Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Dansk Erhverv: Vi skal sikre, at danske virksomheder får glæde af von der Leyens forsvarsambitioner

Hvis Ursula von der Leyens strategiske intentioner bliver ført ud i livet, kan de skabe den strategiske ramme for, at også danske virksomheder kan drage nytte af en styrket europæisk forsvarsindustri, skriver Thomas Elkjer Nissen.

Hvis Europa skal udvikle og producere den næste generation af militære kapaciteter, kræver det en betydelig opgradering af den europæiske forsvarsindustri, skriver Thomas Elkjer Nissen.
Hvis Europa skal udvikle og producere den næste generation af militære kapaciteter, kræver det en betydelig opgradering af den europæiske forsvarsindustri, skriver Thomas Elkjer Nissen.Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU's ambitioner på forsvarsområdet, og særligt i forhold til det forsvarsindustrielle, er med Ursula von der Leyen vokset. Men det kan blive udfordrende at omsætte ambitionerne til noget, danske forsvarsvirksomheder kan mærke.

I de politiske retningslinjer for den næste kommission bliver det blandt andet påpeget, at der skal udpeges en dedikeret kommissær for forsvar – og ikke bare for forsvarsindustri – som kan koordinere på europæisk plan.

Der skal endvidere fremlægges en hvidbog inden for de første 100 dage for, hvordan initiativerne på blandt andet forsvarsområdet kan realiseres.  

Der skal investeres mere, bedre og fælles i forsvar

Europæisk forsvar og forsvarsindustri skal styrkes, blandt andet via en styrkelse af den europæiske forsvarsfond (EDF), fælles materielindkøb og skabelsen af et indre marked for forsvarsindustrien.

Sidstnævnte er noget, som i sig selv nok vil være en udfordring, da det europæiske forsvarsindustrielle miljø er historisk fragmenteret og nidkært beskyttet af nationale interesser.

Det europæiske forsvarsindustrielle miljø er historisk fragmenteret og nidkært beskyttet af nationale interesser.

Thomas Elkjer Nissen
Fagchef for forsvarspolitik, Dansk Erhverv

Men også tiltag som en reform af den europæiske investeringsbanks (EIB) investeringsretningslinjer, så det bliver nemmere for den at investere i forsvarsteknologi, og styrket samarbejde med Nato på blandt andet cybersikkerhedsområdet skal være med til at styrke den europæiske forsvarsindustri.

Ambitionerne udfordres dog af en række forhold på europæisk plan, ligesom der skal ses godt og grundigt på nogle af de hjemlige strukturer, for at danske forsvarsvirksomheder, særligt blandt de små og mellemstore virksomheder, kan få bragt deres produkter og ydelser i spil på europæisk plan.

Der er nemlig ingen tvivl om, at der er mange danske virksomheder og forskningsinstitutioner, som har både forsvarsprodukter og dual use-teknologier af meget høj kvalitet.

Europæiske udfordringer

Mange større europæiske lande har dog igennem lang tid fokuseret på at købe fra egen forsvarsindustri og/eller understøtte eksport til tredjelande uden for Europa. Ligesom der er mange europæiske lande, som anskaffer mindst lige så meget forsvarsmateriel for USA, hvis ikke mere, end de gør fra andre europæiske lande.

Det gør, at det europæiske forsvarsmarked for det første ikke er leveringsdygtig inden for alle strategiske kapaciteter, ligesom der produceres flere ensartede produkter inden for eksempelvis fly eller kampvogne.  

Læs også

Spørgsmålet er derfor, om der er politisk vilje blandt medlemsstaterne til at tage fælles skridt på forsvarsområdet, herunder til for eksempel fælles materielanskaffelser.

Skal det lykkes i stor stil, og skal Europa udvikle og producere den næste generation af militære kapaciteter, der kan sikre sejre på slagmarken, kræver det en betydelig opgradering af den europæiske forsvarsindustri og et styrket samarbejde.

Det gælder eksempelvis forsyningskæder, men også en vis grad af enighed om hvilke landes produkter, der skal anskaffes.  

Forudsætninger for dansk udbytte 

Selvom der gøres en koordineret indsats, og der bliver skabt et stærkt samarbejde mellem medlemsstaterne for at sikre en robust og effektiv forsvarsindustri, er der en række forhold, som skal styrkes herhjemme, for at danske virksomheder, særligt SMV'er og forskningsinstitutioner, kan drage nytte at et øget europæisk fokus på forsvar og forsvarsindustri.

For det første skal de danske myndigheder styrke deres muligheder for yde indflydelse på de europæiske satsninger på forsvarsområdet.

Det europæiske forsvarsmarked er ikke leveringsdygtig inden for alle strategiske kapaciteter.

Thomas Elkjer Nissen
Fagchef for forsvarspolitik, Dansk Erhverv

Blandt andet inden for det permanente, strukturerede forsvarssamarbejde (PESCO), men også i forhold til en styrket forsvarsfond (EDF) samt de øvrige strategiske satsninger på forsvarsområdet.

Den indflydelse er dog svær at veksle til samarbejds- og eventuelle forretningsmuligheder for virksomheder på kort sigt.

Derfor bør man også udpege og deltage i flere af for eksempel det europæiske forsvarsagenturs såkaldte CapTech-grupper, hvor der kan deltage repræsentanter fra erhvervslivet sammen med danske myndighedsrepræsentanter og dermed få viden og kompetencer tilbage til danske virksomheder.

For det andet bør der tages en mere strategisk tilgang til, hvilke EDF-projekter, Danmark vil medfinansiere, så der både opbygges de vidensmæssige- og forsvarsindustrielle kompetencer i Danmark, der er behov for, og at det er projekter, som kan føre til udviklingen af kapaciteter det danske forsvar også vil kunne anvende.

Læs også

For det tredje skal Forsvarets – og dermed formodentligt især Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) og dets nyligt oprettede Danish Defence Innovation Unit's (DDIU) – evne til at samarbejde med forskningsverdenen og forsvarsindustrien styrkes markant.   

Slutteligt bør den påtænkte danske forsvarsfond under EIFO, som beskrevet i forsvarsforliget, kunne bruges til at understøtte både danske virksomheder og vidensinstitutioners deltagelse i EDF-projekter og til at bringe danske forsvars start-ups ud på det europæiske marked og ind som underleverandører til de store europæiske forsvarsvirksomheder.

Ursula von der Leyens strategiske intentioner – hvis de bliver ført ud i livet – kan skabe den strategiske ramme for, at også danske virksomheder kan drage nytte af en styrket europæisk forsvarsindustri.

Det forudsætter dog, at man styrker og udvikler de hjemlige strukturer, der skal til for at understøtte danske virksomheders adgang til det europæiske forsvarsmarked. Prioriterer man det, styrker man dansk sikkerhed og forsvarsindustri i den europæiske kontekst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Elkjer Nissen

Fagchef for forsvarspolitik, Dansk Erhverv
MA i Cross-Media Communication, KU (2011), Cand.soc I International Security and Law, SDU (2014), CBS Executive Public Affairs, CBS (2017).

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024