Studerende: God ide at diskutere erhvervsretning

UDDANNELSE: Danske Studerendes Fællesråd er positive overfor videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens (K) ambitioner om studerendes erhvervsparathed. De advarer dog mod enkelte fælder, der skal undgås.
Tyson W. Lyall

Det skal være slut med at uddanne kandidater til arbejdsløshed. Sådan sagde videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen i sidste uge til Altinget.dk. Hun vil forpligte universiteterne til i langt højere grad at målrette deres uddannelser mod at få kandidaterne gjort spiselige for arbejdsmarkedet.

Nu møder hun opbakning fra de studerende, der er roser ministerens nye toner:

"Det er positive toner fra ministeren. Der er behov for at skabe en bedre overgang fra studie til arbejdsmarked. Mange kandidater har svært ved at få foden inden for arbejdsmarkedet, og de, der gør, oplever ind imellem et kulturchok. Vi vil derfor meget gerne i dialog med politikerne på dette område," siger Mikkel Zeuthen, formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF).

Enkelte faldgruber
Mikkel Zeuthen roser samtidig tanken om, at de studerende for fremtiden i højere grad skal lave projekter og opgaver, hvor de bruger deres kompetencer fra universitet ude i virkeligheden.

"Det er en af de gode måder at afklare sine kompetencer, finde ud af hvad man vil med sin uddannelse, og det motiverer den studerende," siger Mikkel Zeuthen, der dog samtidig også advarer mod enkelte faldgruber ved erhvervsmålretningen: "Det er dog forskel på, hvad der giver fagligt mening på de enkelte studier, og det er vigtigt ikke at overregulere," siger han.

DSF forslår desuden, at der kommer mere fokus på iværksætteri, og at der skabes nye arbejdspladser i forbindelse med samarbejdet mellem universiteterne og erhvervslivet. Mikkel Zeuthen forklarer således, hvilke initiativer der kan sættes i værk på området:

"Der er flere strenge, vi kan slå på. F.eks. kan man gøre mere for at fremme iværksætteri og tilbyde sparring, rådgivning og støtte til oprettelse af egen virksomhed til studerende, som ønsker det. Man kan også indføre "Diploma Supplement", som man har i flere andre europæiske lande. Her kan de studerende også få relevant erhvervs- og frivilligt arbejde på eksamensbeviset," siger han.

Mikkel Zeuthen lægger samtidig vægt på, at DSF er særligt positive over for udsigten til mere erhvervsvejledning.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024