Vælgerne bakker op om studieafgift for udvandrere

BRUGERBETALING: Vælgerne støtter S-SF's forslag om, at højtuddannede skal betale en studieafgift tilbage til staten, hvis de tager til udlandet i en længere årrække. De borgerlige vælgere er mest begejstrede.
Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede
Stavnsbinding, antiglobalisering og et opgør med princippet om gratis uddannelse. Kritikken var nådesløs fra alle politiske fløje, da S og SF med deres "Fair Løsning" foreslog at indføre en såkaldt kandidatpant.

Men vælgerne støtter derimod ideen, viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Panten går ud på, at de højtuddannede, som udvandrer til udlandet og bliver der i for eksempel mere end 5 år, skal betale en studieafgift tilbage til staten.

Det forslag er 50 procent af vælgerne enige i, mens blot 35 procent siger, at de er uenige. Det bekræfter Socialdemokraterne i, at forslaget, som oprindeligt blev bragt på banen af Velfærdskommissionen i 2005, var rigtigt set.

"Jeg tror, der er et grundlæggende ræsonnement hos folk om, at når fællesskabet giver dyre uddannelser til unge mennesker, så er det rimeligt nok, at man også giver noget igen på et tidspunkt. Derfor er det rimeligt, at man må betale noget tilbage, hvis man helt forlader landet og dermed ikke længere bidrager til fællesskabet," siger politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S).

Fakta
Vælgerne om kandidatpant

Det er blevet foreslået, at folk med en lang videregående uddannelse skal betale en afgift til staten for gratis uddannelse, hvis de efter endt uddannelse arbejder i udlandet i en længere årrække. Er du enig eller uenig i dette forslag?

Alle vælgere
Enig 50 pct.
Uenig 36,5 pct.
Ved ikke 13,5 pct.

K-vælgere
Enig 53,3 pct.
Uenig 35 pct.
Ved ikke 11,7 pct.

S-Vælgere
Enig 43,7 pct.
Uenig 42 pct.
Ved ikke 14,3 pct.

Undersøgelsen er baseret på en meningsmåling blandt mere end 1400 repræsentativt udvalgte vælgere.


Kilde: Kilde: A&B Analyse for Altinget.dk

Borgerlige vælgere mest begejstrede
S og SF's egne vælgere er dog delte i spørgsmålet med lige mange tilhængere og modstandere af ideen. Derimod er de borgerlige vælgere klart mest begejstrede. Blandt dem er der et klart flertal for kandidatpanten, især hos Dansk Folkeparti, hvor mere end 70 procent støtter forslaget.

Det er vel udtryk for, at i nærmest fører en borgerlig politik på dette område?

Jeg tror ikke, at dette forslag vil løse krisen herhjemme. Men jeg er da enig i, at det er spild af danske skattekroner, hvis vi sender mange studerende ud, som så bliver i udlandet. Men vi mangler overblik over, om det er et reelt problem.

Charlotte Sahl-Madsen (K)
Videnskabsminister

"Nej, det synes vi ikke. Vi synes bare, at det er sund fornuft, og vi går ikke op i, om det er venstre eller højre, borgerligt eller ikke borgerligt," siger Henrik Sass Larsen.

Da forslaget blev præsenteret af S-SF for tre uger siden blev det haglet ned fra alle sider. Både ordførerne fra regeringspartierne, erhvervslivet og akademikernes fagforeninger stod i kø for at jorde forslaget.

K måske med på panten
Men nu er piben måske ved at få en anden lyd. På grundlovsdag i lørdags kaldte de Konservatives leder Lene Espersen til fornyet debat i partiet om brugerbetaling for offentlige ydelser. Og her nævnte K-formanden også kandidatpanten.

"Jeg tror, at man skal tænke meget i, at når man har et gratis uddannelsessystem, hvordan kan man så holde på folk, når de er færdiguddannede. Vi må have en sikkerhed for, at læger og andre bliver i Danmark og lægger deres arbejdskraft her, frem for at tage en dyr uddannelse og rejse ud af landet," sagde Lene Espersen til DR Nyheder.

Dermed er der skabt tvivl om, hvor de Konservative står i spørgsmålet om kandidatpant for udvandrere.

Partiets forskningsordfører Jørgen Lundsgaard sagde for tre uger siden til Altinget.dk, at Konservative er klart imod forslaget.

"Uddannelse skal fortsat være gratis for alle danskere. Vi har i forvejen svært ved at få danske studerende til at tage ud og få inspiration i udlandet, og det er ganske få, som ikke vender tilbage," sagde Jørgen Lundsgaard dengang.

Videnskabsminister i balancegang
Og Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen balancerer lige nu et sted midt imellem udmeldingerne fra sin partileder og partiets ordfører.

Hun er fortsat skeptisk over for at indføre et omfattende system med nogle lån, som kun skal betales tilbage af ganske få, og som formentlig ikke skæpper med mange milliarder i statskassen.

"Jeg tror ikke, at dette forslag vil løse krisen herhjemme. Men jeg er da enig, i at det er spild af danske skattekroner, hvis vi sender mange studerende ud, som så bliver i udlandet. Men vi mangler overblik over, om det er et reelt problem. Vi må have vished for, hvor mange der bliver ude, og så er der jo også en del, som arbejder for danske virksomheder i udlandet og på den måde tjener danske interesser," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Socialdemokraternes politiske ordfører undrer sig over udmeldingerne fra regeringspartiet.

"Det må de jo selv stå til regnskab for. Men man må bare sige, at de Konservative lige nu har for vane at komme med mange forskellige meldinger," siger Henrik Sass Larsen.

Svært at finde flertal
Hvis ikke S og SF får enten V eller K med på ideen om kandidatpant, kan det blive vanskeligt at finde et flertal, selv hvis venstrefløjen vinder næste valg.

Både Enhedslisten, De Radikale og Dansk Folkeparti har tidligere udtrykt klar modstand mod forslaget over for Altinget.dk.

Da Velfærdskommissionen kom med forslaget i 2005 var der tale om et lån på 15.000 kroner per semester. Men der blev ikke lavet beregninger på, hvor store indtægter det vil genere for staten, eller hvor mange kandidater, der drager udenlands i mere end 5 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024