels- og konsulentbranchen. 

Vil stoppe den faglige udvikling
Politikerne skal også huske på, at der allerede er lavet dimensionering, som har bevirket, at særligt de humanistiske uddannelser har trange tider.

Optaget på de humanistiske uddannelser toppede i 2013, og derfor blev det politisk besluttet i 2015 at begrænse optaget på flere uddannelser for at undgå overledighed for de nyuddannede kandidater og flaskehals på andre områder.

I stedet for at lave en meget hård dimensionering oveni en allerede besluttet dimensionering, skal vi hjælpe de nyuddannede hurtigt ind på arbejdsmarkedet.

Camilla Gregsersen
Formand, den akademiske fagforening, DM

Dimensioneringen, som det hedder, slår først igennem i 2022, men optagetallene fra de senere år tyder på, at begrænsningerne har haft en voldsom effekt. Tal fra Danske Universiteter viser således, at der i 2020 var 26 procent færre, der blev optaget på en humanistisk bacheloruddannelse. Effekten på ledigheden vil først vise sig, når vi når 2022. 

Derfor vil det være voldsomt allerede nu at beslutte yderligere ti procent reduktion. Det vil stoppe den faglige udvikling, hvor man eksempelvis nu på Aarhus Universitet arbejder meget med digitalisering på det humanistiske fakultet. 

Brug for forskellige kandidater
Meldinger i pressen siger, at der blandt politikerne er et ønske om, at de har hørt budskabet om at frede de vigtigste sproguddannelser samt Stem-uddannelser. Tak for det. Men hvis en række uddannelser ikke kan blive udflyttet, vil andre blive ramt desto hårdere, hvis politikerne fastholder en beskæring på ti procent. 

Det er derfor på tide at sige klart, at der er brug for kandidater fra både Stem, sundhedsfag, samfundsvidenskab og humaniora. Universiteterne har meldt klart ud. Det giver ikke mening at flytte små fag, da det er afgørende med vitale forskningsmiljøer og en høj grad af tværfaglighed mellem de forskellige fag, som også ofte deler undervisere.

Derfor vil en udflytning af de mindre humanistiske fag i de facto betyde en lukning og en besparelse på uddannelsesområdet, som konkret risikerer at koste mange af de humanistiske fag livet. Det bliver groft sagt døden for mange faglige miljøer. 

I stedet for at lave en meget hård dimensionering oveni en allerede besluttet dimensionering skal vi hjælpe de nyuddannede hurtigt ind på arbejdsmarkedet. Der er en høj dimittendledighed for kandidater indenfor både Stem og humaniora, men det betyder ikke, at der ikke er behov for dem.

Derfor har vi sammen med arbejdsgiverorganisationerne lavet udspil om, hvordan vi hurtigere får de unge matchet med arbejdspladserne, og det håber vi, at politikerne også husker frem for blot at skære ned på uddannelsespladserne uden at se på, at der allerede er dimensioneret. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024