Theresa Scavenius
 svarer 
Peter Hummelgaard

Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, hvoraf de foreslåede ændringer ikke omfatter civile organisationers adgang til aktindsigt?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 116, Spørgsmål 3

Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, hvoraf det tydeligt fremgår, at de foreslåede ændringer i lovforslaget ikke omfatter civile organisationers adgang til aktindsigt, og vil ministeren redegøre for sin holdning til dette?

Svar fra fredag den 26. april 2024

Lovforslaget har til formål at styrke beskyttelsen af offentligt ansatte i sager om aktindsigt. De foreslåede ændringer har således til hensigt at sætte ind over for chikanøse aktindsigtsanmodninger og gøre det muligt at undtage navnet på offentlige ansatte af hensyn til deres tryghed.

De foreslåede ændringer tager ikke sigte på at begrænse adgangen til aktindsigt for interesseorganisationer og fagforeninger mv., og Justitsministeriet finder derfor ikke, at der er et behov for et ændringsforslag, der præciserer dette.

Den foreslåede ændring af forvaltningslovens § 9 a indebærer ikke en ændring af retstilstanden. Justitsministeriet har på den baggrund ikke ydet teknisk bistand til et ændringsforslag heraf.

Et sådant ændringsforslag kan udformes på følgende måde:

”Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen og forvaltningsloven (Styrket beskyttelse af offentligt ansatte i sager om aktindsigt) (L 116) ndringsforslag indsættes som 2. pkt.:

»Er anmodningen indgivet af en interesseorganisation eller fagforening eller lignende, kan anmodningen kun helt undtagelsesvist kunne afslås med henvisning til, at anmodningen må antages at skulle tjene retsstridige forhold el.lign.«

§ 21, stk. 3, indsættes efter »herimod«:

», medmindre anmodningen om aktindsigt er indgivet af en interesseorganisation eller fagforening eller lignende«.

[Tydeliggørelse af, at ændringer ikke omfatter interesseorganisationer og fagforeninger mv.]

Bemærkninger Til nr. 1-2 Det foreslås, at det tydeliggøres, at de foreslåede ændringer i lovforslaget ikke ændrer ved adgangen til aktindsigt for interesseorganisationer eller fagforeninger eller lignende.”

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024