Partier: Rapport om nye uddannelser bør få ministerens alarmklokker til at ringe

SF, Konservative og Liberal Alliance kan se et aftalebrud om universitetsreformen i horisonten, hvis ikke det centrale udvalg, der udformer reformen, kommer frem til nye resultater.

Partier lægger pres på Christina Egelund for at få et bedre resultat, end det foreløbige, Kandidatudvalget er kommet med. De mener, at udvalgets arbejde peger stik mod de politiske ambitioner i universitetsreformen.
Partier lægger pres på Christina Egelund for at få et bedre resultat, end det foreløbige, Kandidatudvalget er kommet med. De mener, at udvalgets arbejde peger stik mod de politiske ambitioner i universitetsreformen.
Chris Lehmann

Aftalepartierne i regeringens reform af universitetsuddannelserne er under pres.

Store dele af det centrale udvalg af fagpersoner, der skal udmønte reformen, siger nu direkte, at det økonomiske afkast, regeringen har besluttet, reelt spænder ben for gode løsninger for nye uddannelsestyper.

Derfor kommer der mange flere korte kandidater end politikerne ønskede sig.

Og det bekymrer Sofie Lippert, uddannelsesordfører fra SF, at udvalget ikke kan fremlægge løsningsforslag, der opfylder politikernes ønske. Det er en forudsætning for at aftalen overholdes, mener hun.

Læs også

"Det bekymrer mig, at universiteterne stadig ikke ser de her forskellige former for erhvervskandidater som en realistisk mulighed. Og at det ikke er lykkedes regeringen at fremlægge nogle modeller som de føler sig trygge i kan blive til virkelighed," siger hun.

Hun vil derfor have, at ministeren og udvalget i fællesskab kommer frem til en løsning, så 20 procent af de studerende i fremtiden optages på en erhvervskandidat, som målsætningen er i den politiske aftale. Det skal udvalget nå inden den endelige afrapportering fra udvalget til oktober, mener hun.

Den linje lægger de Konservative sig også op ad, siger uddannelsesordfører Lise Bertelsen.

 "Vi har en forventning om, at hvis man i udvalget er på vej ud af en tangent, som ikke er inden for den ramme, vi politisk har aftalt, så bliver der fra ministeriet sat en anden retning," siger Lise Bertelsen.

Liberal Alliance følger samme linje, forklarer uddannelsesordfører Sandra Skalvig.

For lidt fleksibilitet

Kandidatudvalget har haft til opgave at komme til forslag til, hvordan de nye uddannelsestyper kan blive til virkelighed.

Udvalget skriver i sin rapport, at der er meget lidt fleksibilitet i forhold til at udvikle de nye erhvervskandidatuddannelser, som politikerne ønsker, at op mod 20 procent af de studerende skal gå på i fremtiden.

Samlet set forventer universiteterne derfor for nuværende, at de kun vil kunne udbyde erhvervskandidater eller erhvervsrettede kandidater til syv procent af de studerende.

Læs også

De resterende 23 procent, af de i alt 30 procent studiepladser, der skal omlægges, skal derfor laves om til nye korte kandidatuddannelser på 75 ECTS-point.

Altinget ville gerne have spurgt uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund om den kritik af rammerne for reformarbejdet, som udvalget kommer med i sin rapport, men hun har takket nej til et interview.

Til Politiken siger hun:

"Det er sådan for de fleste af os, at vi abonnerer helt umiddelbart på forbedringer, men de forandringer, der skal til for at skabe forbedringerne, kommer med noget besvær. Det er vel også en god karakteristik af det her", siger Egelund.

Der er ikke nogen tvivl om, at den her aftale har hele tiden haft for snævert et fokus på arbejdsudbud og økonomi og for lidt fokus på uddannelseskvalitet.

Sofie Lippert
Uddannelsesordfører, SF

På rette spor

Fra forligspartiernes side, håber de, at de kommende måneders arbejde får aftalen på ret spor i forhold til det aftalte.

Sofie Lippert, kan I leve med kun syv procent erhvervskandidater og 23 procent korte kandidater?
"Nej. Men vi vælger at læse det som en delrapport, og vi forventer, at når regeringen sidste år lovede os, at det var muligt at lave en model, der sandsynliggjorde 20 procent erhvervskandidater, så vil man bruge det næste halve år på at arbejde benhårdt på at nå til det, der står i aftalen," siger hun.

Den her kobling mellem antallet af erhvervskandidater og korte kandidater er jo noget, I er gået med til i aftalen. Det her har hele tiden været et muligt udfald. Hvorfor er i så utilfredse nu?
"Koblingen er jo ikke carte blanche til at lave 30 procent etårige kandidater eksempelvis. Eller til at tippe balancen 20-10 i de etårige kandidaters favør. Det kan ingen i forhandlingslokalet være i tvivl om. Den skal ses som en fleksibilitet, fordi vi ikke på forhånd kan beslutte, hvor 20 procent af de studerende skal gå hen," siger hun.

I er jo også gået med til en aftale, hvor det nu lyder fra udvalget at det er den stramme økonomiske ramme, der er skyld i at de ikke rammer de politiske målsætninger. Har I lagt en for stram ramme om den her reform?
"Jamen, der er ikke nogen tvivl om, at den her aftale har hele tiden haft for snævert et fokus på arbejdsudbud og økonomi og for lidt fokus på uddannelseskvalitet. Vi har prøvet at trække den i en bedre retning, men aftalen er stadig bundet i en økonomisk spændetrøje," siger hun.

Den udfordring vil jo stadig være der til oktober, når den endelige rapport kommer. Men du håber fortsat at benhårdt arbejde kan få rettet op på det resultat, der er her i delrapporten?
"Jeg må prøve at have tillid til, at regeringen har sagt, at man kan lave modeller for erhvervskandidater, som 20% vil kunne komme ind på. Indtil vi har det sort på hvidt i en endelig rapport, vil jeg have bare en lille smule tillid til regeringen," siger Sofie Lippert.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Lippert Troelsen

Uddannelses-, forsknings- og transportordfører, MF (SF)
bachelor i matematik med samfundsfag (Aarhus Uni. 2019)

Sandra Elisabeth Skalvig

MF (LA), Studieadministrativ partner, VIA University College
Professionsbachelor, offentlig administration (University College Lillebælt, 2016)

Lise Bertelsen

MF (K)
specialpædagog (Viborg Seminariet 1999), master i vejledning (DPU - Aarhus Uni. 2014)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024