UNIK-ke forskere valgt

NOTE: Det udenlandske ekspertpanel, der skal vurdere fremtidens satsninger på universiteterne, er valgt.
Uffe Laursen
Fakta

Som et led i globaliseringsstrategien har regeringen og partierne bag velfærdsaftalen sat midler af til UNIK-initiativet. Initiativet består i, at en ny pulje forskningsmidler uddeles i konkurrence mellem universiteterne. De enkelte universiteters ledelse skal byde ind med forslag til store forskningssatsninger på områder, som er fagligt vigtige for det enkelte universitet og for dansk forskning.

Der udbydes i første omgang en samlet pulje på 480 mio. kr. til investering i ca. fem 5-årige satsninger med start primo 2009. Midlerne forventes afsat på finanslovene i 2008 og 2009, idet der tages forbehold for vedtagelsen af finanslovene de pågældende år.

Det overordnede formål med UNIK-initiativet er at fremme satsninger i forskning i verdensklasse. Ansøgninger vil primært blive bedømt i forhold til forskningskvalitet, men også aspekter som fornyelse, ambition, forskeruddannelse og sammenhængen med det ansøgendes universitets forskningsstrategi vil indgå i vurderingen.


Kilde: www.VTU.dk

Videnskabsminister Helge Sander har udpeget de 11 medlemmer af det internationale ekspertpanel, som skal bedømme ansøgninger til en pulje på knap en halv mia. kr. fra UNIK (UNiversitetsforskningens InvesteringsKapital), der kan give større, flerårige forskningsbevillinger til ambitiøse satsninger, som kan løfte dansk forskning.

Panelets formand er rektor ved Universitet i Tromsø, professor Jarle Aarbakke, som tillige er formand for Universitets- og Høgskolerådet, den norske pendant til Danske Universiteter:

"UNIK-initiativet er en virkelig interessant satsning. Jeg er særlig optaget af, at vi i Norden har meget at lære af hinanden," siger Jarle Aarbakke.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024